Bude sa upratovať a búrať ?

29.september 2012 má byť tým dňom D, kedy sa bude konečne „upratovať“ v Krásnohorskom Podradí a v rómskej osade sa nastolí právny stav. Aspoň na pozemkoch súkromných vlastníkov sa tak má udiať (ilustrač. snímka – parcela 441, jej časť darovaná Kotlebovi).

Takzvaného upratovania sa má ujať Marian Kotleba, predseda Ľudovej strany Naše Slovensko spolu so svojimi pomocníkmi a prívržencami. Nedávno mal zistiť, že na pozemku, ktorý dostal do daru od manželov Szaniszlóovcov, sa nachádza množstvo odpadu a chatrčí a jemu neznámych ľudí. Keďže sa podľa listu vlastníctva jedná o trvalý trávnatý porast, mieni nastoliť stav uvedený na liste vlstníctva.  Lenže v októbri 2010 Obvodný pozemkový úrad Rožňava /OPÚ/ vydal z vlastného podnetu (príslušný orgán na ochranu poľnohospodárskej pôdy) rozhodnutie vo veci nezákonného stavu na poľnohospodárskej pôde, ktorým zmenil poľnohospodársku pôdu (trvalý trávnatý porast) na zastavanú plochu, vrátane tejto parcely.

12. septembra podal Kotleba na policajnom oddelení v mieste svojho bydliska, v Banskej Bystrici, žiadosť o poskytnutie súčinnosti. Pomoc policajného zboru bude potrebovať koncom septembra, ako uvádza “ z dôvodu narušenia verejného poriadku zo strany na pozemku prítomných agresívnych squatterov „. Žiada taký počet príslušníkov, ktorý umožní zvládnuť naruešenie verejného poriadku.

Na sociálnej sieti sa v rámci pozvánky na podujatie  píše: „Keď nás tam bude 300 tak sa nič nestane, ale keď nás bude 3000 s čakanmi a lopatami tak nás nikto nezastaví!“  Všeobecne sa očakáva podobná účasť, ako pri poslednom stretnutí 18. marca, kedy sa uskutočnilo tzv. súkromné stretnutie priaznivcov a prívržencov strany po požiari hradu.  Obyvatelia Podhradia i široká verejnosť s napätím očakávajú, ako sa k chystanej udalosti vyjadrí prezídium policajného zboru ale aj miestna samospráva.

K našej  žiadosti o stanovisko,  doplnenej o prílohy   sa včera telefonicky vyjadrila Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia. Presné vyjadrenie nemôžu poskytnúť, keďže nemajú v rukách predmetnú žiadosť o spoluprácu polície. Zatiaľ sa niet  k  čomu vyjadriť.  Bola síce adresovaná prezídiu v Bratislave, ale podaná na Obvodnom oddelení v Banskej Bystrici.

Vedenie obce sa zatiaľ tiež nevyjadruje

Na sociálnej sieti Facebook.com bola približne v čase podania  žiadosti, zverejnená aj pozvánka na stretnutie v Podhradí. V jej ľavom hornom rohu je znak ĽSNS, v tom pravom zhotoviteľ pozvánky umiestnil erb obce Krásnohorské Podhradie. Na stanovisko obce i všetkých poslancov k uvedenému i samotnému stretnutiu sme sa pýtali už pred pár dňami. Zatiaľ sa nik z opýtaných oficiálne nevyjadril, odpoveď by mohlo dať zasadnutie obecného zastupiteľstva, ktoré sa po augustovej odmlke s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční pred 29. septembrom.

Priaznivci  i tí, čo sú ochotní kotlebovcom pomôcť,  sa majú zhromaždiť pri miestnom obecnom úrade na poludnie. Jedná sa o to isté miesto, na ktorom sa dňa 18. marca konalo súkromné stretnutie pod taktovkou ĽSNS.  Keďže sa očakáva vysoká účasť, podobná marcovej, zrejme sa všetci sympatizanti a zvedavci na súkromný pozemok opäť nepomestia a zaberú aj verejné priestranstvo. Či budem svedkami podobnej situácie ako pred polrokom, vysvitne už u 10 dní.

Rómsky vajda nečaká so založenými rukami

Zástupcovia rómskej komisie (pracujúcej pri obecnom zastupiteľstve) a rómskeho výboru mali v pondelok navštíviť rožňavského šéfa polície. To, či polícia resp. príslušné orgány oficiálne vyhlásia, že búranie stavieb s pevným základom nie je upratovaním tuhého odpadu, resp. vydajú iné stanovisko, je otázkou času.  Ľudovít Gunár sa mal obrátiť i na úrad vládneho splnomocnenca pre menšiny. S Kotlebom mieni rokovať, rozbroje a násilie v osade nechce.

Do karát môže Rómom bývajúcim na spomínaných pozemkoch nahrávať aj rozhodnutie Pozemkového úradu v Rožňave z októbra 2010, ktoré  ich preklasifikovalo na na zastavanú plochu. Kotlebovi zas to, že domy nie sú skolaudované a nemajú súpisné čísla.  Majú však pevné základy a pri tých treba v prípade odstránenia postupovať ako pri čiernej stavbe.

Ďalšia sanácia (?)

Zo zdrojov blízkych vedeniu obce sme sa dozvedeli, že deň pred dlho očakávaným búraním  sa má sanovať aj objekt na ulici Lipovej, ktorý je životu nebezpečný, bez elektrinckej energie  vhodných hygienikých podmienok a preto ďalej neobývateľný.  Aj napriek tomu v ňom žilo doteraz  viacero osôb i detí. Podrobnejšie informácie prinesieme po vyjadrení obecného úradu a rožňavského referátu výstavby a rozvoja.

Články k téme:

Kotleba plánuje upratovať osadu krompáčmi a lopatami, Rómovia sa boja vyhrotenia emócií

Rómovia spod Krásnej Hôrky si domy nedajú

Kotleba chce spolupracovať s políciou: Veľké „upratovanie“ pod Krásnou Hôrkou

Kotlebovci plánujú upratovanie v osade pod Krásnou Hôrkou

Upratovať v osade sa má koncom septembra + foto

Preklasifikovali pozemky pod osadou

Nesprávne adresovaná žiadosť Mariana Kotlebu:

Rozhodnutie Pozemkového úradu v Rožňave z 13. októbra 2010 môžete prečítať  tu: rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu Rožňava alebo tu:

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.