Miestna volebná komisia sa postarala o rozruch

A nie hocijaký, vylúčila niekoľko kandidátov na poslancov a skoro polovicu starostovských uchádzačov. Stať sa to malo kvôli tzv. formálnym chybám. Komisia začala zasadnutie v stredu o 17.00 v priestoroch zasadacej miestnosti Obecného úradu v Krásnohorskom Podhradí, skončila približne po 4 hodinách práce.

Zasadnutie, ktoré zvolal starosta obce, začalo voľbou jej predsedu. Podľa našich informácií sa muselo viac ráz losovať spomedzi prítomných, pretože až štyria členovia sa ošívali prebrať na seba zodpovednosť nad osudom kandidátov. Nakoniec sa predsedkyňou komisie stala Eva Szenderáková, oficiálne pracovne zaradená ako samostatná referentka, neoficiálne pravá ruka starostu obce Petra Bolla (Most-Híd). Ani tej sa však nepodarilo „zabrániť“ vylúčeniu poslaneckej kandidátky za materskú stranu jej šéfa.

Členovia komisie začali s najprv s kontrolou kandidátnych listín na post starostu obce. Zo 7 odovzdaných vylúčili 3 – Jozefa Görgeiho, Štefana Szarku a Tibora Šoltésza. Vo všetkých prípadoch malo ísť o chýbajúce meno, priezvisko, adresu a podpis nezávislého kandidáta ako osoby určenej pre styk s orgánom verejnej správy na spodnej časti petičného hárku. V hre tak ostali Peter Bollo a Juraj Bernáth ako stranícki kandidáti (Most-Híd a ĽSNS) a dvaja nezávislí – Štefan Kún a Eva Kovácsová.

Na petičných hárkoch Görgeiho, Szarku a Šoltésza, ktoré im podpísali občania, aby mohli kandidovať aj za poslancov do obecného zastupiteľstva, chýbali zrejme tie isté náležitosti, ako na tých ostatných.  Preto sú diskvalifikovaní aj z boja o poslanecké stoličky. Okrem nezávislých, na veľké prekvapenie všetkých, vypadla zo súťaže o poslanecké kreslá aj kandidátna listina adeptov strany Most-Híd. Na tejto zas mali chýbať údaje splnomocnenej osoby oprávnenej konať v mene tejto politickej strany. Ak bol splnomocnenec strany rovnaký za celý okres, je možné, že sa budú tieto kandidátky po vzore Krásnohorčanov vylučovať aj inde. Zaujímavosťou je, že na listine Mostu sa okrem členov strany Petra Bolla a Ivety Breznayovej mali nachádzať aj mená nezávislých – doterajšieho poslanca Ladislava Katonu, Márie Magyarovej a Štefana Darvaša. K vyškrtnutiu zo zoznamu nezávislých kandidátov malo dôjsť aj v prípade Petra Juríniho.

Všetci kandidáti majú možnosť sa odvolať a obrátiť sa na príslušný súd. Majú k dispozícii 3 dni odo dňa rozhodnutia komisie, aby podali návrh na vydanie rozhodnutia o zaregistrovaní kandidáta a tak môžu ešte zvrátiť rozsudok miestnej volebnej komisie.

Kvôli obdobným nedostatkom pred 4 rokmi, v prípade Strany rómskej koalície tiež k registrácii komisiou nedošlo. Vylúčení boli poslanci aj rómsky vajda Ľudovít Gunár – toho nakoniec k voľbám na základe súdneho rozhodnutia pripustili. V tej predchádzajúcej komisii i tej súčasnej boli dvaja rovnakí členovia – Tibor Baffi a Tibor Šoltész. Okrem nich v nej teraz sedia a budú sedieť aj: Štefan Kovács, Štefan Palider, Terézia Lükőová, Imrich Lázár, Diana Nezbedová, Klaudia Mogyorósiová, Eva Szenderáková a ďalší.

O kompletný zoznam kandidátov sme požiadali predsedu/predsedkyňu miestnej volebnej komisie v predstihu, prostredníctvom elektronickej pošty i v podateľni obecného úradu. O tom, či a ako promptne ho dostaneme, vás budeme informovať.

Foto: ŽpH – dvaja z kandidátov, ktorí postúpili do ďalšieho kola – Kovácsová a Kún

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.