Kotlebu najprv zadržali, potom pustili do osady

Pár minút po dvanástej veľa nenasvedčovalo tomu, že sa do Podhradie majú zísť stovky ľudí, aby pomohli Marianovi Kotlebovi s upratovaním v miestnej rómskej osade.

Isté je, že jedným z hlavných dôvodom boli kontroly policajného zboru na viacerých stanoviskách v  okolí obce ale i vzdialenejších miestach. Nie je jasné, koľko prívržencov Kotlebu by sa, niet týchto opatrení polície, do dediny dostalo. Polícia okrem kontroly na štátnych cestách uzavrela aj prístupové cesty do obce.

Príčinou nízkej účasti bola aj skutočnosť, že v ranných hodinách polícia predviedla hlavných aktérov – Kotlebu, Beličku, Szaniszlóa na výsluch do Košíc a taktiež Erika Hrivnáka – prevádzkovateľa ubytovania v súkromí, kde sa Kotleba od piatkového výsluchu na polícii v Rožňave zdržiaval. Všetkým doručili pozvánky hneď zrána. Polícia začala trestné stíhanie  vo veci prípravy trestného činu poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody. Tým, že predseda ĽSNS týždne vopred oznámil svoj zámer búrať obydlia v osade na pozemku, ktorého je spoluvlastníkom a pozýval i ďalšie osoby, tým že vo svojej žiadosti o súčinnosť polície popísal, čo zamýšľa spraviť po vstupe na pozemok sa tento plánovaný čin takto posúdil.

Ako sa k uvedenému píše v prehlásení krajskej policajnej hovorkyne: „V rámci vyšetrovania podozrenia z prípravy vyššie uvedených trestných činov boli vypočuté zatiaľ 4 osoby, z ktorých jedna (Szaniszló – pozn. redakcie) bola predvedená, nakoľko odmietla prevziať predvolanie. Tri osoby sa dobrovoľne dostavili k výsluchu. Tieto úkony sa museli vykonávať z dôvodu ich neodkladnosti.

Z polície boli prepustení postupne, v takomto poradí aj prichádzali na miesto stretnutia pri obecnom úrade. Krátko po dvanástej Szaniszló – ten sa so zástupom vybral ako prvý a  pokúsil sa prejsť cez zástup ťažkoodencov na Lipovej ulici. Ešte predtým vyzval so slzami v očiach dav, aby sa k nemu pridal, nasledovnými slovami „aby sme preukázali, že sa nezľakneme „.

Samotný Kotleba došiel do obce po 14-tej a potom, ako sa ukázal pri obecnom úrade a prihovoril k zhromaždeným, odobral sa do ubytovacieho zariadenia, odkiaľ ho ráno odviedli. Tam sa konala aj improvizovaná tlačová konferencia. Menší brífing mal aj starosta obce Peter Bollo, ktorý predostrel prítomným médiám geometrický plán, objednaný jeho predchodcom a vystavený v roku 1998. Ten sa mal nájsť iba prednedávnom pri náhodnom hľadaní, v archíve obecného úradu.

O 15:30 sa Kotleba dostavil naspäť k budove obecného úradu, kde prehlásil, že pôjde zamerať pozemok, čo aj urobil. Policajti ho spolu s médiami, Miroslavom Beličkom a manželmi Szaniszlóovcami pustili a uvoľnili zástup na Pačanskej ulici. Špeciálnym prístrojom, ktorí mali prenajatý, zamerali hranice pozemku, ktorého sú Kotleba so Szaniszlóom spoluvlastníkmi spolu s  ďalšími 11-timi občanmi.

Po návrate z osady líder ĽSNS oboznámil prítomných so skutočnosťou, že sa týmto urobil prvý krok k návratu k právnemu stavu a bude sa ďalej pokračovať. Po súkromných rozhovoroch a fotenií sa s prívržencami sa dav, policajti i kotlebovci pomaly rozišli a obec sa vrátila do starých koľají. Nie všetko je však po starom. Marian Kotleba si týmto svojím počinom aj predchádzajúcimi aktivitami v obci získava čoraz väčšiu priazeň.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.