Krásna Hôrka medzi zničenými pamiatkami v parku miniatúr

Koncom marca sa v Podolí v Parku miniatúr uskutoční otvorenie sezóny. Pri tejto príležitosti bude pokrstený nový model v ich zbierke, miniatúra hradu Krásna Hôrka.
Ako na svojom webovom portáli uvádzajú, na Slovensku bolo v minulosti okolo 150 hradov, avšak iba nepatrná časť z nich je dnes opravená a sprístupnená. Väčšina týchto hradov sú dnes ako zrúcaniny. A tak  sa rozhodli toto ojedinelé kultúrne dedičstvo postupne zachrániť a ukázať verejnosti v ich areáli. Zmenšené však oproti svojim originálom 50-krát. Park miniatúr – Matúšovo kráľovstvo – v obci Podolie sa začal budovať v roku 2003. Od obce získali pozemok pri základnej škole, ten sa odlesnil a vykonali sa na ňom základné povrchové úpravy. Nasledovalo jeho oplotenie a výstavba prvého modelu – hradu Branč – ten bol podporený Európskou úniou.

Ako ďalej píšu, unikátnosťou parku je to, že sa tu hrady obnovujú do svojej pôvodnej krásy, kedy na nich pulzoval čulý život, vládli na nich známi feudáli, chodili rytieri, vojaci, dvorné dámy, v podobách spred 300 – 500 rokov. Takto sa im každý rok podarí zachrániť 5 – 10 objektov slovenského kultúrneho dedičstva v pôvodnej podobe.

Pri stavbe modelov využívajú dostupné materiály, pôdorysy, archívne zdroje a výkresy, internet a hlavne spoluprácu s odborníkmi. Nasledujú historické pohľadnice, staré zábery, rytiny, reálne fotenie a meranie v teréne.Potom sa začne kopať jama a pripravovať základy a zároveň sa pripravuje samotný objekt. Neskôr nastáva výroba modelu, spracovanie základov a následné osadenie častí hradu do celku. Pokračuje sa strechami. Konečnou fázou je dotvarovanie terénu, odvodnenie nádvorí a povrchová úprava farbami, nasleduje úprava jeho okolia – trávnik, kvety, stromy. Stavba modelu trvá podľa náročnosti od 3 mesiacov do 2 rokov. Kvôli predstave, model hradu Branč váži cca 13 ton, model Holíčskeho zámku až okolo 43 ton.

V areáli môžete dostať množstvo suvenírov, pohľadnice, pexesá, magnetky, kľúčenky, plagáty, ale aj pas Matúšovho kráľovstva (v niekoľkých jazykoch), ilustrovaný kresbami hradov a zámkov s miestom na pečiatky, organizovať zvyknú i deň otvorených dverí spojený so slávnosťami v obci Podolie. Modely sú počas zimy prikryté, chránené pred poveternostnými vplyvmi.

Hrad Krásna Hôrka sa tak dostáva medzi miniatúry, ktoré zachovávajú pre súčasnosť i budúce generácie, pôvodný výzor pamiatky. Rok 2013 začnú 29.marca zahájením sezóny a zároveň pokrstením modelu Krásnej Hôrky.

Zdroj a foto: www.matusovokralovstvo.sk

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.