Juraj Bernáth: Zákon bude platiť pre všetkých rovnako, ale najprv treba riešiť trvale problémovú oblasť.

Juraj Bernáth, prvýkrát kandiduje za starostu, prvýkrát je v obci kandidát za Ľudovú stranu Naše Slovensko, čo mu mhohí aj vyčítajú. Aké má plány, čo chce riešiť a ako si prečítajte v rozhovore s ním.

Každý sa pýta to isté, prečo len 5 bodov programu? A prečo si ich na letáku trochu viac nevysvetlil, nie každý predsa mohol prísť na miting a vypočuť si, ako to myslíš.

Môj program rieši základné problémy obce, ktoré sú momentálne najdôležitejšie pre ďalší vývoj života v nej. Veci typu: kultúra, šport, odpadové hospodárstvo, miestne organizácie atď. nepovažujem za volebný program, riešenie týchto vecí je štandardom, ktoré starosta ma vykonávať čo najlepšie v daných podmienkach. Ľudia neradi čítajú dlhé texty, môj zámer bol osobne vysvetliť obsah programu na mítingoch.

Túto vec ma nutká opýtať sa, odkedy som dostala leták do rúk: odstránenie čiernych stavieb, všetkých? Vieš o tom, že aj v dedine, nielen v osade sú čierne stavby?

 V prvom rade je problém s ,,čiernymi“ stavbami ktoré ležia na cudzích pozemkoch, to znamená obecných, lesných a súkromných. O stavbách tohto charakteru mám vedomosť jedine v lokalite cigánskej osady. Tieto stavby trvale bránia ich majiteľom užívaťsvoj pozemok. Nemám poznatok o tom, že by si niekto v obci postavil rodinný dom bez povolenia, alebo na cudzom.

Budeš resp. už teraz uznávaš zásadu „padni komu padni“? Teda ak čierna stavba alebo nedodržiavanie zákona, nebude ťa zaujímať, či to bude Róm z osady, sused, kamarát?

Zákon bude platiť pre všetkých rovnako, ale najprv treba riešiť trvale problémovú oblasť.

Rozmýšľal si nad tým, že ak obec a ty ako jej štatutár dáš/dáte zbúrať nelegálne stavby, tí ľudia z osady budú musieť niekam ísť. Napríklad tí zo súkromnej pôdy sa presťahujú do domov o pár metrov ďalej, stojacich na obecnom pozemku?

Pokiaľ viem trvalý pobyt majú všetci na legálne postavených domoch na obecných pozemkoch, čiže prakticky aj teraz tam bývajú a zatiaľ nikoho z kompetentných orgánov nezaujímalo ako sa tam zmestí 60 – 70 ľudi. Možno teraz ich to už bude zaujímať.

Ak má väčšina Rómov v osade trvalý pobyt, bude sa musieť obec starať o to, kam pôjdu a za akých podmienok. Uvažoval si nad tým, že tým pádom bude musieť obetovať nejaké prostriedky z obecnej kasy?

Obec nie je povinná zabezpečovať ľudom čo majú svoj trvalý pobyt presne určený žiadne náhradné bývanie. Mnoho ľudí nevie, že veľa obyvateľov osady malo vo svojom osobnom vlastníctve byty ktoré predali a prišli stavať do Krásnohorského Podhradia lebo tu sa ,,mohlo“. V podstate štát a jeho orgány môžu za tento stav, oni ho majú aj riešiť. Nepokladám za správne riešenie legalizáciu. Nebude to mat pre nich potom žiadny odstrašujúci účinok aby si nabudúce takto nepočínali. Budem trvať na takom riešení, aby v obci nezavládlo zbytočné napätie. 

Prečo ste ani pri jednom z predajov, ktoré viseli na verejnej tabuli,nepodali námietky? Je vás predsa viac vlastníkov, ochotných bojovať?

Podať námietku proti predaji obecného majetku je boj s veterným mlynom, ja som rád , že sa nám podarilo aspoň zvýšiť aspoň cenu odpredaja pozemkov zo 70 centov na 5,50. Vlastníkov je dosť s rovnakým názorom, žiaľ, zrejme zo strachu nedávajú verejne najavo svoj názor. 

Koľko m2 pôdy vlastníš ty osobne v osade?

V mojom osobnom vlastníctve je cca 2000 m2.

Chcel niekto z majiteľov obydlí stojacich na tvojom pozemku dohodu? Platiť nájom?

Áno, boli za mnou, ale naše predstavy boli rozdielne.

Ako si predstavuješ svojpomocnú opravu komunikácií? Myslíš z obecnej kasy? Alebo svojpomocne znamená obyvatelia sami, trebárs verejnoprospešní pracovníci?

Svojpomocne z obecnej kasy s pracovníkmi vpp. Väčšinou sa bude jednať o betónové opravy ciest.

Čo je reforma VPP? Efektívne využitie ich potenciálu alebo reforma celková? Aká?

Reforma vpp spočíva zamestnávaní ľudí, ktorí trvale preukazujú snahu pracovať kvalitne. Nerobí dobre turizmu ani náladám v obci vídať ľudí opierajúcich sa o lopatu. Práce je dosť v našej obci, ale budem vyžadovať od nich dobre odvedenú robotu. Flákači si budú musieť uvedomiť , že peniaze za ničnerobenie sa nedostávajú.

Špecifikuj prosím služby starším občanom a slobodným matkám.

Tieto služby sú určené najmä starším samostatne žijúcim obyvateľom, matkám, chorým, ktorým pracovnici vpp budú vykonávať kosenie záhrad, prípravu palivového dreva a podobné aktivity, ktoré by si sami nevedeli vykonávať.

Ako sa dá spravodlivo uprednostniť miestnych podnikateľov pri organizovaní akcií? Aj teraz sú, je ich zopár podporovaných. Ako chceš zabrániť tomu, aby neboli uprednostňovaní len určití živnostníci?

 Pri organizovaní akcii budem musieť vymyslieť spravodlivý systém a osloviť ich a vyzvať na spoločnú debatu.

Čo hovoríš na elektronické aukcie? Bolo by to realizovateľné v podmienkach krásnohorského obecného úradu?

Zatiaľ s procesom verejného obstarávania nemám skúsenosti, takže k jeho elektronickej forme sa neviem vyadriťzatiaľ.

Čo urobíš ako prvé, ak sa ťa zvolia za starostu?

Kúpim si sako :D 

Na obecnom úrade sa obávajú vyhadzovania a čistiek, všetkých tam poznáš, majú sa tí pracovníci obávať straty zamestnania alebo nie?

Obávať sa určite nemusia zatiaľ ako človek z ulice nevidim problém v ich práci, veľa záleží na vedení.

Odmietaš eurofondy, ale na mítingu si ich spomínal? Nebude obec využívať eurofondy, ak sa znovu spustí tok peňazí?

 Ich použitie bude závisle od konkrétnej situácie, ak bude ozaj výhodné pre obec, určite nebudem namietať ich použitiu.

Vzdal by si sa kandidatúry, v prospech iného kandidáta? Za akých podmienok?

Nie.

Tvoje záľuby?

Hlavnou mojou záľubou je motorizmus.

Tvoj odkaz voličom?

Nepremrhajte svoju šancu niečo zmeniť!

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.