Sine Metu: Schválili im financie na kúpu krásnohorského kempingu

DSC_0118Internetový portál parameter.sk zverejnil 21.októbra článok pod názvom Komisia Nadácie Gábora Bethlena schválila 54 miliónov forintov pre Sine Metu. Finančná podpora je podľa článku určená na kúpu a rekonštrukciu krásnohorského kempingu.

Ako sme už písali, kemp pod hradom Krásna Hôrka je dejiskom letného festivalu maďarskej mládeže – Gombaseckého letného tábora – ktorý sa v tomto areáli konal prvýkrát už v roku 2005. A tiež sme oslovili hlavného organizátora, Orosza Örsa, ohľadne zámerov občianskeho združenia, keďže prejavili záujem chatovú základňu od obce Krásnohorské Podhradie odkúpiť. Počas rozhovoru podrobne špecifikoval, kedy vznikla myšlienka, aké sú ich zámery, predstavil aj koncepčný návrh rekonštrukcie, pamäť si môžete občerstviť tu: Orosz Ors-máte potenciál byť centrom turistického ruchu celého regiónu.

Suma 54 miliónov forintov nie je ani v prepočte na eurá malá, čo zdôrazňuje aj samotný autor článku, jedná sa o niečo vyše 173 tisíc eur. V článku sa uvádza, že finančná podpora od nadácie pokryje iba časť kúpnej ceny.

DSC_0227Je potrebné uviesť, že po tom, ako zástupcovia združenia požiadali v júni 2015 samosprávu o predaj, oslovili rožňavského znalca, ktorého im štatutár Podhradia odporučil, aby stanovil hodnotu celého areálu. Jednať sa má o podobnú sumu. akou je schválená od nadácie. Hovorí sa dokonca, že samotné chatky, postavené v sedemdesiatych rokoch majú mať podľa posudku hodnotu 40 tisíc, zariadenie v bufete, dodané pred pár rokmi prostredníctvom predajne nábytku, vlastnenej a prevádzkovanej starostom, vyše 2 tisíc. Práve o podmienkach ubytovania sa hlavný organizátor letného tábora vyjadruje pre parameter nasledovne: „zastaralé hygienické priestory, upchaté toalety, ploštice, hlodavce, nedostatočná dodávka pitnej vody, nedostatok záchytných parkovísk – takto sa nedá usporadúvať podujatia na úrovni„. Myslí si, že aspoň časť z nájomného mohla samospráva vrátiť formou investícií do premeny areálu. Podľa jeho slov je suma 3.000,- eur, ktorú posledných pár rokov hradili obci za týždňový prenájom, za takýchto podmienok nereálne vysoká. Naopak, poslanec obecného zastupiteľstva Štefan Kún tvrdí, že je skôr nízka: „tritisíc eur platili organizátori obci tento rok, minulý aj predminulý. Pritom im z roka na rok stúpol počet účastník dvojnásobne, to je vyššia spotreba elektriny, vody, tábor prerástol hranice areálu nášho kempingu, využívajú aj priľahlú lúku a zariadenia futbalového areálu – toto v nájme zohľadnené nebolo a starosta o tomto rozhodoval bez poslancov.“ Organizátori však tvrdia, že ďalej už nemôžu pôsobiť ako charita a investovať do cudzieho majetku vlastné prostriedky.

Žiadosť o odkúpenie kempingu leží na stole obecného úradu už druhýkrát. Prvýkrát sa o nej rokovalo počas júnového zasadnutia obecného zastuiteľstva. Aj keď ju Orosz Örs podrobne predstavil, načrtol plány, vysvetlil zámery, 5 poslancov z 8 prítomných hlasovalo proti – proti predaju aj proti prenájmu. Podľa tých, ktorí chceli odklad do septembra, ju doslova zmietli zo stola.

Pre internetové noviny parameter.sk starosta Peter Bollo uviedol, že sa jedná zhruba o 10 tisíc metrov a zdôraznil, že rozhodnutie o žiadosti je na poslancoch, nevie však, kedy sa bude hlasovať opäť. Faktom je aj to, že v Krásnohorskom Podhradí sa nerozhoduje o žiadostiach v zákonnom termíne. Niekedy sa žiadosti neprejednávajú vôbec.

