Boj dvoch poľovných združení po včerajšej schôdzi pokračuje

Už pred štvrtkovým zasadnutím obecného zastupiteľstva sme tu písali o tom, že sa očakáva  stret záujmov dvoch združení, ktoré chcú výkon práva poľovníctva v v lesoch v podhradí pre seba:

– poľovné združenie Krásna Hôrka – Bučina, ktoré vzniklo v roku 2003 a ktoré má momentálne pod palcom poľovný revír Ostrý vrch, uznaný rozhodnutím Štátnej správy Lesného hospodárstva a poľovníctva

– poľovnícka organizácia Ostrý vrch – novovznikuté združenie (2013), za ktorým stoja traja poslanci obecného zastupiteľstva – Katona, Ferenc a Jánosdeák.

Medzi novovzniknutým združením a starým v posledných mesiacoch prebieha „boj“ o získanie čo najväčšej výmery v poľovnom revíri. V praxi to znamená, že štatutári oboch združení zbierajú podpisy pod splnomocnenia. Navštevujú vlastníkov pozemkov v revíri a vysvetľujú, sľubujú. To, akým spôsobom, necháme na svedomí ich zástupcov.  Z dostupných informácií od čitateľov (vlastníkov) je zatiaľ známe, že doterajší nájomcovia zanechávajú podpísaný originál splnomocnenia s výmerou týchto pozemkov, ktoré sú začlenené do poľovníckeho revíru u majiteľov pôdy, aby nedochádzalo k spochybneniu hodnovernosti tohto dokumentu zo strany správneho orgánu. Naopak, zástupcovia nového združenia na to pozabúdajú.

Kópia spomínaného splnomocnenia, ktoré nosia so sebou poslanci obecného zastupiteľstva Štefan Jánosdeák a Ladislav Katona, vyzerá takto:

 

Na vysvetlenie:

Vlastníkom pozemkov – súkromným i obci Krásnohorské Podhradie – prislúcha rozhodovať o postúpení výkonu práva poľovníctva a poberaniu finančných prostriedkov z nájmu pozemkov za výkon práva poľovníctva. Mali by – po ukončení platnosti nájomných zmlúv a splnomocnení, ktoré podpísali so „starým“ združením – rozhodnúť o tom, koho splnomocnia na výkon tohto práva. Okrem práva prenajať výkon poľovníctva majú vlastníci súčasne aj oprávnenie vstupovať v nevyhnutnej miere na poľovné pozemky.

Čo na to vedenie obce

Na júnovom zasadnutí obecného zastupiteľstva sa prerokovala žiadosť novovzniknutého združenia a schválil sa zámer prenájmu obecných pozemkov na výkon práva poľovníctva na nich. Vzápätí bol vyvesený na verejnú tabuľu. Po dobu 15 dní mal ktokoľvek možnosť podať námietku voči tomuto rozhodnutiu. Vzhľadom na to, že žiadna nedošla, mal sa včera nájom schvaľovať.

V predvečer konania schôdze poslancov sme sa dozvedeli  zaujímavú informáciu: zástupcovia poľovníckeho združenia Krásna Hôrka – Bučina mali podať na obecnom úrade námietku voči zámeru prenájmu výkonu práva poľovníctva pre nové spoločenstvo, koncom júla 2013.  Prečo o tom poslanci nevedeli, bolo ešte v stredu večer otázne.  Záhada sa vyriešila – námietka nebola námietkou. Poľovníci z pôvodného združenia obci oznámili, že aj po vypršaní terajších nájomných zmlúv majú záujem pokračovať v činnosti:

Poľovníci sa dostavili aj na štvtrkové zasadnutie, ako však prišli, tak aj odišli. Po dohode s poslancami starosta Peter Bollo bod, ktorý sa ich týkal, stiahol z rokovania. Aj keď oznámenie nebolo námietkou, vzali ju do úvahy. Podľa všetkého vyvstali aj „iné problémy“, rozhodovanie sa tak odložilo na koniec roka, kedy majú súčasné nájomné zmluvy (so súkromnými vlastníkmi i obcou) vypršať.

Krátko po vypustení kontroverzného bodu z programu z rokovania a odchode poľovníkov  opustil zasadaciu miestnosť aj štáb televízie JOJ.

Jedným z menšinových vlastníkov pozemkov v poľovnom revíri – „Ostrý Vrch Krh. Podhradie – Pača“, ktorý obhospodaruje poľovné združenie Krásna Hôrka-Bučina je aj Mesto Rožňava. Celkovo vlastní v katastrálnom území Pača lesné pozemky s výmerou takmer 96 ha. Tieto pozemky majú v nájme Mestské lesy Rožňava,s. r. o. Aj v Rožňave vo štvrtok zasadali poslanci a okrem iného rokovali aj o zabezpečení účasti zástupcu mesta na zhromaždení vlastníkov poľovných pozemkov v tomto poľovnom revíri . Nakoniec sa uzniesli, že okrem primátora Pavla Burdigu (Most-Híd) by zástupcami mesta mali byť aj poslanci veci znalí, tými sú Lach, Borzy a Kossuth.

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.