Kedy sprístupnia hrad verejnosti? Možno o rok, avšak iba jeho časť.

Na stredajšom brífingu pred bránami hradu Krásna Hôrka sa väčšina otázok krútila okolo realizácie stálej strechy a sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky. Prioritnou témou bol údajný spor medzi pamiatkármi a hasičmi o tom, čím bude prekrytý hrad. Menej sa hovorilo o  to, že najprv sa musí dokončiť prvá etapa prác, ktorá zahŕňa aj sanáciu múrov a  nespomínal sa ani fakt, prečo sa o zložení malty, ktorá pri tom má byť použitá, rozhodovalo až doteraz.
12 júna sa na poludnie v priestoroch Múzea Betliar zišli zainteresované strany, ktoré rozhodujú o tom, akú podobu bude mať hrad po rekonštrukcii – od riaditeľstva Slovenského národného múzea cez riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry (Pavol Šimunič na snímke vľavo) až po pracovníkov pamiatkového úradu a náčelníka rožňavských hasičov.

Všetko pôvodné a podľa starých technológií

Po dlhšom čakaní je na svete stanovisko pamiatkového úradu. Požiarom zničené múry (na snímke) budú vyzerať ako po obnove po  zásahu bleskom v roku 1817, kedy dala hrad opraviť Mária Festetichová, manželka Štefana III. Andrássyho.

Použiť by sa mala definitívna vápenná malta, jedná sa o zloženie, ktoré sa používa pri obnove historických objektov. Podľa posledných vyjadrení pamiatkostav navrhoval tzv. horúcu maltu, túto však nakoniec zavrhli ako menej vhodnú kvôli jej zloženiu.

Drevený šindeľ, ktorý uprednostňuje SNM a pamiatkári,  sa nepozdáva hasičom z hľadiska bezpečnosti. Už dlhšiu dobu je pritom známe, že múzeum vybralo viedenskú pálenú škridľu, ako najvhodnejší variant – pre dolný a stredný hrad. Nebolo rozhodnuté, čím sa prekryje kaplnka a Rákócziho trakt. Ten je podľa Rastislava Púdelku, generálneho riaditeľa SNM sporný i doteraz: “ Je to priestor, kadiaľ vedú únikové cesty a musí byť zabezpečený naozaj bezpečný priechod ľudí, ak by sa náhodou opakoval požiar“ – vysvetľoval dnes prítomným. Minulý rok pritom vyvstala i otázka, či bude ťažšia skridľa vhodná kvôli statike múrov. Tie sú pritom zrejme porušené  požiarom. Drevená šindľová strecha, ktorá zhorela začiatkom 19.teho storočia, pritom vydržala podľa archívnych záznamov, bez moderných protipožiarnych náterov, 53 rokov.

 

Ako ďalej s obnovou 

Aj keď sa zdalo, že na hrade sa už 4 týždne nepracovalo, podľa dnešných vyjadrení to tak celkom nie je: „Robí sa tam, kde to ľudia nevidia, robí sa pod strechami, robí sa to, čo je potrebné pre to, aby sa postúpilo do ďalšej fázy.“ – uviedol pre novinárov Pavol Šimunič, generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR.

Bezpečnosť je prvoradá. Potom sa budú riešiť ďalšie priority.“ – doplnil Šimunič a zároveň pokračoval o výzore strechy: „Nie je tu spor. Ide o kontradikciu medzi horľavým a nehorľavým materiálom a ich umiestnením na tomto hrade.“  Konečný verdikt nezverejnil, kvôli tomu, aby nepredbiehal výsledky ďalších rokovaní, ktoré na zástupcov kompetentných strán ešte dnes čakalo.

Sanácia múrov začala. Je pravdou, že na prenajatom parkovisku pod hradom sa ešte pred týždňami dali vidieť sutiny z poškodených múrov, a že s pomocou žeriavu sa kontajnery plné odpadu z rozobratých múrov  (na snímke vľavo) premiestňovali von z areálu hradu. Práce však ustali a tak sa nenaplní termín dodatku k zmluve medzi SNM a Mariánm Fifíkom, ktorým mal byť 15. jún. Podľa vedenia SNM bude včas podpísaný dodatok, ktorý predĺži platnosť pôvodnej zmluvy, keďže došlo k zmene pri výbere malty. Pôjde už o tretí v poradí, prvotným termínom ukončenia prvej etapy mal byť 1. marec 2013.

Celé vyjadrenie Pavla Šimuniča si môžete vypočuť tu:

Ako ďalej s financiami

Momentálne je preinvestovaná len necelá polovica z prvotnej zálohy dvoch miliónov, ktorú poskytla poisťovňa Generali“ – uviedol dnes okrem iného generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka.  „Samozrejme, bol prísľub zo strany poisťovne, že v prípade, že bude vyčerpaná prvá záloha, bude poskytnutá ďalšia.“ Z tejto zálohy je hradená i sanácia múrov.

Začiatkom mája sme sa z médií  dozvedeli, že konzorcium poisťovní, na čele s Generali vyčíslilo škodu spôsobenú ohňom, na nehnuteľnom majetku na 5,3 milióna eur. Posudok múzea bol zhruba o 2 milióna vyšší. Na definitívnej výške škody spôsobenej požiarom by sa údajne mala poisťovňa dohodnúť s poistencom. Šéf SNM dnes na otázku, či je verdikt poisťovne konečný, neodpovedal, odkázal nás na poisťovňu.

Kedy bude hrad otvorený

Na viac ráz položenú otázku, kedy bude hrad otvorený pre verejnosť, nakoniec Rastislav Púdelka odpovedal nasledovne:  „Povedať presný dátum otvorenia by bolo z mojej strany zrejme veľmi nezodpovedné. Ja a Slovenské národné múzeum budeme robiť všetko preto, aby to bolo čo najskôr. Pevne verím, že budúci rok je ten rok, kedy by mal byť hrad sprístupnený. Netvrdím, že v plnom rozsahu.“

Prezradil naviac i zaujímavosť, ktorú plánujú na hrade predviesť, mala by ňou byť ukážka ručne tesaných trámov. Tieto budú môcť našinci po prvýkrát vidieť na Krásnej Hôrke. (Na snímke požiarom zničené pôvodné trámy.)

Predtým však bude musieť prebehnúť druhá etapa – trvalé prekrytie a následne ďalšia, ktorá podľa plánov SNM zahŕňa omietky a maľby, reštauráciu zbierkových predmetov a kompletnú obnovu interiéru. Kedy to naozaj bude, ukáže až čas. Isté je, že vplyv na to majú okrem ľudského faktora aj počasie, financie i zákon o verejnom obstarávaní.

Hrad začali po minuloročnom marcovom požiari rekonštruovať 20. októbra 2012.

Foto: ŽpH

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.