Upratovať v osade sa má koncom septembra

Upratať a užívať – môžete sa pridať!“, taký je názov občianskeho združenia, ktoré založil Marian Kotleba (predseda ĽSNS) s miestnymi vlastníkmi pôdy pod rómskou osadou v Krásnohorskom Podhradí.

Tak sa zdá, že názov združenia nie je náhodný, ale doslova a do písmena vyjadruje zámer a hlavný cieľ. Prvé slovo – upratať – má dokonca nadobudnúť reálne kontúry už koncom tohto mesiaca.

Na  stránke M. Kotlebu ale i na stránke Ľudovej strany Naše Slovensko na sociálnej sieti Facebook.com  je umiestnený identický oznam s nasledovným textom:

„Ak sa nič nezmení, tak 28. až 30. septembra budeme upratovať pod hradom Krásna Hôrka!!!! Presný dátum a čas a takisto aj oficiálna pozvánka už čoskoro na facebooku M. Kotlebu a na stránke ĽSNS! ZDIEĽAJTE TENTO ODKAZ, NECH NÁM PRÍDE POMOCŤ ČO NAJVIAC ĽUDÍ!!!! S pozdravom NA STRÁŽ, M. Kotleba!“

Marian Kotleba nadobudol prvýkrát  spoluvlastnícky podiel k pozemku pod rómskou osadou darovacou zmluvou od Štefana Szaniszlóa ešte v apríli (na snímke jeden z domov na ňom stojaci). Osobne sa stretli prvýkrát 18. marca 2012 v čase konania zhromaždenia, ktoré Kotleba zvolal do areálu pri Obecnom úrade v Krásnohorskom Podhradí týždeň po  požiari hradu s názvom „Ničia štát a našu budúcnosť! Nenechajme im zničiť našu minulosť! “ . V ten deň ho policajné zložky  na obhliadku kvôli jeho bezpečnosti a kvôli bezpečnosti zhromaždeného davu do rómskej osady nevpustili. Predseda ĽSNS, ktorý je bývalým učiteľom informatiky,  si pozemky a na nich stojace domy prišiel obzrieť deň pred začatím nového školského roka. V súčasnosti má mať združenie vlastníkov pozemkov k dispozíci viac ako 55 000 m2. Činnosť sa podľa prvotných vyjadrení „bude uskutočňovať na pôdnom fonde, ktorý bol poskytnutý členmi združenia„.

Okrem nelegálne postavených obydlí na súkromných pozemkoch stoja v osade domky aj na obecnej pôde.  Tá sa podľa zatiaľ platného uznesenia má predávať do konca roka 2012 za 0,66 € za m2. Tí Rómovia, ktorých sa má  týkať  Kotlebovo „upratovanie“ svorne vyhlasujú, že domy kde prežili celý svoj život neopustia a budú ich brániť do posledného dychu.

Okrem výzvy na sociálnej sieti sa Kotleba pre médiá vyjadril v podobnom duchu už v máji počas jeho predposlednej návštevy obce pod hradom Krásna Hôrka. Pri východe z miestneho kultúrneho domu, ktorého priestory dostali členovia bezodplatne do prenájmu pre účely založenia a stretnutia združenia, vyhlásil, že do spoločenstva budú môcť vstúpiť i záujemcovia, ktorí pozemky pod osadou nevlastnia: “Do združenia Upratať a užívať sa môže pridať každý človek, ktorý chce aby začal platiť na Slovensku zákon. Myslím, že je tých spôsobov x, ako môžu pomôcť.

To, či bude postupovať tak, ako dlhšiu dobu naznačuje a to bez toho, aby „upratovanie“ resp. úpravy na svojom pozemku ohlásil príslušnému stavebnému úradu, ktorým je Obecný úrad v Krásnohorskom Podhradí, vysvitne už v priebehu mesiaca. To, či a ako sa tým vyrieši problém stagnujúci desaťročia, sa dá predvídať.

Podobné zmeny očakávajú možno aj aktivisti, ktorí  6. septembra spustili celoslovenskú petíciu za ochranu práv slušných ľudí. Žiadajú v nej sprísnenie legislatívy pre tých, ktorí obmedzujú práva slušných ľudí.  Spustili ju primátori primátori troch miest Partizánskeho, Handlovej a Žiaru nad Hronom. V preklade ide o iniciatívu, ktorá má za cieľ  riešiť otázku neprispôsobivých občanov nielen v spomenutých troch mestách, ale aj ostatných mestách Slovenska.  K petícii sa pridajú zrejme aj obyvatelia neďalekej Dobšinej, vzhľadom na „nelichotivý demografický vývoj“ (ako na portáli www.mestodobsina.sk uvadzajú), čím majú na mysli zastúpenia Rómov z celkového počtu tamojšieho obyvateľstva. Podľa všetkého mali aktivisti z Dobšinej kontaktovať aj starostu Krásnohorského Podhradia, kvôli spomínanej petičnej akcii a zisťovať záujem, ten ich však mal odmietnuť. Peter Bollo sa podobne sa vyjadril aj pre televíziu JOJ, na otázku o plánovanom upratovaní Kotlebu v osade: „Pokiaľ to urobí v rámci zákona … (?). Ale k tomu sa radšej vyjadrovať nebudem.“

Či sa vyjadria ostatné orgány a či budeme opätovne svedkami návštevy policajných zložiek a médií, vysvitne už o necelé 3 týždne.

Foto: Archív ŽpH (Rómska osada v rokoch 2010 – 2011)

Články k téme:

Kotlebovo združenie sa rozrastá

Pozemky v osade za 66 centov

Kotleba v Podhradí

Starosta pozastavil uznesenie

Predaj pozemkov v osade pozastavený

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.