Orosz Örs: máte potenciál byť centrom turistického ruchu celého regiónu – o plánoch, investíciách a možnej rekonštrukcii kempingu

Gombasecký letný tábor bol súčasnosťou najväčšej kultúrnej slávnosti Maďarov žijúcich na Slovensku v gombaseckom amfiteátri, ako naznačuje samotný názov a ku Gombaseku sa viažu jeho počiatky. Názov mu preto ponechali, aj kvôli niekoľkodesaťročnej tradícii. Keďže podmienky preň neboli na pôvodnom mieste vyhovujúce, tábor si musel nájsť nový domov. Tak našiel svoje miesto v chatovej osade v Krásnohorskom Podhradí a ako sa podujatie rozrastalo, aj v priľahlom areáli.

Letný tábor je najvýznamnejším podujatím „Študentskej siete“ (Diákhálózat), patrí každopádne medzi najdôležitejšie programy prázdninových mesiacov. Každoročne združuje stovky mladých ľudí, teraz už tisícky – študentov maďarskej národnosti na Slovensku. Podujatie nesie v sebe znaky tábora, festivalu ale aj letnej univerzity.

Kreatívne workshopy, besedy za okrúhlym stolom s inak nezmieriteľnými politikmi, remeselné dielne a zručnostné súťaže, exkurzie ale aj túry a prednášky. Každoročne dotiahnu organizátori do tábora, konajúceho sa v Krásnohorskom Podhradí kapely so zvučnými menami, osobnosti kultúrneho a verejného života, športovcov. Minulý rok tu debatovali prezidentskí kandidáti, bol tu už prezident policajného zboru, Zuzana Wienk a Tom Nicholson, vytvorením ľudskej reťaze objali hrad, tento rok sa neštítili pozvať samotného prezidenta Kisku. Toto všetko sa deje v miestnom kempingu, počas 6 júlových dní, už osem rokov. Tento rok sa brány kempu otvoria 14. júla, podujatie potrvá do 20.-teho. Na jeho realizácii spolupracuje s hlavným organizátorom Oroszom Örsom niekoľko desiatok ďalších partnesrkých združení, podporu im prejavujú mimovládne organizácie aj úrad vlády a do tábora pod hradom každoročne zavíta niekoľko desiatok zástupcov slovenských a zahraničných médií.

Tento rok, po dlhých a zrelých úvahách odozvdali krásnohorskej samospráve žiadosť o kúpu areálu, keďže by do Podhradia okrem kultúrneho a spoločenského života radi priniesli aj investície. Rozhodli sa samotný zámer a jeho podrobnosti zverejniť, aby presvedčili miestnych obyvateľov o úprimnosti svojich plánov. Orosz Örs, vraví, že nemajú čo skrývať , práve naopak. 

Prečo kúpa kempingu pod hradom a prečo práve teraz?

Pre mňa osobne sa všetko začalo tak, že som chcel Gombaseckému letnému táboru vrátiť jeho zašlú slávu a prestíž. V roku 2005 som sa prvýkrát zúčastnil na gombaseckom tábora, a v roku 2008 som sa stal jeho hlavným organizátorom. Mojím cieľom sa stalo to, že ak už tu je ten zabudnutý východ bez rýchlostnej cesty, nádherný hrad Krásna Hôrka, kultúrne a historické dedičstvo Gemera, musím niečo urobiť, aby sa to zmenilo, aby to nebol len nejaký druhý koniec republiky. K starým rodičom sme chodili často na návštevy a preto sa stal tento región veľmi blízky môjmu srdcu. Moja generácia bola jedna z posledných, ktorým sa počas svojich štúdií stal hrad Krásna Hôrka jedným z nevynechateľných zážitkov školských výletov. Zdá sa, že dnešná generácia mladých ľudí uprednostňuje fotenie slnečných pláží namiesto spoznávania vlastného rodného kraja. Považoval som za svoje poslanie tento stav zmeniť.

Zdá sa, že sa ti to darí.

Pozri sa na štatistiky, minulý rok sme mali tu v tábore 1700 účastníkov (t. j. účastník, ktorý prespal v tábore aspoň jednu noc). Z toho bolo 25 percent z komárňanského okresu, väčšina bola zo západu Slovenska, takže sa nám darí prilákať ľudí napriek relatívne veľkej vzdialenosti aj z druhého konca republiky. Možno si nepamätáte, že v rokoch 2005,6,7 sa konal tábor pod hradom, ale v roku 2008, kým som bol na študijnom pobyte v zahraničí, sa zmenila lokalita, kolegovia totiž presťahovali tábor k Nitre. Keď som sa vrátil domov, vrátil sa aj tábor domov pod hrad. Každý rok dostávam ponuky od najrôznejších obcí z juhozápadu Slovenska, aby sme tábor presťahovali k nim, kde by sme mohli mať väčšie priestranstvo na sebarealizáciu.

