Kotlebovo združenie sa rozrastá

Marián Kotleba, predseda Ľudovej strany Naše Slovensko bol v piatok  v popoludňajších hodinách opäť v Krásnohorskom Podhradí.

Kotleba je už niekoľko týždňov jedným zo štatutárov združenia „Upratať a užívať – môžete sa pridať !“ Ďalšími sú Imrich Lázár a Štefan Szaniszló, signatári petície, ktorou chceli dosiahnuť v roku 2009, aby  v rámci jednoduchých pozemkových úprav dostali za svoju pôdu adekvátnu náhradu – a aby sa prekvalifikovali na pozemky na stavebné.  (Poznámka: Petícia, ktorú doručili na obecný úrad v Krásnohorskom Podhradí v júni 2009, nebola podľa ich slov do dnešného dňa vybavená v súlade so zákonom.)

Združenie bolo založené začiatkom minulého mesiaca, odvtedy sa uskutočnili dve ďalšie stretnutia, jedno v klube pri kultúrnom dome a to terajšie – piatkové – v súkromí u Szaniszlóovcov. Po oba razy boli prizvaní ďalší majitelia pôdy pod domami Rómov. Pri tom májovom Miroslav Belička (realitný poradca Mariána Kotlebu) pre médiá uviedol,  že išlo o schôdzu s novými pristupujúcimi členmi združenia. Pre médiá upresnil, že „majú rádovo 200 % nových členov, ktorých pribudlo a viac ako 1000 % novej pôdy, na ktorú majú dosah.“

V ten istý podvečer samotný Kotleba informácie doplnil: „Do združenia Upratať a užívať sa môže pridať každý človek, ktorý chce aby začal platiť na Slovensku zákon“. Na otázku, aká by mala byť úloha členov/nevlastníkov pôdy v osade v združení odpovedal: „To už potom je na dohodu s každým jedným záujemcom resp. človekom, ktorý uvažuje o takomto kroku. Myslím, že je tých spôsobov x, ako môžu pomôcť.“ . 

Všetko začalo po požiari hradu Krásna Hôrka,  počas zhromaždenia Mariána Kotlebu v obci, keď dostal od Štefana Szaniszlóa prísľub, že mu pozemky budú prevedené. V deň zhromaždenia sa dokonca všetci s prítomnými účastníkmi na obhliadku pozemkov vybrali až pokým ich nezastavili policajné zložky. Szaniszló daroval Kotlebovi 818 m2 pôdy ako spoluvlastnícky podiel (48/180) v parcele č. 441 (vyznačené na snímke vľavo),  kde je okrem neho vedených na liste vlastníctva ďalších 10 spolumajiteľov. Týchto, resp. väčšinu z nich (by) musel pri akomkoľvek narábaní s uvedenou pôdou najprv osloviť.

Väčšiu váhu má dozaista združenie, v ktorom je viacero vlastníkov, ktorí si ujednotia  ďalší postup a každé ďalšie konanie sa deje so súhlasom členov. Podľa niektorých z doterajších vyjadrení považujú  Kotleba a členovia jeho strany domy stojace na jeho pozemkoch a pozemkoch združenia za odpad, ktorý treba zlikvidovať a najnovšie tieto tvrdenia doplnili tým, že pri upratovaní  majú prísť na pomoc aj dobrovoľníci  zo susedných štátov, termín však nekonkretizovali. Podľa predchádzajúcich vyhlásení by chceli dať pôdu do súladu s jej klasifikáciou, ktorou je ale  podľa rozhodnutia Obvodného pozemkového úradu v Rožňave  z októbra 2010 zastavaná plocha.

Pri stretnutí s vlastníkmi pozemkov pod rómskou osadou 24.mája Miroslav Belička i Marián Kotleba spomenuli, že ďalšie stretnutie s občanmi Podhradia by už mohlo byť verejné a malo by sa uskutočniť o pár týždňov. Podľa najnovších vyjadrení by „mali mať pod palcom“ v združení viac ako polovicu pozemkov súkromných vlastníkov, čo v praxi znamená polovicu z 11,153 hektára. Nejedná sa o polovicu pozemkov v celej osade, ktoré z väčšej časti patria obci. Menšia výmera je aj vo vlastníctve Štátnych lesov SR.

Podľa slov rómskeho poslanca Róberta Darvaša sa majitelia domov v rómskej osade v tzv. novej štvrti intenzívnejšie zaujímajú o kontaktné údaje majiteľov jednotlivých parciel a snažia sa s nimi rokovať.

Foto & video: Archív ŽpH (Kotleba v Podhradí 24.mája 2012)

Stretnutie štatutárov a nových členov združenia v klube pri kultúrnom dome v Krásnohorskom Podhradí:

Stretnutie štatutárov a nových vlastníkov združenia „Upratať a užívať – môžete  sa pridať!“:

 

 

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.