O Krásnej Hôrke v parlamente

27. júna podal poslanec za OĽaNO Ján Mičovský a s ním ďalší traja kolegovia  interpeláciu vo veci hradu Krásna Hôrka adresovanú ministrovi kultúry Slovenskej republiky.
V interpelácii sa opisuje požiar hradu,  ktorý sa podľa nich rozšíril  „kvôli veľkému množstvu suchého trávnatého krytu a náletových drevín, rastúcich v okolí hradu„,  pričom „tieto mali byť odstránené v rámci bežnej starostlivosti o areál hradu, ktorú malo vykonať  Slovenské národné múzeum“ pod vedením Rastislava Púdelku. Generálneho riaditeľa tejto inštitúcie v interpelácii označujú za nominanta SMERu, ktorého ministrom je aj Maďarič.

Interpelácia na ministra obsahuje ďalšie konštatovania príčin tragického požiaru pamiatky, ako sú absolútne absentujúca údržba a protipožiarne úpravy krovín a porastov v okolí národnej kultúrnej pamiatky.

Poslanci spochybňujú aj odhady týkajúce sa výšky škody spôsobenej požiarom, aj podpísanie troch dodatkov k pôvodnej zmluve o zhotovení diela, ktorá bola uzavretá medzi SNM a Mariánom Fifíkom a zároveň pochybujú aj o aj projektantoch, ktorí podľa zákonodarcov “ nie sú schopní uchopiť realitu v logickom slede„.

Interpelácia vo veci rekonštrukcie hradu podpísaná poslancami národnej rady – Jánom Mičovským, Martinom Feckom, Branislavom Škkripekom a Mikulášom Hubom – obsahuje 9 otázok, týkajúcich sa spomenutých problémov – zanedbania starostlivosti, dodatkov, pokazeného verejného obstarávania ale aj opatrení, ktoré by v budúcnosti týmto komplikáciám zamedzili.

Interpelácia poslancov adresovaná ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi:

V odpovedi od ministra kultúry sa uvádza množstvo doteraz nezverejnených faktov. Napríklad to, že Múzeum Beltiar dalo, ako priamy správca hradu Krásna Hôrka, odstrániť – naposledy v roku 2007 – 25 kusov drevín na hradnom kopci. Na ploche vyše 1000 m2 boli vtedy odstránené nálety a v ďalších rokoch bolo vykonávané čistenie kopca od mája do októbra priebežne.

Na svoju obranu ministerstvo uvádza, že proces obnovy hradu po požiari sa nedá porovnávať s vopred naplánovanou rekonštrukciou, kde je  pripravený pamiatkový výskum a stanoviská úradov, a taktiež, že podobný problém riešia na Slovensku po prvýkrát. Okrem toho, každý jeden proces – projektovanie, prieskum, realizácia – musí zvlášť prejsť verejným obstarávaním a s ním súvisia zákonom dané lehoty.

V odpovedi sa podrobne uvádzajú dôvody každého jedného predĺženia pôvodnej zmluvy dodatkom aj a závere aj ubezpečenie, že snahou ministerstva je „zabezpečiť rekonštrukciu hradu tak, aby kvalita nebola obeťou rýchlosti rekonštrukcie.

Odpoveď Mareka Maďariča na interpeláciu skupiny poslancov:

Niekoľko snímkov ukazujúcich terajšiu situáciu na hrade Krásna Hôrka:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.