Nám ale nejde o to, aby sme k  nám nahnali čím väčší počet účastníkov. Ide mi o pocit spolupatričnosti s regiónom, o zodpovednosť, o vzdelávanie, poučenie, aj keď dajme tomu zábavnou, „festivalovou“ formou. Som trochu aj hrdý na to, že napriek tomu že váš klenot, vlastne klenot celého Slovenska zhorel skoro celý, dokážeme do Krásnohorského Podhradia v priebehu jedného týždňa prilákať vyše 2000 ľudí – to ale hovorím už aj o hosťoch, vystupujúcich, organizátoroch. A najlepšie na tom je, že tých 2000 ľudí potom ďalším rozpráva o tom, ako je tu pekne, príjemne, ako organizačne zvládame rôzne workshopy, debaty, divadlo, koncerty a aký je pohostinný národ, ktorý žije pod hradom Krásna Hôrka. A dôležité je aj to, že kto sem do tábora príde raz, nabudúce už privedie kamaráta, priateľa, rodinu a všetci títo mladí prinesú neskôr aj svoje deti a to nielen počas konania tábora ale aj počas celého roka, aj mimo sezóny. A kým sem nezavítajú, nemajú ani potuchy o tom, že tu máte nádhernú galériu, mauzóleum a že pár krokov od kempu, je mramorová tabuľa, ktorú dali vyrobiť ľudia z vďaky pre manželov Andrássyovcov. Za posledné dva roky sme ukázali, že aj bez sprístupneného hradu dokážeme prilákať dvetisíc ľudí do obce, kde je pokoj, čistý vzduch a ktorá je stovky kilometrov od centra spoločenského diania. 10 programových dejísk, bankomat, rôznorodé aktivity, kultúra, šport, hudba, spoločenské témy – to všetko na jednom mieste, pod hradom Krásna Hôrka.

Tak prečo práve krásnohorský kemping, keď hovoríš o tom, že máš aj ďalšie ponuky?

Mám tu na východe svoje korene. Moja rodina pochádza z blízkeho Jasova, preto som si zamiloval tento región. Práve preto chcem poukázať na nedoceniteľné prírodné krásy a kultúrne bohatstvo, lebo to tu mám rád a považujem tento vidiek za vhodné stretávacie miesto, ktoré si zaslúži oveľa viac pozornosti.

Kedy vám napadlo odkúpiť kemping?

Každý rok, čo sa tu konal tábor sme platili nájom, každý rok sme niečo málo aj investovali do infraštruktúry, napr. sme kúpili vodovodné čerpadlo a 110 m vodovodného potrubia. Toto všetko však nestačí na to, aby sa zabránilo postupnému spustošeniu tejto inak veľmi perspektívnej lokality. Začali sme rozmýšľať, ako by sme mohli tých 6 dní do roka povýšiť na niečo viac ako zábavu. Nešlo nám a ani nám nejde o to, aby sme tento týždeň natiahli na celosezónny hlučný festival. Dumali sme skôr nad tým, ako by sme sem mohli ľudí prilákať po celý rok. Veríme, že to s premysleným marketingom dokážeme. Nemáme záujem privlastniť si krásnohorský kemping, ale vďaka naším aktivitám prispieť k zvýšeniu turistického ruchu v mikroregióne, a to  investovaním do nehnuteľností, zlepšením úrovne a zvýšením kapacity zastaraného autokempingu. O tom, že to dokážeme, svedčia aj naše ďalšie úspechy v projektoch ako napríklad vínny festival v Bátorových Kosihách a Modranoch, ktoré sa stali našim pričinením z lokálnych stratových zábav stali udalosťami medzinárodného rangu.

Mohol by si priblížiť projekt a plán revitalizácie?

Chatky sa musia každopádne zbúrať. Nové by mali byť murované s predsieňou , kúpeľňou, krbom a galériou, keďže to je už základný štandard všade v EU. Na mieste terajšej práčovne by podľa nášho architektonického návrhu mohlo byť administratívne centrum s recepciou a turistickou informačnou službou. Terajší bufet by sa rozšíril v zadnej časti, aj po oboch stranách. Ponechala by sa iba predná veranda. Boli by vytvorené aj moderné priestory pre stanujúcich a pre karavany.

Ako je to s finančnou hotovosťou, lebo aj to je dôležitý faktor pri rozhodovaní.

