Ars Antiqua Europae in Via Gothica aj pod hradom

Po minuloročnej nútenej prestávke, zapríčinenej požiarom hradu, sa koncerty na Gotickej ceste vracajú aj do Krásnohorského Podhradia. Síce nie na hrad, do kaplnky, ako tomu bolo doteraz, ale do Andrássyho galérie, nachádzajúcej sa na ulici Lipovej.

V obrazárni, trochu zastrčenej a neprávom menej navštevovanej, na rozdiel od ostatných pamätihodností, sa komorné koncerty už konali, napr. v rámci Gemerského kultúrneho leta.

Tento rok sa organizátori podujatia rozhodli nevynechať bývalé sídlo Andrássyovcov zo šnúry koncertov, ktorá sa koná už dvanástykrát.

Nie náhodou bola práve Gotická cesta motiváciou k realizácii podujatia ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA, ktoré si kladie za cieľ oživiť a pripomenúť jej niekdajší rozkvet, bohatstvo a slávu baníctva, remesiel, cirkevného života, školstva, kultúry a umenia. Okrem kultúrnohistorických pamiatok, vzácnych kostolov a múzeí s unikátnymi historickými dielami, historickými organmi a inými hudobnými nástrojmi sa k nim radia aj výnimočné historické hudobné pamiatky Spiša a Gemera – uvádza sa na webovej stránke Gemerského osvetového strediska.

Festival čarovnej dávnej hudby sa postupne stáva uznávaným medzinárodným koncertným podujatím sólistov a  umeleckých súborov historickej hudby, ktoré napĺňa ideu objavovania, mapovania a prezentácie hudby európskych regiónov, čím sa hlási k myšlienke európskej integrácie, ale aj spoznávaniu diferencovaných kultúr jednotlivých krajín Európy.

Medzinárodná prehliadka historickej hudby európskych regiónov ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA v tomto roku slávi svoje deviate narodeniny.  Z  roka na rok má viac návštevníkov a my pevne veríme, že i tohto roku chrámy a historické pamiatky Gotickej cesty znova ožijú, naplnia sa hudbou, spevom, ale predovšetkým ďalšími divákmi a poslucháčmi, ktorým učarila stará hudba.

V Krásnohorskom Podhradí sa predstaví LOTZ TRIO (trio basetových rohov) s témou Mozart a jeho slovenskí a českí kolegovia, v sobotu 21. septembra 2013 so začiatkom o 14.00  v Andrássyho obrazárni. Neskôr, podvečer a večer pokračujú koncerty v Rožňave a Aggteleku:

17:00 – Katedrála Nanebovzatia Panny Márie, Rožňava

VOCES ANGELICUS

účinkuje BRATISLAVSKÝ CHLAPČENSKÝ ZBOR

21:00 – Aggtelek, Maďarsko – Koncertná sieň jaskyne BARADLA

Odovzdanie symbolického štafetového kľúča podujatí Terra Incognita

UTRPENIE PANNY ORLEÁNSKEJ – legendárny nemý film T. Dreyera so

živým doprovodom orcehstra BERG (CZ)

Súčasťou podujatia sú aj sprievodné akcie, ako výstava fotografií medzinárodného plenéra fotografov v kaštieli Betliar.

Zdroj: Gemerské osvetové stredisko Rožňava, program aj na www.gos.sk

Program podujatia Ars antiqua europea in Via Gothica:

Régizene fesztivál a Gótikus úton a GÖMÖRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT szervezésében. Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 és TERRA INCOGNITA programjai keretén belül:

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.