V rómskej osade niet pitnej vody

V osade pod hradom Krásna Hôrka vyvstal ďalší problém. Presnejšie povedané – neriešená a odsúvaná záležitosť dosiahla svoj bod zlomu. Ide o odstavenú vodu pre viac ako 150 domácností v rómskej osade v Krásnohorskom Podhradí. Už pre Veľkou nocou ju východoslovenské vodárne prestali dodávať. Do osady prišla jedna cisterna, v stredu pred Veľkým piatkom, odvtedy však všetci obyvatelia chodia k prameňu nad domami a nosia odtiaľ vodu do svojich domovov. Vo štvrtok popoludní – 14.apríla – priniesli starosta s vedúcim obecných služieb 4 tabule s nápisom „nepitná voda“

Problémy s pitnou vodou vyvstali už dávnejšie (čítajte tu), v roku 2011 jej bol nedostatok, raz v hornej, inokedy zas v dolnej časti osady, spôsoboval to nedostatočný tlak. Po viacerých rokovaniach vajdu Ľudovíta Gunára a členov rómskej komisie so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti a vedením obce sa problém vyriešil: vybudovaním prečerpávacej stanice, pričom značnú časť nákladov ušetrili tak, že výkopové práce realizovali sami Rómovia. Práce sa uskutočnili ešte v decembri toho istého roka. Dohoda znela tak, že účtovať sa bude osobitne, zákazníkom sa stane občianske združenie „Voda pre osadu“.

Spočiatku bolo všetko v poriadku, vody bolo dostatočné množstvo, štatutár združenia chodil z domu do domu a zbieral peniaze od spoluobčanov. V priebehu roka 2012 napojili, okrem tzv. novej štvrte – dolných troch radov obydlí – na nový systém, aj zvyšok osady. Po pár mesiacoch začala spotreba narastať, podľa štatutára združenia Aladára Horvátha, neúmerne odberu vody: „od každého som zobral peniaze podľa toho, koľko mal spotreby na vodomere. Dokonca sme sa dohodli, že násobiť to budem 2 eurami a nie oficiálnou cenou za jeden kubík, aby sme boli v pluse.

Ako prichádzali faktúry, tak ich platil. Zrátal to a od prvej faktúry, do doby, kým im neodstavili vodu, uhradil Východoslovenským vodárňam vyše 36.000,- eur. Priznáva, že nie vždy sa podarilo vyzbierať plnú výšku. Inú spotrebu však podľa neho ukazoval centrálny vodomer a všetky ostatné dohromady.  Všetky úhrady sa neskôr už prirátali k najstaršej neuhradenej pohľadávke, resp. jej zvyšku. Stav dlhu k 14. aprílu 2015 narástol na astronomických 29.967,56 €. Voda je už skoro dva týždne odstavená. Obyvatelia osady si ju nosia  od prameňa za jedným z domov, kam prúdi z pôvodnej studne.

Ako k tomu dospeli?

Už pre rokom a pol upozorňovali členovia rómskej komisie, vajda Ľudovít Gunár i rómsky poslanec Darvaš na možnosť úniku vody, keďže výška spotreby ani fakturovaných súm sa im nezdala. Podľa ich slov boli pracovníci vodární v osade dvakrát v priebehu minulého roka. Prvýkrát žiadnu chybu nenašli, v decembri 2014 už opravovali, dokonca vraj na dvoch miestach. Snažili sa neskôr získať pracovný list, avšak márne, objednávateľom opráv bola obec. Štatutár združenia bol osobne u vodárov zisťovať, k čomu dospeli a prečo nevie a nesmie vedieť, čo sa opravovalo. Gunár s Darvašom sa viackrát pýtali to isté na miestnom obecnom úrade. Starosta im tvrdil, že takýto záznam k dispozícii nemá. Naveľa v priebehu tohto týždňa obdržali fotokópiu faktúry, ktorú musela obec uhradiť vodárenskej spoločnosti: zaplatilo sa za služby, dodané 19. decembra 2014, vyše 800 eur. Zaujímavé však je, že súčasťou faktúry je práca dvoch ľudí po 6 hodín a položky ako tesnenia (8 kusov), skrutky (50 kusov) a šupátkové súpravy. Naozaj unikala voda a potrubie bolo poškodené? Na túto jednoduchú otázku nechce nikto odpovedať.

V osade sa teraz ozývajú rozčúlené hlasy všetkých tých, čo platili. Aj počas obhliadky členov rómskej komisie v teréne sa všetci pýtali vajdu, čo bude s vodou. Mnohí aj to, či majú púšťať deti do školy neumyté. A či situácia má riešenie.

Starosta Peter Bollo sa v utorok (14. apríla) po 17tej zdržal v osade asi 30 minút. Rozprával sa s vajdom a vystúpil z obecného auta, aby im odovzdal tabuľky – 4 – s nápisom „nepitná voda“. Rozkázal najbližšie stojacemu koordinátorovi, aby ich rozmiestnil. Nevysvetlil však obyvateľom osady, kde ja náhradný zdroj pitnej vody, ani neukázal nariadenie, či rozhodnutie. Iba odkázal po vajdovi, že voda bude, keď zaplatia.

Nepovedal im ani to, že vo štvrtok sa má splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák v Podhradí zúčastniť zhromaždenia s vlastníkmi pôdy pod osadou, aj keď túto informáciu mal k dispozícii už pri rozosielaní pozvánok začiatkom apríla. Rómskeho splnomocnenca Gunár o probléme s vodou už informoval pred odstávkou. Ako a či príde dnes Pollák s riešením len pre vlastníkov alebo aj pre osadníkov, sa dozvieme už čoskoro. Možné je však aj to, že kvôli napätej situácii v národnej rade do Krásnohorského Podhradia vôbec nedôjde, keďže stredajšie rokovanie skončilo vo večerných hodinách a pokračovať v parlamentnej schôdzi sa bude dnes ráno. Na pretrase bude aj vzdanie sa funkcií opozičnými poslancami a to sa týka, okrem predsedov a podpredsedov parlamentných výborov aj postu splnomocnenca.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.