Bollo nevedel odpovedať autorovi článku ani na to, aká bude stanovená cena. Zákon okrem iného hovorí, že pri viacerých žiadostiach o kúpu obecného majetku nie je možné predávať priamo, musi byť vypísaná verejná súťaž. A to je ďalšia skutočnosť, ktorej sa miestni, aj časť poslaneckého zboru, obávajú. Medzi občanmi koluje neoverená informácia, že záujem o kemping má aj niekto iný – blízky starostovi obce a ten môže počas súťaže cenu navýšiť, až sa k obecnému majetku nenávratne dostane niekto úplne iný, ako Sine Metu.

Aj keď Orosz tvrdí: „so starostom udržiavame dobré vzťahy už od počiatkov „. Verí, že aj členovia poslaneckého zboru sa skôr či neskôr postavia na stranu investícií. Okrem peňazí na kúpu sú potrebné ďalšie, na revitalizáciu a obnovu celého spustnutého areálu. Tie chcú, podľa pôvodných zámerov získať takisto z alternatívnych zdrojov. Podmienkou získania väčšej finančnej injekcie má byť práve vlastníctvo nehnuteľnosti.

Zaujímavosti

DSC_0237O prenájom, resp. kúpu kempingu prejavil záujem už pred dvoma rokmi úspešný košický podnikateľ, mal mať hotový podnikateľský zámer, bol však odmietnutý s tým, že cenný obecný majetok sa predávať nikdy nebude. O tejto žiadosti vedel len úzky okruh ľudí, verejnosť sa o ňom zrejme nemala dozvedieť.

Aj žiadosť Petra Liptáka o dlhodobý prenájom ležala na obecnom úrade od januára 2015, na svetlo božie ju vytiahli a jej existenciu vedenie priznalo, až keď prišla žiadosť od Sine Metu.

O tom, aké výhodné a potrebné je predať práve teraz kemp a jeho areál, mal nedávno presvedčovať starosta dôchodcov počas ich októbrového posedenia a jeho zástupca zas rómskych poslancov, počas svätenia hradných zvonov.

Ako bola prvá žiadosť odmietnutá

Na júnovej schôdzi, kde sa malo o predaji rokovať, navrhol starosta obce hlasovanie odložiť, s tým, že sa jedná o DSC_0113natoľko vážne rozhodnutie, že si zaslúži, aby sa dozvedel názor každého spoluobčana – plánoval rozoslanie anketových lístkov do schránok občanov, či zvolanie verejného zhromaždenia. V tomto prípade dokonca tvrdil, že by to bolo korektné a uviedol: „Potrebujeme stanoviská našich jednotlivých komisií, či už je to v prvom rade stavebná, ale taktiež sa to týka komisie kultúrnej, či komisie športu, rómskej.“ Na tomto pamätnom zasadnutí, kde sa schválilo uznesenie, že kemping ani jeho areál sa nebudú predávať, ani prenajímať došlo k ďalšej zaujímavej slovnej prestrelke, medzi Kúnom, vtedy predsedom návrhovej komisie a poslancom za Most-Híd Ladislavom Katonom – predsedom finančnej komisie. Ten mal v úzkom kruhu počas pracovného stretnutia poslancov vyrieknuť pamätné slová: „Nemusíme všetko vešať ľuďom na nos.“ Faktom je, že ak nenašli poslanci, prikláňajúci sa k predaju, oporu v kolegoch, zistili, že je predsa len potrebná podpora občanov. Zrazu.

Zdá sa, a udalosti posledných mesiacov a rokov to len potvrdzujú, že týmto heslom – neinformovať občanov – sa riadi vedenie obce Krásnohorské Podhradie už poriadne dlho.

O tom, kedy bude najbližšie zasadnutie poslancov, či sa bude riešiť opätovne predaj kempingu, či sa ešte medzitým zvolá verejné zhromaždenie, o tom sa zrejme občania dozvedia zas až na poslednú chvíľu.

Diskusia o kempingu počas júnového zasadnutia obecného zastupiteľstva:

Zdroj: www.paramater.sk, Autor: www.zivotpodhradom.sk /kat/, Foto: ŽpH

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.