Januárové zasadnutie zvolávajú poslanci

Prvýkrát počas pôsobenia Petra Bolla (Most-Híd) vo funkcii starostu a zrejme aj prvýkrát v histórii obce zvolávajú zasadnutie obecného zastupiteľstva poslanci, presnejšie starosta je nútený zvolať ho na ich podnet. Uskutočniť by sa malo už v priebehu budúceho týždňa, keďže odo dňa podania takéhoto návrhu, resp. doručenia žiadosti na jeho zvolanie, sa musí uskutočniť do 15 dní a tento termín uplynie vo štvrtok, 29. januára.

Podľa zákona o obecnom zriadení a jeho novelizácie z roku 2010 sa lehota na uskutočnenie zasadnutí obecného zastupiteľstva predĺžila na tri mesiace. Keďže znovuzvolený starosta obce už v druhej polovici svojho  predchádzajúceho volebného obdobia túto frekvenciu dodržiaval, zjavne to vyzerá, že novozvoleným poslancom sa to nepáči a chcú sa stretávať častejšie. V minulom roku sa členovia poslaneckého zboru zišli na riadnom zasadnutí štyrikrát – v marci, v máji, v júni a v auguste, v roku 2013 sa stretli oficiálne päťkrát. O zvolanie schôdze môže požiadať tretina poslancov, v Krásnohorskom Podhradí žiadosť podpísalo 6 z 9-tich, teda až dve tretiny. Návrh aj s programom bol podaný 14. januára, oboznámená s ním by mala byť verejnosť najneskôr 3 dni pred uskutočnením schôdze, teda už budúci pondelok. Je otázne, či sa starosta bude držať navrhovaných bodov, alebo zostaví iný program, či navrhovaný doplní. Viac informácií by mohol priniesť zajtrajší podvečer, o 17.00 by sa malo totiž začať pracovné stretnutie členov obecného parlamentu. Poslanci, podpísaní pod žiadosťou o zvolanie zasadnutia, chcú dokonca tento stav korigovať vopred stanoveným plánom zasadnutí každý rok.

Podľa našich informácií niektorým poslancom už nebude postačovať správa starostu o kultúrnych podujatiach a vianočnej výzdobe obce a tentokrát od neho požadujú správu o viac ako rok utajovanej stavbe na hradnom kopci a taktiež informácie o tom, v akom štádiu je pilotný projekt riešiaci zámenu pozemkov z dielne kancelárie splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka. Aj naň bolo totiž v priebehu minulého roka uvalené informačné embargo. Na pretras by sa mal dostať aj osud obecných novín, po novom by sa členmi redakcie mali stať príslušníci a priaznivci oboch maďarských strán – Most-Híd resp. SMK – a celkovo by redakciu mali kreovať z „poslušnejších“ občanov, či poslancov. Po prvej pracovnej schôdzi by mali občania vedieť aj o tom, koľko členov bude pôsoboť v jednotlivých komisiách a ktorí poslanci a odborníci z radov občanov to budú. Dozvedieť by sa mali aj podrobnosti o rozpočte obce, úpravu si vyžaduje aj zastaralý rokovací poriadok obecného zastupiteľstva,  niektoré ďalšie doteraz platné predpisy obce a všeobecne záväzné nariadenia.

Autor: zivotpodhradom.sk (kat), Zdroj: poslanci obecného zastupiteľstva

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.