V Smolníku sa bude počas víkendu oslavovať

V sobotu, 14. septembra sa v neďalekom Smolníku uskutočnia oslavy 770. výročie od prvej písomnej zmienky o obci a 686. výročie udelenia privilégií kráľovského mesta. Celé podujatie začne o 14tej popoludní pri pamätníku banských nešťastí na miestnom cintoríne.

Podujatie uvádza aj Spišské osvetové stredisko textom s názvom Lišiak z Krásnej Hôrky:

Kráľovské mesto Smolník sa hlavne v 16. storočí javilo ako veľmi krízové. Pustošenie, lúpežné prepady, zastavenie práce v baniach a z toho vyplývajúca bieda, mor, neúroda a hlad. Búrali sa ťažné veže a šachty.

Robotníci na ich vlastnej pôde boli zajímaní. Lúpežníci ich dávali do okov, zabíjali a iba za vysoké výkupné ich oslobodzovali. Na čele týchto útokov stál František Bebek. Pán Krásnej Hôrky, občas nazývaný aj Lišiak z Krásnej Hôrky a kvôli svojej krutosti aj Bobák alebo Bobáčisko.

„Jeho menom matky strašievali deti ešte stáročia po jeho smrti. Bebek sa vydieraním, plienením a podvodmi snažil upevniť svoje postavenie na Gemeri a rozšíriť ho aj na bohatý Spiš. Predstavenie by malo posilniť hrdosť obyvateľov mestečka na vlastné dejiny, ale poukázať aj na morálne problémy, z ktorých by si aj súčasný človek mohol vziať isté ponaučenie.“, približuje režisér Peter Karpinský.

Spišské osvetové stredisko v spolupráci s Divadlom teatrálnej skratky na základe finančnej podpory projektu z programu Terra Incognita predstaví divadelné predstavenie Bebekovci – stredoveká mafia.

Historická kompozícia daných udalostí sa odohrá 14. 9. 2013 o 18.30 hod. počas osláv Baníckeho dňa a taktiež pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci Smolník a 686. výročia udelenia privilégia kráľovského mesta.

Bebekovci – stredoveká mafia predstaví udalosti, ktoré sú dramatickým, tragickým, ale aj veľmi dôležitým momentom v dejinách Smolníka i celého Slovenska.

Zdroj: Spišské osvetové stredisko (www.osvetasnv.sk), www.smolnik.sk

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.