Favorit volieb kandidátku nakoniec nepodal

Kandidátne listiny do volieb do samosprávy obcí bolo treba podať do včerajšieho dňa, 21. septembra do polnoci, zapisovateľke miestnej volebnej komisie. Tá ich prijímala počas víkendu na mieste svojho trvalého pobytu. V nedeľu už nebolo, podľa slov jej susedov badať pred jej domom ruch, nikto z kandidátov netajil do poslednej chvíle záujem o miesto hlavy obce, resp. poslanca obecného zastupiteľstva. O prekvapenie sa naopak, postaral jeden z adeptov na prvého muža Podhradia, avizovanú kandidátku vôbec nepodal.

Na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky, odbore volieb, referenda a politických strán sme si overili, že informáciu o kandidátkach nám zapisovateľka miestnej volebnej komisie poskytnúť môže, ale iba počty odovzdaných kandidátnych listín, za starostu a za poslancov, prípadne príslušnosť k politickej strane, resp. nezávislosť. Informáciu sme žadali v pondelok, ráno po poslednom termíne odovzdania, obratom a elektronickou poštou. Infozákon však umožňuje povinnej osobe odpovedať do 8 dní, tento termín zrejme obecný úrad presne dodrží.

Preto zverejňujeme iba informácie, potvrdené samotnými kandidátmi. O post starostu sa uchádzajú: Juraj Bernáth, Peter Bollo, Jozef Görgei, Eva Kovácsová, Štefan Kún, Tibor Šoltész a Štefan Szarka.  Juraj Zsiga sa rozhodol nakoniec kandidátku nepodať.

Podľa neformálneho prieskumu medzi obyvateľmi bol Zsiga jedným z favoritov z tých, ktorí sa o kreslo starostu mali pobiť.  O tom, či ho viedli k rozhodnutiu osobné či pracovné dôvody, sa s ním porozprávame v najbližších dňoch. Ešte vždy má šancu dostať sa do zastupiteľského zboru.

O miesto poslanca sa uchádzajú, podľa našich informácií, všetci doterajší poslanci, okrem dvoch: Petra Töröka a Juraja Juríniho. Posledne menovaného by v zastupiteľstve mal nahradiť jeho starší brat Peter Juríni. Mená doterajších sú: Ľudovít Baffy, Iveta Breznayová, Róbert Darvaš, Štefan Jánosdeák, Július Ferenc, Ladislav Katona a Štefan Kún – ten sa uchádza o post starostu aj poslanca. V obci sa povráva, že Most-Híd a SMK uzatvorili predvolebnú dohodu/koalíciu a do volieb idú spoločne. Pridať sa k nim mal aj doterjaší nezávislý poslanec Katona.  Na 9 voľných postov dokonca nevedeli postaviť plný počet zvučných mien a preto mali zástupcovia SMK údajne zháňať a oslovovať kandidáta aj v rómskej osade. Či šlo o voľné miesta alebo predvolebný ťah, to už nech posúdi každý sám. Nateraz majú byť kandidátmi tichej maďarskej koalície aj Peter Prékop, Albert Strausz a Tibor Szarka.

Za miesto v poslaneckom zbore zabojujú nováčikovia v komunálnej politike: Peter Szarka ml., Dana Šoltészová, Katarína Prékopová, Ondrej Hatvanský ml., Peter Cintel, Šimon Orbán už spomínaní Peter Juríni a Juraj Zsiga, ďalej Štefan Szaniszló a samozrejme všetci starostovskí kandidáti. Mená rómskych kandidátov zatiaľ nie sú známe, malo by ich byť 9 – 12. Ak ste niektorých z nich nevideli v uliciach a svojich domácnostiach, zbierať podpisy, znamená to, že väčšina z nich ide za nejakú politickú stranu.

Miestnu volebnú komisiu zvoláva starosta obce a musí tak učiniť najneskôr do 26. septembra 2014. Po tomto termíne budú už známe aj konkrétne mená zaregistrovaných kandidátov.

Foto: ŽpH (niektorí z kandidátov, po skončení augustového zasadnutia obecného zastupiteľstva)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.