Vopred sa ospravedlňujú. A objímu hrad.

Gombasecký letný tábor, podujatie maďarských študentov slovenských vysokých škôl sa rozrástlo. Už po 8. krát sa bude konať v kempingu vKrásnohorskom Podhradí. Organizujú ho Občianske združenie SINE METU, Študenstká sieť  (Diákhálózat) a jej osem študenstkých spolkov. To, že tábor z roka na rok priťahuje väčšiu pozornosť médií a prináša do Podhradia každoročne množstvo umelcov, politikov, verejne známe osobnosti i menej známe, no zaujímavé tváre je len prirodzené a pre organizátorov je meradlom ich úspechu. Pre časť tunajších obyvateľov je však synonymom niečoho, čo tu nechcú, niečoho, čo musia strpieť a za tých 5 letných dní do roka si aj niečo vytrpieť. Konkrétne hluk z koncertných pódií.

Na súkromnom portáli s názvom obce sa v posledný deň konania minuloročného stretnutia študentov objavila informácia – neoverená – o tom, že nespokojní Krásnohorčania organizujú proti konaniu tábora v obci petíciu. Neexistoval však petičný výbor a pravdpodobne ani petícia. Až pozdejšie obecný úrad potvrdil, že sťažnosti, aj písomné, tu boli. V minuloročnom, augustovom čísle obecných novín sme priniesli rozhovor s Oroszom Örsom, hlavným organizátorom Gombaseckého tábora. Upozorňovali sme v ňom aj na potrebu väčšej informovanosti miestnych obyvateľov i na prípadnú verejnú diskusiu (na piatej strane, klik tu).

Namiesto samosprávy to však vyriešili samotní organizátori. Minulý týždeň sa v schránkach pod hradom objavila výzva, resp. otvorený list, v slovenskom i maďarskom jazyku, v ktorom sa v úvode píše: Sme hrdí na to, že počas tábora sa Podhradie na necelý týždeň stane „hlavným mestom“ Južného Slovenska.. Pre nás a našich stálych hostí sa letný tábor a Krásnohorské Podhradie stane druhým domovom.

Teší ich, okrem smutných správ o Krásnej Hôrke a Podhradí, že môžu médiá prinášať aj tie dobré – o prednáškach vedcov, predstaveniach umelcov, návštevách ministrov a poslancov, svetoznámych odborníkov a podnikateľov.

A vopred sa za komplikácie ospravedlňujú: „Sme si vedomí, že súčasťou podujatia takéhoto rozsahu je zvýšený hluk a ruch, čo môže narušiť pokojné všedné dni miestnych obyvateľov. Veríme však, že problémy, ktoré tábor prináša, sú v porovnaní s jeho prínosom zanedbateľné. “ Zdôrazňujú, že mnohým tento región a priateľskí miestni ľudia prirastú k srdcu a radi sa sem vracajú.

Každým rokom sa organizátori snažia prispiesť svojou troškou do mlyna i po praktickej stránke. Minulý rok nakúpili vodovodné rúry a osadili ich, zadovážili aj čerpadlo a tak je miestny kemping zas o trochu bližšie k tomu, aby nemusel byť zatvorený a aby poskytoval aký taký štandard aj pre ostatných turistov. Tohto roku ponúkajú, okrem naplnenia obecnej pokladne a propagácie aj ďalšie benefity, aby zmiernili nepríjemnosti: “ v  rámci tábora pomôžeme pri skrášlení istých lokalít obce – tentoraz napr. bezplatne natrieme ploty 15 starším ľuďom„. Okrem toho: “ Každému obyvateľovi Krásnohorského Podhradia doručíme kupón, vďaka ktorému si na sobotňajší veľký koncert skupiny Tankcsapda môže zakúpiť vstupenku za 1 euro„.

Okrem bohatého kultúrneho programu, koncertov, workshopov a besied každoročne prekvapujú niečím, o čom v miestnych končinách nechyrovať. Tohto roku sa rozhodli, v posledný deň konania tábora, 21. júla vytvoriť živú reťaz, pomocou ktorej objímu hrad Krásna Hôrka. Aby mu dodali energiu a ukázali spolupatričnosť. Pokúsia sa aj o zápis do Guinessovej knihy rekordov. Nezanedbateľným cieľom obrovského, hromadného objatia, ktoré bude snímané zo vzduchu i zo zeme, je to, aby pripomenuli kompetentným, že hrad je ešte stále tu a ešte stále nie je opravený.

Celé znenie otvoreného listu:

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.