Zbierka na tretí zvon pre Krásnu Hôrku

V ten osudný deň pre troma rokmi, keď plamene zachvátili hrad Krásna Hôrka, oheň okrem nezvrátiteľných škôd doslova pohltil tri zvony nad kaplnkou. Okrem strechy, ktorá ľahla popolom a zbierkových predmetov sa tri staré zvony doslova roztavili a nenávratne zmizli. Starých zvonov sa zachovalo na Slovensku málo, v pohnutých obdobiach vojen sa zhadzovali a odlievali sa z nich delá. Práve tie krásnohorské boli od vojny ušetrené, až do osudného požiaru. Tieto zvony zvolávali veriacich na omše a zvonili, keď sa v dedine pochovávalo.

O najmenší sa podujalo postarať Združenie gemerských remeselníkov, a ich šéf Juraj Nagy. Zorganizovali zbierku a už na jeseň roku 2013 dali zvon vyhotoviť, známemu maďarskému zvonolejárovi – Miklósovi Gombosovi. Ten ho údajne zhotovil na základe záberov z videa,  keďže kvalitné fotografie neboli k dispozícii. 18. septembra už najmenší zo zničených zvonov dopravili do Krásnohorskej Dlhej Lúky, kde sídli remeselnícke združenie.

Od druhom sme sa nedávno dozvedeli, z oficiálnej obecnej stránky, že ho dala zhotoviť samospráva Krásnohorského Podhradia, podľa zverejnenej faktúry, v apríli tohto roka. Zhotoviteľom je ten istý maďarský majster, jeho výroba aj s dopravou stála 5.025,- eur.

Začala zbierka na najväčší zvon

O návrat najväčšieho zo zvonov sa postarajú organizátori Gombaseckého letného tábora. Ten pred 8 rokmi našiel svoj domov v miestnom kempingu a jeho priľahlom areáli. Najväčšie letné podujatie študentov maďarskej národnosti každoročne priláka do usadlosti pod hradom okrem účastníkov množstvo umelcov, politikov, verejne známe i menej známe osobnosti, médiá. Využijúc  svoj potenciál, spustili dnes oficiálne organizátori, v spolupráci s obcou Krásnohorské Podhradie, verejnú zbierku na tretí chýbajúci zvon.

Orosz Örs, hlavný organizátor známeho letného tábora vyzbieral už do dnešného dňa, počas vínneho festivalu v Bátorových Kosihách medzi jeho účastníkmi 421,- eur, pre začiatok aj sám prispel. Hovorí, že na zvon je potrebných 6000,- eur. Na webovej stránke, ktorú  kvôli zbierke už spustili môžete s prehľadom sledovať, ako potrebná suma narastá. Meno každého darcu, názov každej organizácie zverejnia na portáli – www.krasznahorka.sk. Každý, kto prispeje sumou vyššou ako 30,- eur , dostane na pamiatku plaketu. Na spomínanej webstránke nájdete všetky detaily o podrobnostiach a spôsoboch platby. Prostredníctvom emailového formulára môžete klásť otázky organizátorom zbierky. Číslo účtu, prostredníctvom ktorého sa dá prispieť, je                                             13571355/5200.

(Na webovej stránke sa dozviete aj to, že prostredný, už odliaty zvon, je hotový vďaka príspevku zástupkýň maďarského vínneho spolku Pannónia Női Borrend /Pannonia Women Wine Order/, ktoré šek na sumu 20.000,- odovzdali do rúk starostu Podhradia v apríli 2013. Z faktúry adresovanej Obci Krásnohrské Podhradie vyplýva, že boli dokonca zhotovené 2 zvony – 162 a 115 kilogramové.)

Hlavný organizátor, v mene ostatných, ktorí stoja za nápadom vyzbierať potrebnú sumu, aj prostredníctvom videovýzvy poukazuje na spolupatričnosť s národnou kultúrnou pamiatkou a potrebou jej obnovy. Pripomína minuloročné objatie Krásnej Hôrky, slovom i obrazom, zdôrazňuje, že spoločnými silami sa dajú zrealizovať zdanlivo neuskutočniteľné zámery:

Autor: www.zivotpodhradom.sk (kat), Foto: GNT, archív Juraja Nagya

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.