Budú lietať facky alebo argumenty?

Pravdepodobne to druhé, aspoň to by malo byť cieľom dnešného stretnutia vlastníkov poľovných pozemkov a zástupcov dvoch združení poľovného združenia Krásna Hôrka – Bučina a poľovníckej organizácie Ostrý vrch. Skôr však môžu účastníci dnešného stretnutia v priestoroch kultúrneho domu očakávať ostrú výmenu názorov, ako pokojné zhromaždenie.

Dnes podvečer, so začiatkom o 18.00, by sa mali v kultúrnom dome stretnúť vlastníci pozemkov v poľovnom revíri s vedením obce a zároveň aj zástupcami oboch poľovníckych organizácií, aby dostali odpovede na svoje otázky. Tí, čo už splnomocnenia pre jedno, či druhé združenie podpísali, i tí, ktorí sa ešte len rozhodujú, koho splnomocnia.

Kameňom úrazu je poľovný revír „Ostrý Vrch Krh. Podhradie – Pača“, s rozlohou 2257 hektárov, ktorý doteraz obhospodarovalo a ešte obhospodaruje „Krásna Hôrka-Bučina„.

Samotná obec vlastní v revíri cca 38 ha pôdy. O osude tejto výmery (o výkone poľovného práva na nej) mali na septembrovom zasadnutí obecného zastupiteľstva poslanci rozhodnúť. Z deviatich bolo prítomných 7 členov poslaneckého zboru, medzi nimi aj traja poslanci – súčasne členovia nového združenia. Na schôdzu prišli aj zástupcovia „starého“ združenia, tí však po stiahnutí predmetného bodu z rokovania, opustili klub pri kultúrnom dome.

Už v júni sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že sa zverejní zámer výkonu poľovného práva pre združenie, na čele ktorého stojí predseda finančnej komisie, Ladislav Katona (na snímke vľavo). V zákonnej lehote námietka voči tomuto rozhodnutiu nedošla, v septembri sa malo schvaľovať. Nakoniec sa oznámenie našlo, nebolo však klasifikované ako opravný prostriedok voči zámeru.

Mesto Rožňava je tiež spoluvlastníkom pozemkov v tomto revíri, patrí mu 96 ha. Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa zhodou okolností konalo v ten istý deň, ako v Podhradí, poslanci poverili svojich kolegov – Gabriela Borzyho, Ľudovíta Kossutha a Jána Lacha – účasťou na zasadnutiach vlastníkov poľovných pozemkov v spoluvlastníctve mesta, ako aj na všetkých rokovaniach ohľadom nájmu výkonu práva poľovníctva a tiež požiadali primátora mesta, aby sa zúčastnil najbližšieho zasadnutia vlastníkov poľovných pozemkov v poľovnom revíri č. 18 „Ostrý Vrch Krh. Podhradie – Pača“ osobne alebo prostredníctvom splnomocneného zástupcu.

Okrem mesta, dediny a súkromných vlastníkov (z Podhradia, Pače, Dlhej Lúky..) sú spolupodieľnikmi aj Slovenský pozemkový fond a Štátne lesy SR. Podľa všetkého s najväčšou výmerou.

Pýtali sme sa hovorcu mesta, či vyšlú dnes do Podhradia niekoho, kto bude hájiť záujmy Rožňavy a kto si vypočuje argumenty jednej i druhej strany. Do zverejnenia odpoveď neprišla.

O zhromaždení sa rozhodlo totiž narýchlo – v pondelok, 7. októbra. Podľa pozvánky, ktorú mohli obyvatelia počuť v miestnom rozhlase, na zhromaždenie pozýva Obec Krásnohorské Podhradie – nie všetkých – iba vlastníkov, ktorých sa prenájom týka. Nie všetci poslanci však o tomto náhlom rozhodnutí vedeli.

Príčinou narýchlo zvolaného zhromaždenia môže byť fakt, že poslúži ako alibi, pri rozhodovaní o tom, na ktorú stranu sa prikloní samospráva a do koho rúk vloží zodpovednosť za revír na nasledujúcich 15 rokov. Dnes konečné rozhodnutie nepadne, skôr by malo ísť o informácie, fakty, argumenty.

Doslov: Podrobnejšie o téme sme sa zmienili aj v článku s názvom „Boj dvoch poľovných združení po včerajšej schôdzi pokračuje„, v ňom sme nesprávne uviedli. že nové združenie poľovníkov, neprijatých do starého združenia, nemá ani rok. Pravdou je, že vzniklo už v roku 2011.

Foto: Archív ŽpH, septembrové zasadnutie obecného zastupiteľstva, zástupcovia „starého“ združenia pred kultúrnym domom v Podhradí

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.