„Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu!“ – 10. marca, po piatich rokoch od požiaru, v Krásnohorskom Podhradí

1-kolaz-002V Krásnohorskom Podhradí majú už „po krk“ toho, ako napreduje rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka. Národná kultúrna pamiatka skoro skoro ľahla poplom pred piatimi rokmi, kedy ju zachvátil ničivý požiar, ktorý vypukol krátko po 13.tej hodine na úpätí hradného kopca. V deň konania predčasných parlamentných volieb, 10. marca 2012 vzbĺkol požiar najprv pod hradným kopcom a následne sa od strechy severnej bašty šíril ďalej na celú strechu.

Už v ten večer, vtedajší minister kultúry, Daniel Krajcer, sľuboval urýchlenú obnovu a sprístupnenie verejnosti na jeseň toho istého roku, neskôr sa termín posúval, z roka na rok. Najdlhšie trvalo tzv. dočasné prestrešenie starobylého hradu, pod ním mali robotníci nerušene pracovať, chránení pred poveternostnými vplyvmi. K tejto prvej zmluve bolo vypracovaných niekoľko dodatkov, výhovorky zneli o nepriaznivom počasí, o nemrznúcej malte a krátkych brvnách na krovy a neplatení faktúr zadávateľom prác, až sa odovzdanie „staveniska“ resp. diela konalo tri roky po podpísaní prvotnej zmluvy.

Medzitým na miesto Rastislava Púdelku, vtedajšieho riaditeľa Slovenského národného múzea, nastúpil Viliam Jasaň. Ten aspoň zrušil informačné embargo, ukázal hrad médiám aj verejnosti, vymenoval za svojho námestníka Júliusa Barcziho, ktorý sa stal riaditeľom Múzea Betliar, ktoré hrad spravuje. Za jeho éry – Jasaňovej – bola aspoň v termíne dokončená stála strecha hradu a realizovalo sa výberové konanie na hlavného architekta, ktorý momentálne pracuje na kompletnom návrhu projektu. Tu ale zas došlo k spomaleniu, resp. stagnácii – výherca, Ing. Arch. Kucharovič podpísal zmluvu so SNM už pred rokom, v marci 2016.

Odvtedy sa, podľa miestnych, na hrade nič nedeje. A tak im došla trpezlivosť. Pri príležitosti 5.-teho výročia zvolávajú protestnú akciu, pochod, ktorý sa bude konať v deň a hodinu, kedy vypukol ničivý požiar. Protest pod heslom „Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu!“ sa bude konať v piatok, 10. marca 2017 so začiatkom o 13.40. Je naplánovaný ako protestný pochod proti zdĺhavej rekonštrukcii hradu Krásna Hôrka. Uskutoční sa na hlavnej ceste/medzinárodnej ceste E 571 v trase Košice – Zvolen, v katastrálnom území Krásnohorského Podhradia, pôjde o spomalenie dopravy v smere Košice – Rožňava, Rožňava – Košice v oboch smeroch, v čase od 13.40, pravdepodobne do 14.40, za súčinnosti odboru dopravnej polície (OR PZ Rožňava).
V súvislosti s piatkovou akciou prosia vodičov, ktorí budú v tom čase Krásnohorským Podhradím prechádzať, o pochopenie, prepáčenie a podporu.

Text tlačovej správy zverejňujeme v plnom znení:

Vyhlásenie obyvateľov Krásnohorského Podhradia k rekonštrukcii hradu Krásna Hôrka

My, obyvatelia Krásnohorského Podhradia, sme znepokojení a znechutení prístupom kompetentných k rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky a národnéhoí klenotu, ktorým hrad Krásna Hôrka pre nás a nielen pre nás, je.
Tri roky trvajúce ťahanice okolo dočasného zastrešenia a od minulého marca až doteraz trvajúce, údajné realizovanie návrhov komplexnej rekonštrukcie sú v tejto krajine, zdá sa, už samozrejmosťou. Pre nás je tento stav ďalej neakceptovateľný!

Zármutok nad zničenou pamiatkou a rozčarovanie nad odďaľovaním rekonštrukčných prác pomaly vystriedal hnev, ktorý pri príležitosti piateho výročia od ničivého požiaru vyústil do tejto protestnej akcie. Objavujú sa oprávnené otázky, prečo a komu je na prospech takýto priebeh obnovy hradu a kto je zodpovedný za tento stav.

Ak bude tento stav pretrvávať ďalších niekoľko mesiacov, či rokov, budú pretrvávať aj naše protestné akcie a tá dnešná (piatková – pozn. redakcie)  je iba začiatkom.

Žiadame o urýchlenie rekonštrukcie nášho hradu, ktorý je najvýznamnejšou pamiatkou, nielen pre nás ale pre celý región Gemera a veríme, že aj pre všetkých občanov Slovenska a jeho sprístupnenie pre verejnosť, tak ako si to želali aj jeho poslední majitelia.

Program spomienky na smutnú udalosť:

5 rokov od požiaru Krásnej Hôrky - spomienka

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.