Súd rozhodol o zaregistrovaní vylúčených kandidátov

V stredu, 24.septembra rozhodla miestna volebná komisia v Krásnohorskom Podhradí v  o zaregistrovaní kandidátnych listín do volieb do samosprávy obcí, ktoré sa budú konať 15.novembra. Nie však o všetkých, vylúčení boli traja zo siedmych starostovských kandidátov, celá stranícka kandidátna listina strany Most-Híd so šiestimi menami a dvaja nezávislí adepti na poslancov.

Všetci nezaregistrovaní mali 3 dni od doručenia rozhodnutia komisie na to, aby požiadali príslušný súd o zaregistrovanie, resp. aby sa odvolali. De facto mali k dispozícii piatkové dopoludnie na podanie návrhu na okresný súd. Rožňavský súd v utorok rozhodol, všetci okrem Jozefa Görgeiho sú späť v hre o postup do samosprávnych orgánov obce. Kandidátmi na starostu teda po novom sú: Juraj Bernáth (ĽSNS), Peter Bollo (Most-Híd), Eva Kovácsová (nez.), Štefan Kún (nez.), Štefan Szarka (nez.) a Tibor Šoltész (nez.).

Čo sa týka uchádzačov o poslanecké kreslo, po znovuzaregistrovaní vylúčených sa ich počet zastavil opäť na čísle 45. Doplnený je Peter Juríni a späť je aj celá kandidátka strany Most-Híd s nasledovnými menami: Peter Bollo, Iveta Breznayová, Štefan Darvaš, Ladislav Katona, Jozef Lehotský a Mária Magyarová . Z uvedeného počtu si budeme vyberať 9 poslancov. Krásnohorské Podhradie je jedným volebným obvodom, rozdeleným do dvoch okrskov.

O vyjadrenie sme žiadali všetkých kandidátov, ochotní boli Šoltész a Görgei a taktiež Juríni a Szarka po rozhodnutí súdu.

Tibor Šoltész deň po vylúčení uviedol: „Dnes o 9:30 hod (v piatok 26.9. – pozn. redakcie) som bol osobne na súde a podal som Návrh na vydanie rozhodnutia o zaregistrovaná kandidáta Tibora Šoltésa. Súdom potvrdenú kópiu návrhu mám u seba a čakám na stanovisko súdu. Po rozhovore s právnikom som sa dozvedel, že podľa neho nie je dôvod na nezaregistrovanie kandidačnej listiny. Samozrejme, musím počkať na rozhodnutie súdu. Súd by mal prebehnúť v skrátenom konaní a predpokladám, že niekedy v priebehu budúceho týždňa by mal rozhodnúť. Sám som veľmi zvedavý ako sa to vyvinie.“ Po včerajšom rozhodnutí doplnil: „Súd vydal rozhodnutia bez nášho vedomia. Uznesenie síce ešte nemám, lebo som si ho dnes nevedel vyzdvihnúť, ale o 18:00 zasadala komisia a všetkých kto podal odvolanie na súd zaregistrovali na kandidátov. Keď budem mať rozhodnutie a predpokladám že to bude vo štvrtok, tak Vám môžem poskytnúť presnú reakciu súdu. Takže ako sa hovorí: Som späť v hre.

Jozef Görgei, keďže je mimo domova, rozhodnutie o nezaregistrovaní neprevzal a tak ani nešiel na súd s námietkou. Krátke vyjadrenie k rozhodnutiu komisie však poskytol: „Je mi ľúto, že nie mojou vinou – teda nie som si vedomý chyby z mojej strany – že mi bolo odopreté obhajovať vôlu občanov, ktorí ma podporili svojim podpisom. Aj občanov ktorí nepodpísali, či už preto lebo som nestihol za nimi prísť alebo ak som aj bol, tak neboli doma. Chcel som im byť dobrým kandidátom – možno aj starostom a mal som fajné plány na zveľaďovanie, či už kultúrnych, finančných alebo medziľudských aktivít. Skrátka pre obec, s ľuďmi a hlavne pre ľudí.“

Bollo, Katona a Breznayová otázku ohľadne vylúčenie ignorovali. Jeden z kandidátov poskytol miesto vyjadrenia rozhodnutie súdu:

Podľa § 16 ods.4 zák.č. 346/1990 Zb. v aktuálnom znení, kandidátna listina nezávislého kandidáta obsahuje meno a priezvisko, akademický titul, vek, povolanie, trvalý pobyt a podpis. Komisia usúdila, že požadované údaje neboli na vyznačenom mieste, súd naopak, uznal, že podpis sa na petičných hárkoch nachádza, avšak v hornej časti dokumentu. Keďže všetci kandidáti na starostu mali vytknutú rovnakú chybu, je Görgeiho smolou, že podanie na súd nestihol. Takto sa počet adeptov definitívne ustálil na čísle 6.

Včerajšie zasadnutie komisie, ktoré muselo byť zvolané kvôli znovuzaregistrovaniu vylúčených, trvalo ani nie hodinu, na rozdiel od predchádzajúceho – prvého, na ktorom sa členovia zdržali viac ako štyri hodiny. V porovnateľne veľkom Plešivci, čo sa počtu obyvateľov týka, volebná komisia kvôli kontrole petičných hárkov zasadala 3 dni po niekoľko hodín. Kontrolovali sa aj všetky podpisy obyvateľov,podľa evidencie, podporujúcich kandidatúru jednotlivých kandidátov. Na post starostu ich mali 12, vylúčili jedného. Ak by sa krásnohorská komisia po objavení pôvodných chýb venovala aj podpisom občanov na hárkoch vylúčených, tak ako v prípade Juríniho, možno by rozhodnutia vyzerali inak.

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.