Dnes sa začne s rekonštrukciou hradu

Požiarom zničený hrad Krásna Hôrka sa po mesiacoch čakania a po peripetiách s výberom dodávateľa konečne dočkal začiatku svojej obnovy.

Podľa správy, ktorú vydalo riaditeľstvo Slovenského národného múzea /SNM/ o stave prác na obnove bývalého rodového sídla Andrássyovcov, bol hrad pripravený na spustenie prác už od začiatku augusta. Problémy nastali po odvolaní sa neúspešného uchádzača o zákazku, podrobnostu prečítajte kliknutím tu.

Zmluvu o dielo  SNM  s dodávateľom Mariánom Fifíkom z Vyšnej Slanej podpísalo v piatok 19. októbra, o popoludní o 13:30, deň po rozhodnutí úradu pre verejné obstarávanie a v sobotu ráno odovzdáva stavbu dodávateľovi. So stavebnými prácami sa má začať hneď potom. Pracovať sa bude aj počas víkendov.

Predmet je v zmluve je vymedzený ako  „stavebné práce spojené so zhotovením dočasného zakrytia odkrytých priestorov, objektov hradu po požiari a lešenia“. Termínom začatia je dnešný deň, ukončenie je naplánované na 1.marec 2013, cena je 2.053.057,83 €.

Vo štvrtok doručili vedeniu múzea rozhodnutie úradu pre verejné obstarávanie,  ktorým odňal odkladný účinok námietkam, ktoré vzniesol neúspešný uchádzač vo verejnom obstarávaní na obnovu hradu. Tým uprednostnil verejný záujem pred námietkami účastníka výberového konania.

Aj napriek tomu, že z hradu boli odpratané sutiny a niekoľko tisíc kusov zbierkových predmetov bolo prevezených do Betliara a do Technického múzea v Košiciach, v areáli a niektorých miestnostiach sa ešte stále nachádzali pamätné predmety, napr. brnenia, kusy osvetlenia. V týchto dňoch sa už odniesli a v nasledujúcich ešte odnesú všetky zvyšné do depozitára v Betliari.

Na hrade tak ostane neporušená hrobka s telesnými pozostatkami členov rodiny Andrássyovcov, ktoré dal do nej  preniesť posledný obyvateľ hradu. Do hrobky premiestnili aj mumifikované telo Žófie Šerédyovej, ktoré by sa mohlo pri prevoze a zmene klimatických podmienok poškodiť. Nedôjde ani k rozobratiu mohutného pohrebného koča, ktorým preniesli Františku Andrássyovú z rožňavskej železničnej stanice na miesto jej posledného odpočinku, zadebnené ostanú aj kachle v Rákocziho trakte.

Každý rok o takomto čase, pred príchodom zimy, sa spúšťala voda v hydrantoch hradu, aby sa predišlo jej zamrznutiu, vždy sa nechávalo v nádrži iba nevyhnutné množstvo potrebné pre chod hygienických zariadení pre zamestnancov. Od nádrže smerom do rôznych častí hradu sú momentálne rozvedené dočasné prípojky pre stavbárov.  Na hrade je rozmiestnených aj 5 stavebných rozvodových skríň, umiestnený je nový bleskozvod. V súčasných poveternostných podmienkach je otázne, koľko času pracovníkom výhercu verejnej súťaže počasie dožičí. Osud si totiž s hradom už pohral.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.