Peniaze na odkúpenie sú pripravené v hotovosti, ale na ďalšie investície je potrebná pomoc resp. spolufinancovanie z fondov. Ďalej je potrebný nejaký čas na realizáciu. Počítame približne s piatimi rokmi. Som ochotný dať hlavu do slučky a zmluvne sa zaviazať, že ak plány do určitého termínu neuskutočníme, kemp „prejde naspäť na obec“. Objednali sme znalecký posudok u miestne známeho znalca, takého, ktorý už pre vašu obec posudky vyhotovoval a vyzná sa tu. V súčasnosti vieme ponúknuť a zaplatiť 150.000,- eur, nemáme to prečo tajiť pred občanmi, poslancov sme s tým oboznámili. V priebehu ďalších rokov plánujeme preinvestovať 750.000,- eur.

Prečo nechcete ísť do dlhodobého prenájmu?

Z hľadiska obce by zarobiť tých 150 tisíc na dlhodobom nájme trvalo asi 40 rokov. Bez prenajímateľa celú večnosť. Navyše, bez investícií a revitalizácie areálu to nie je možné.

Nemáme v úmysle špekulovať s pozemkami. Tento projekt je pre nás naozaj srdcovou záležitosťou. Nejde o to, že to od vás odkúpime a o pár mesiacov to predáme niekomu za dvestotisíc. Zmluva nám takéto kroky ani neumožní. Treba si uvedomiť, že ten pozemok – tú pôdu vám nevieme zobrať ani ju premiestniť. A investície tu predsa zostanú. Viem o tom, že boli tu už odskúšané viaceré formy prevádzkovania za posledných 25 rokov – súkromný podnikateľ, futbalový klub, skúšala to prevádzkovať aj obec. Viete aké to je, keď niečo nemá poriadneho gazdu? Do chatiek ani areálu sa neinvestovalo a neinvestuje a je údajne už zatvorený aj počas sezóny, nielen v zime. Mne je to každopádne ľúto. A počul som, že aj obyvateľom. Ja chápem, že máte pocit, že je to sliepka, ktorá by mohla znášať zlaté vajcia a tej by ste sa nemali „zbaviť“, ale bohužiaľ neznáša. Prečo sa nepokúsiť urobiť z toho fungujúcu vec a nedať šancu niekomu, kto vám už ukázal, že to dokáže. My robíme veci spoločne už roky a pre ostatných, nie pre seba. Tento model funguje aj inde. Funguje to aj v neďalekej Krásnohorskej Dlhej Lúke. A koniec koncov, pri žiadaní finančných príspevkov a dotácií je praktickou podmienkou vlastníctvo pozemku.

Ako si to vlastne predstavujete v praxi, kedy by ste začali rekonštrukciu?

Túto sezónu už samozrejme nie. Nie je to krátkodobý plán ani investícia. Tento rok by mohli začať prípravné práce. Z návrhu architekta /viď foto naľavo/ je potrebné vyhotoviť stavebný projekt, posunúť ho príslušným výzvam.

Ľudia sa najviac obávajú toho, že keď to postavíte a budete tu celý rok, budú vystavení nekonečným koncertom a hluku?

Na západe Slovenska usporadúvame koncerty, festivaly. Gombasecký letný tábor nie je naším jediným podujatím. Nemáme na to kapacity – ľudské ani finančné, aby sme toto „festivalové odvetvie“ ďalej rozvíjali. Napríklad organizovaním šesťdňového tábora sa zaoberáme pol roka predtým a pracuje na tom široký tím ľudí. Nie je teda možné natiahnuť ho na tri letné mesiace a zabávať sa tu v kuse. Ak by bolo aj toto podmienkou obce, treba to dať do zmluvy, nevidím žiaden problém v dodržaní podmienky, že do roka sa tu môže uskutočniť len určený počet večerných akcií či koncertov.

V ostatných mesiacoch roka to bude fungovať ako klasický kemp. Ale popri tom chceme usporadúvať školy v prírode, detské tábory a školské výlety. Dala by sa tu zabezpečiť aj celoročná prevádzka. V chatkách by boli kozuby a bolo by to zároveň aj praktické aj romantické. Namiesto bufetu s krčmou by bolo stravovacie zariadenie. Chceli by sme zabezpečiť pracovné miesta pre domácich aj pri výstavbe a neskôr aj pri samotnej prevádzke. Obec má potenciál byť centrom turistického ruchu celého regiónu, pričom ale túto pozíciu už preberá od vás Dlhá Lúka. A to nemajú ani hrad, ani mauzóleum. Z kempingu, ktorý je a zostane zatvorený, neprofituje nikto. Ani obec, ani miestni podnikatelia, ani občania.

Tak čo by to malo podľa vás byť, ak nie celé leto trvajúci festival s tisíckou študentov?

