Oddialia peripetie okolo dočasnej strechy realizáciu stálej?

Slovenské národné múzeum /SNM/ako správca majetku štátu rozdelil obnovu hradu  Krásna Hôrka na tri etapy. Prvá má zahŕňať havarijné prestrešenie a lešenie. Predmetom zákazky je však okrem uskutočnenia stavebných prác spojených s realizáciou dočasných konštrukcií havarijného prestrešenia a lešenia objektov hradu aj sanáciu požiarom poškodeného muriva.
Samotnú zmluvu so SNM podpísal dodávateľ Marián Fifík 19. októbra 2012 (na snímke vľavo). Práce uvedené v predmete zmluvy začali nasledujúci deň a mal ich dokončiť a odovzdať 1. marca 2013. Dodatok, ktorý k zmluve prednedávnom podpísali obe zmluvné strany hovorí práve o termíne a o jeho posunutí. Na 30. marec 2013.

V druhej etape sa počíta s trvalým prekrytím hradu viedenskou škridľou, zhotovením trvalej strechy a drevených krovov. Kedy to však bude možné?

Peripetie prvej etapy

Čo bude s druhou etapou obnovy, keď už prvá sa nezaobišla bez komplikácií. Do verejného obstarávania bez zverejnenia sa zapojilo 6 spoločností, ktoré SNM vyzvalo na rokovanie 11. júla 2012. Päť z nich sa následne aj rokovania zúčastnilo.  Súťažné ponuky nakoniec poslali 6. augusta traja z pôvodných záujemcov. Keďže banskobystrickú firmu PR QUERKUS s.r.o. zo súťaže  na druhom zasadnutí výberovej komisie 28. augusta vylúčili, v hre ostali už len 2. Z nich vybrala komisia nižšiu cenovú ponuku A tu je kameň celého úrazu. Ak by sa spoločnosť z Bystrice nedostala z kola von, jej ponuka by bola nižšia od výhercu súťaže a dodávateľa, ktorý prestrešenie v súčasnosti už zrealizoval.

Vylúčená firma PR QUERKUS sa obrátila s námietkou  na Úrad pre verejné obstarávanie. Ten 16. októbra 2012 odňal, na žiadosť SNM, tejto námietke odkladný účinok. Neskôr úrad vysvetlil, že tým nerozhodol o uzavretí zmluvy a začiatku rekonštrukcie. Múzeum však využilo možnosť  nevyhnutného začiatku sanácie, keďže hrozilo (ďalšie) poškodenie majetku v jeho správe. Obe firmy, úspešná i neúspešná, už verejné zákazky absolvovali. Obe dokonca už pracovali pre SNM.

Úrad vydal nakoniec 23. januára rozhodnutie. Banskobystrická spoločnosť bola z tendra na obnovu hradu vylúčená v rozpore so zákonom. Zároveň v rozhodnutí určil spôsob nápravy – navrátiť firmu späť do konania o verejnom obstarávaní. Čo to v praxi znamená? Dať jej možnosť zapojiť sa do novej etapy obnovovacích prác?

To už sa však začal kolotoč zdôvodňovania a vysvetľovania z jednej i druhej strany. Do médií sa postupne dostali všakovaké informácie. Na dôsledky rozhodnutia ÚVO sa pozabudlo. Konateľ vylúčenej firmy uviedol, že jeho ponuka bola vylúčená pre formálnu chybu, presnejšie pre preklep, ktorý sa ocitol vo vysvetlení ponuky. Kapacita toaliet mala namiesto 45 postačovať iba pre 15 pracovníkov.  V analýze ponuky spomínanej firmy sa ale nachádzajú aj iné dôvody ako kapacita toaliet:
minimálny štandard strojového vybavenia
informácie o spôsobe zabezpečenia materiálu
chýbajúci rozbor.
Cenový rozdiel v ponuke označili v komisii pri neodbornej a neefektívnej realizácii za zanedbateľný.
Na tom, že ho vylúčili pre formalitu trval konateľ firmy Róbert Pacalaj aj počas brífingu 5. marca pred budovou SNM na Vajanského nábreží.
Čo bude nasledovať

Faktom je, že hrad je už prekrytý a tzv. samonosná strecha s lešením je pripravená na to, aby pod ňou začali realizovať sanáciu múrov. Faktom je aj to, že časti prestrešenia a lešenia sa ešte priebežne striekajú ochrannou vrstvou proti plesniam, hubám a hmyzu. Lešenie a prestrešenie musí vydržať ešte práce na obvodových múroch hradu. Bude musieť vydržať aj naťahovanie sa zainteresovaných?

SNM nateraz požiadalo príslušný  súd o preskúmanie rozhodnutia ÚVO a zároveň o odklad vykonateľnosti tohto rozhodnutia. To sa podarilo, z rozhodnutia súdu z 21. februára je zrejmé, že odklad dostali.

Vylúčená firma sa zas nemieni len tak ľahko vzdať. Chce sa zúčastniť ďalšieho konania, teda druhej etapy alebo chce odškodné za prvú etapu,  v ktorej nedostala šancu?

A čo SNM? Stihne sa zaoberať námietkami a súdiť sa a zároveň priebežne pracovať na druhej etape obnovy?  Stihne vybrať dodávateľa trvalej strechy alebo si bude musieť počkať na ďalšie rozhodnutia a to, ktoré je pre Krásnu Hôrku najdôležitejšie, bude musieť odložiť? Možno sa to dozvieme z odpovedí na otázky, ktoré sme obom inštitúciám i neúspešnému súťažiacemu zaslali.

Foto: ŽpH

Stav pred dokončením dočasného prestrešenia a tesne po ňom:

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.