Podomový predaj je v obci zakázaný, obyvatelia to však nevedia

Na marcovom zasadnutí obecného zastupiteľstva schválili poslanci uznesenie, ktoré presne hovorí, že:

“ Obecné zastupiteľstvo schvaľuje zákaz podomového predaja na celom území obce Krásnohorské Podhradie .“

Na margo tohto uznesenia starosta obce Peter Bollo v rozprave uviedol, že sa k nemu v poslednom čase dostávajú sťažnosti od obyvateľov, v predošlom období došlo k obťažovaniu občanov i k niekoľkým krádežiam v domovoch miestnych, v jednom prípade dokonca k odcudzeniu finančnej hotovosti od dôchodkyne, bývajúcej neďaleko obecného úradu.

Aj keď od prijatia uznesenia uplynuli už viac ako tri mesiace a aj keď mali byť vyvesené tabule pri vstupoch do dediny a neskôr i oznamy na frekventovaných miestach v obci, do dnešného dňa tomu tak nie je. Dokonca väčšina opýtaných o zákaze podomového predaja nič netušila.

Občania, najmä starší, sú neustále upozorňovaní na návštevy podvodníkov, ktorí sa sústreďujú hlavne na osamelých ľudí, ktorým sa pod zámienkou výhodnej ponuky tovaru, kontroly alebo vrátenia preplatku za energie (vodu, plyn) dostanú do príbytkov.

Do Podhradia sa pravidelne vracajú aj tzv. zbierači železa a kovového šrotu, ktorí majú už predtým, ako zaklopú na vaše dvere, zmapovanú vašu záhradu, bočné vchody. Nájdete tu nejedného obyvateľa, ktorý má skúsenosti s chýbajúcimi predmetmi zo svojho dvora, domácnosti. V januári došlo aj k odcudzeniu značnej finančnej hotovosti z domácnosti a nie je isté ani to, že krádeží bolo viac, hanba však nedovolí občanom o nich hovoriť.

Podvodníci sa k občanom snažia dostať aj pod zámienkou použitia wc, poprosia o pohár vody, či inú službu, využijúc tým ich naivitu a dobrosrdečnosť.

Obyvatelia obce by mali byť mimoriadne opatrní a obozretní a nemali by vpúšťať cudzích ľudí do svojich domovov. V prípade, ak predaj nie je vyhlásený v miestnom rozhlase, overte, resp. nahláste ho na obecnom úrade na týchto telefónnych číslach:

Starosta obce: + 421 915 891 132

Obecný úrad: + 421 58 732 54 31

Obecné služby: + 421 58 788 11 27

Knižnica: + 421 732 35 33

 

Foto: Archív ŽpH, marec 2013, tzv. nákupcovia železa na ulici Baníckej

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.