Spustili petíciu proti spaľovni

Medzi obcami Krásnohorské Podhradie, Krásnohorská Dlhá Lúka a Lipovník, takpovediac na zelenej lúke, by do konca roka 2019 mala stáť splyňovacia elektráreň, ľudovo nazývaná spaľovňa odpadu. Do konca roka totiž platí predĺžené stavebné povolenie, vydané mestom Rožňava 6.novembra 2013, predĺžené v roku 2016. Aspoň podľa materiálov predložených investorom (podľa mestského úradu už nie tak celkom – poznámka redakcie). Pôvodne bolo zámerom „splyňovať biomasu“, tomuto však spravil škrt cez rozpočet parlament, keď sa neuveriteľné stalo skutočnosťou a návrh poslancov opozície bol schválený – s účinnosťou od 1.januára 2019 už na Slovensku nie je možné spaľovať zdravé a kvalitné drevo pre účely výroby elektrickej energie a tak skončil aj biznis a kšeftovanie s touto komoditou.

Vráťme sa však k „našej spaľovni“. O stavebné povolenie požiadala spoločnosť JJT Termo s.r.o., plánovala postaviť splyňovaciu elektráreň na biomasu priamo uprostred jedného z najkrajších regiónov Slovenska, plného kultúrnych a historických pamiatok, starobylých kostolov, lesov a lúk, krasových útvarov, v trase Gotickej cesty, v tesnej blízkosti Slovenského krasu.  Stoja za ňou dvaja spriaznení podnikatelia, Krásnohorčan Tibor Szarka a Rožňavčan Juraj Balázs (rodinu má aj v Krásnohorskom Podhradí – pozn. redakcie, na snímke vpravo). Eseročka bola založená v roku 2012, zrejme už vtedy za jediným účelom – prenajať pozemky pre „elektráreň“, vybaviť stanoviská, prejsť povoľovacím konaním a spustiť proces.

Nevedno prečo (zatiaľ), v júli 2018 prešla spoločnosť na Čecha Petra Horáka (terajší konateľ) a sídlo sa z Rožňavy premiestnilo do Kokavy nad Rimavicou. Zmenil sa aj názov spoločnosti, na Hôrka Power, s.r.o. (Je mimochodom poburujúce, koľko ľudí a na aké účely, si „berie do úst“ = zneužíva meno hradu Krásna Hôrka.).  Možno bol tento prevod firmy zámerom od začiatku a spomínaní dvaja páni odviedli svoju robotu, dostali zaplatené (tzv. eurofondová provízia) a ďalej sa nestarajú. Možno im samotným neschválili dotáciu z eurofondov a zámer prestal byť pre nich atraktívny. Tých „možno“ je viac, možno sa dozvieme čo-to z ich vyjadrení, o ktoré sme požiadali.

A prečo takto dedukujeme? Totiž v Kokave nad Rimavicou, na tej istej adrese (Kokava nad Rimavicou 1445), sídlia ďalšie firmy: LYCOS POWER s.r.o. (vznikla v marci 2018), MALT POWER s.r.o. (vznikla tiež v marci 2018), GREEN POWER RS, s.r.o. – aj táto sídli v Kokave nad Rimavicou (predtým sa volala FISHING PARADISE, s.r.o.), Team ENERGO SK s.r.o. Každá z nich mala predtým iný názov , iné sídlo a iného konateľa, a v každej z nich je novým konateľom Ing. Peter Horák z Brna. Kvôli týmto súvislostiam predpokladáme, že sa jedná o prepracovaný systém, vybudovaný kvôli čerpaniu eurofondov, keďže všetky tieto „spaľovne“ mali byť postavené pôvodne z dotácií. Rovnaký modus operandi vo všetkých prípadoch môže naznačovať spôsob, akým sa dostať k peniazom z eurofondov. Pretože tých financií, čo treba „prerozdeliť medzi svojich“, nie je málo: v operačnom programe Životné prostredie bolo pre programové obdobie rokov 2014 – 2020 elokovaných 3,138 mld. €!

