Božie mlyny sa roztočili – aj v Krásnohorskom Podhradí

Božie mlyny, tie vyšetrovacie, áno, tie v Národnej kriminálnej agentúre, začali mlieť aj vo veci páchania trestnej činnosti v Krásnohorskom Podhradí.

Začalo sa totiž – už dávnejšie – vyšetrovanie vo veci subvenčného podvodu v súvislosti so zberným dvorom v Krásnohorskom Podhradí a vo veci machinácií pri jeho verejnom obstarávaní. Poškodené sú záujmy Európskej únie a poškodená je aj obec. V čase, keď boli čerpané prostriedky z eurofondov, prostredníctvom ministerstva životného prostredia (MŽP SR), v roku 2014 – v tom čase vedeného ministrom Žigom, existovalo podozrenie a toto podozrenie pretrváva dodnes, že organizovaná skupina, pomocou takýchto predražených projektov, zneužívala finančné prostriedky z fondov Európskej únie. Vrátane starostov obce, víťaznej firmy, výberovej komisie, osôb na ministerstve – dokonca jej vtedajšej hlavy. Bývalá štátna tajomníčka Jankovská, momentálne vo väzbe, už vypovedala vo veci exministra Žigu, a zrejme nebude prekvapením, ak sa jej výpoveď bude týkať aj predražených štyroch zberných dvorov na východe Slovenska.

(Odpoveď exministra Žigu na otázku o zberných dvoroch v relácii Na telo: „Neviem o tomto prípade nič …“, vo videu.)

Došlo k manipulácii pri verejnom obstarávaní, tak, aby zvíťazila firma VAMAX X, s.r.o. a pritom k predraženiu vykonaných stavebných prác, v prípade Krásnohorského Podhradia šlo o 430.436,40 eur a pri nákupe materiálu a strojov o vyše 147.600,- eur. Rovnaká spoločnosť – EURO Recykling,s.r.o. – vykonávala „fiktívne“ výberové konanie, aj v ďalších troch obciach s identickým scenárom. Toto nadhodnotenie prác a dodávaných materiálov, strojov a zariadení, činilo viac ako 200%. Prostriedky z ministerstva dostala obec Krásnohorské Podhradie na základe zmluvy, ďalšie konanie bolo už v právomoci a zodpovednosti štatutára obce – v tom čase (i teraz) Petra Bolla.


Situácia je oveľa vážnejšia, ako by sa vám pri prečítaní predchádzajúcich riadkov zdala. V spomínanej veci je totiž (už) obvinený štatutár obce a jeho obhajoby sa údajne ujal obecný právnik – ten, ktorý by mal hájiť záujmy obce. Ten, ktorého klientom je obec od apríla 2011, a ktorý za svoje právne „služby“ od tohto svojho klienta skasíruje mesačne 200,- eur.

Teraz však vyvstal konflikt záujmov. Ten istý právnik nemôže obhajovať záujmy obvineného aj záujmy poškodeného. Páchateľa aj obete, ak chcete, aby to bolo zrozumiteľnejšie. A ak tomu tak je, čo byť nemôže a nemalo by byť, potom sú vedome poškodzované záujmy niektorej zo strán sporu. A tu už nejde o fazuľky. Ani o drobné a ani o nízky trest.

Obec Krásnohorské Podhradie by si mala, resp. si musí stanoviť tzv. opatrovníka. Splnomocniť osobu zastupujúcu obec v tejto veci. Obeť v tejto trestnej veci. A najať právnika. Najlepšie nestranného, ktorý bude hájiť záujmy obce v tomto konaní. Pretože zákon hovorí, že orgány činné v trestnom konaní musia umožniť poškodenému plné uplatnenie jeho práv. Okrem iného právo uplatniť si nárok na škodu – toto by mohlo azda najviac zaujímať – a zároveň zabolieť – obyvateľov obce. Okrem toho však aj navrhovať dôkazy, nazerať do spisov, zúčastniť sa pojednávaní, vyjadriť sa k vykonaným dôkazom. Čo však v prípade, ak vám toto právo štátne orgány umožnili ale vám ich vedome odopiera obvinený a aj jeho obhajca? Keď vám obaja, vedome zatajujú informácie o priebehu trestného konania?
Obecnému právnikovi, plateného už šiestym rokom z verejných financií, boli odoslané výzvy, písomné, dve – aby potvrdil či vyvrátil informáciu o zastupovaní osoby, ktorá poškodila záujmy obce a či by sa podľa zmluvy s obcou Krásnohorské Podhradie, nemal ujať hájenia záujmov svojho klienta – teda obce – čiže poškodeného. Právnik nereagoval. Po týždni od poslednej písomnej výzvy bol kontaktovaný telefonicky: po pozdrave, predstavení sa a otázke, či sa môžeme informovať (poslanec, v mene ostatných poslancov) najprv povedal „áno môžete“, po zopakovaní mena telefonujúceho, poslanca obecného zastupiteľstva (autora tohto článku), odvrkol, že nemá čas a tresol telefónom.
V utorok, 1.12.2020 sa malo uskutočniť pracovné stretnutie poslancov so starostom a právnikom obce. V utorok ráno bolo toto prostredníctvom sms správy zrušené. A to vzápätí po tom, ako sa starosta obce deň predtým, vo večerných hodinách, dozvedel, že právnik obce pozvanie na stretnutie od poslancov prijal. Teraz sa zdá, že iba naoko prijal a prisľúbil účasť. A aj vysvetlenie.

Ak je uvedené skutočnosťou, a ak sa potvrdia informácie z prostredia vyšetrovania, opísané v texte, tak obaja vedome zatajujú informácie. Obaja vedome naťahujú čas. Obaja poškodzujú záujmy obce. A aj jej obyvateľov.
Je pochopiteľné, že advokát háji záujmy svojho klienta. Avšak nie je pochopiteľné, že sa mu neprieči konflikt záujmov. O to viac, že tu nejde len o „nejakú“ právnickú etiku. Ale o rozpor so zákonom. A poškodzovanie klienta.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.