Naším cieľom je to, aby bol kemping zaradený do medzinárodných sietí na rezerváciu ubytovania (dnes napr. na portáli booking.com nefiguruje ani jeden miestny poskytovateľ ubytovania). Modernými reklamnými prostriedkami chceme z Podhradia urobiť centrum, ktoré môže byť dobrým východiskom na návštevu regionálnych pamätihodností. Maďarské turistické skupiny, ktoré majú namierené na Spiš, sa často ubytujú na Gemeri, keďže v regióne sa dokážu dohovoriť s poskytovateľmi ubytovania. Treba podporiť aj tento zvyk, aby sme do ubytovní v obci a kempingu prilákali ešte viac hostí.

Maďarský štátny program na podporu triednych výletov do zahraničia a spolupráce škôl s názvom „Bez hraníc!“ (Határtalanul!) môže zabezpečiť pre kemping a ostatných ubytovateľov v Krásnohorskom Podhradí stálych návštevníkov. Rokovania v tejto veci už prebiehajú.

Veríme, že podobne, ako sa nám v uplynulom období podarilo prilákať do regiónu ministrov, prezidentských kandidátov, domácich a zahraničných vedcov a tisícky mladých ľudí túžiacich po rekreácii a zábave, rovnako sa nám podarí obsadiť kemping aj po celý rok.

Tak si to zhrňme: koľko si zapýtajú, toľko si ochotný dať? A všetky podmienky, ktoré určia, si ochotný podpísať? Mám na mysli poslanecký zbor.

Zatiaľ sme jednali iba o troch podmienkach. Konečný termín dokončenia rekonštrukcie, obecné podujatia sa budú naďalej konať bezodplatne v areáli a v prípade nepredvídateľných okolností obec má predkupné právo. Som toho názoru, že toto je iba najmenej, z toho, čo sa dá dodržať.

Počas utorkového zasadnutia plánujeme predostrieť projekt občanom, ktorí si nás prídu na zasadnutie vypočuť, podobne ako sme predstúpili pred poslancov. S vizualizáciou a premietaním a samozrejme s tým, že na všetky otázky budeme odpovedať.

K celej tejto žiadosti o odkúpenie kempingu aj k projektu pristupujeme korektne, preto sme čo najpodrobnejšie vysvetlili naše zámery, predložili naše vízie. Aj preto sme sa rozhodli zverejniť zámery všetkým občanom, ešte pred zasadnutím obecného zastupiteľstva.

Čo v prípade ak to neprejde, ako to bude ďalej fungovať?

V prípade, že naša žiadosť bude zamietnutá, obrazne povedané – dvíhame kotvy a opúšťame túto obec. Musíme, ak naše zámery chceme uskutočniť.  Permanentne na nich pracujeme, zlepšujeme ich a preto sme sa aj rozhodli, že potrebujeme zázemie, skutočný domov, kde sa takpovediac usadíme. To v praxi znamená, že sa budeme musieť poobzerať po inom, teda zvažovať asi ďalšie dve ponuky. Ešte raz však zdôrazňujem, že nechceme odtiaľto odísť, preto sme radšej chceli priniesť investície sem. Ale keďže sa netajíme svojimi zámermi a náš tábor má svoju dlhoročnú tradíciu a dobré meno, prejavili o nás záujem aj inde.

Kto je Orosz Örs 

Pre Krásnohorčanov a tých, čo ho bližšie nepoznajú, je chlapíkom, čo organizuje tábor a behá po kempingu jeden celý júlový týždeň aby usmerňoval dianie. Ostatní vedia, že ukončil štúdium na pražskej Karlovej univerzite v odbore geografia. Počas magisterských štúdií sa zúčastnil viacerých zahraničných stáží – v Rumunsku, Maďarsku, Francúzsku a v Bosne-Hercegovine. Počas študentskej praxe pôsobil v európskom parlamente a vo viacerých domácich inštitúciách.

V súčasnosti pôsobí vo Fórum inštitúte pre výskum národnostných menšín, od roku 2009 je podpredsedom Študentskej siete /Diákhálózat/ a od toho istého roku hlavným organizátorom Gombaseckého letného tábora. Je členom výboru vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny a zároveň aj členom koordinačného výboru Okrúhleho stola slovenských Maďarov /Szlovákiai Magyarok Kerekasztala /. Taktiež je členom Študentského parlamentu.

Pred pár dňami sa za svoju záslužnú činnosť a aktivity stal držiteľom prestížnej ceny Lőrincz Csaba /Lőrincz Csaba Díj/, ktorú dostávajú vedci, výskumníci, odborníci, spisovatelia a novinári a ktorej tradíciu založila nadácia  „Pro Minoritate“.

 

Ako by mal vyzerať areál:

Návrh budúcej podoby kempingu by ZivotPodHradom

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.