Prečo je tento tzv. zámer zhodnocovania odpadu ešte  podozrivý (?). Firma INECO, s.r.o. z Banskej Bystrice – ak by ste sa jej bližšie „pozreli na zúbky“, zistili by ste, že vystupovala ako splnomocnenec pre takéto „spaľovňové investičné zámery“ už v niekoľkých mestách na Slovensku. A všade narazila na odpor miestnych obyvateľov. Momentálne zastupuje spoločnosť Hôrka Power a je pravdepodobné, že sa s jej zástupcami budú môcť občania okresu Rožňava stretnúť počas verejného prerokovanie. Nie s pravými majiteľmi a pôvodcami lukratívneho  biznisu – iba s ich zástupcami.

Konkrétne táto elektráreň (či spaľovňa), ktorú by sme mali mať priamo „pod nosom“,  má predpokladané náklady vo výške 4,5 milióna eur , pričom by vytvorila iba 5 pracovných miest, pri 24-hodinovom fungovaní, pri spracovaní vyše 8.000 ton odpadu ročne. Aby vynaložené náklady (od roku 2012) a úsilie nevyšli navnivoč, nová firma a nový konateľ doplnili zámer, zmenili vstupnú surovinu – z biomasy na odpad. V októbri 2018 odoslalo Ministerstvo životného prostredia SR (ďalej len ministerstvo) do dotknutých obcí (Krásnohorské Podhradie, Krásnohorská Dlhá Lúka, Lipovník, Jovice, mesto Rožňava) oznámenie o doplnení zámeru navrhovanej činnosti, v ktorom sa uvádzalo, že dochádza ku zmene vstupnej suroviny – z biomasy na na TAP a TPD (tuhé alternatívne palivá a tuhé druhotné palivá). Ministerstvo požiadalo obce, aby do 3 dní od doručenia o zámere informovali  prostredníctvom úradných tabúľ a oznámili verejnosti, kde a akým spôsobom môže verejnosť vzniesť námietky. Do 21 dní mali obce tieto námietky zaslať ministerstvu. V Krásnohorskom Podhradí a v Rožňave sa táto žiadosť minula účinkom. Či zámerne, či omylom, skôr či neskôr vyjde najavo. Nový rožňavský primátor (Michal Domik), už na základe interpelácie tamojších poslancov záležitosť prešetroval. V Krásnohorskom Podhradí zatiaľ dôvod zatajovania a mlčania známy nie je.

(Koncom uplynulého roka síce vznikla petícia iniciovaná združením Čremošná – a tu obec Krásnohorské Podhradie členom je, tá bola ale namierená (iba) proti spaľovaniu TAP a TPD (odpadu). Po tom, ako sa v priebehu minulého mesiaca pôvodný štatutár združenia, bývalý starosta Lipovníka Róbert Anna, vzdal funkcie, nové vedenie združenia sa rozhodlo túto petíciu zrušiť.)

Keďže občania nemali (v niektorých dotknutých obciach) možnosť so zámerom sa zákonným spôsobom oboznámiť a nevznikla možnosť voči zámeru namietať, dohodli sa poslanci z dotknutých obcí, že vhodným spôsob zainteresovania verejnosti do konania bude spustenie novej petície. Okrem zberu podpisov plánujú aj protestnú akciu, ktorá by mala kompetentných upozorniť na to, že takýto typ pofidérneho „investovania“ v regióne nechcú.

Nová petícia je namierená proti zámeru stavať a prevádzkovať „spaľovňu odpadu“, pretože by negatívnym spôsobom ovplyvnila celkový život obyvateľstva na niekoľko rokov, resp. desiatok rokov, nielen z hľadiska zdravotného a poškodenia životného prostredia, ale v súvislostiach naväzujúcich by neprospela ani cestovnému ruchu, ani nárastu zamestnanosti. Stianhuť si ju môžete v prílohe. Podpisovať sa dá aj elektronicky, na stránke changenet.sk, tu.

 

PETÍCIA: Chceme Gemer Bez S… by on Scribd

Autor: www.zivotpodhradom.sk (kat), Poznámka: autor textu je poslancom obecného zastupiteľstva v Krásnohorskom Podhradí a zároveň jedným zo signatárov petície.

Foto: reprofoto – internet

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.