Kontrolný deň na Krásnej Hôrke

V pondelok 18. júna si hrad Krásna Hôrka a postup prác pri jeho obnove prišiel obzrieť nový minister kultúry Marek Maďarič. Od požiaru hradu (10.marca) uplynulo 100 dní a podľa ministra  práce pokračujú s maximálnym úsilím.

Po bývalých ministroch Krajcerovi a Lipšicovi, prezidentovi republiky, po americkom veľvyslancovi (Theodore Sedgwick na snímke uprostred s tlmočníčkou a starostom) a podpredsedkyni parlamentu je návšteva Maďariča ďalšou z radu návštev vysokých predstaviteľov, ktorí si chcú obhliadkou na mieste  utvoriť ucelený obraz o tom, v akom stave je hrad a ako pokračuje oprava a práce na jeho obnove.

Po prehliadke hradu minister zhromaždeným médiám uviedol, že sa nechal od prvej chvíle od nástupu do funkcie o stave prác na hrade informovať, ale raz vidieť je viac ako stokrát počuť a taktiež,  že obnova do pôvodného stavu bude podľa neho  značne náročná.

Za 100 dní od požiaru sa podarilo dočasné prekrytie,  dôležité základné úkony ohľadne statiky, uskladnili sa zbierky a začalo sa pracovať na projektovej dokumentácii na obnovu hradu. Ešte stále sa spracováva znalecký posudok týkajúci sa vyčíslenia škôd, podľa jeho neskorších slov by mal  byť už v týchto chvíľach hotový. Na hrade boli umiestnené bleskozvody, montáž sa realizovala od 5. júna.

Netrpezlivým uviedol, že sa musia rešpektovať aspoň minimálne doby pre verejné obstarávania, ktoré zákony ukladajú,  keďže ide o zložité postupy konzultované s pamiatkármi a pri takejto rekonštrukcii sa musia používať pôvodné postupy, pôvodné materiály.

Ako tiež povedal pre prítomných: „V tejto chvíli sú pred dokončením verejného obstarávania na definitívne zastrešenie hradu a ak sa nevyskyne žiadna komplikácia, v druhej polovici júla by sa mohlo začať  týmito prácami.“. Na základe rozhodnutia pamiatkárov budú pre dolný a stredný hrad vyhotovené repliky pôvodného zničeného krovu. Na strechu sa použije škridlová pálená krytina, ktorá bude mať tvar viedenskej škridly.

Cieľ je do konca roka mať hrad zastrešený a v priebehu budúceho roka mať sprístupnený dolný a stredný hrad. Je mu známe, že na túto národnú kultúrnu pamiatku, na jej návštevníkov  sú naviazaní ľudia v okolí, ktorí podnikajú, poskytujú služby súvisiace  s touto pamiatkou.

Kontrolný deň bol podľa neho „príležitosťou na to, aby si poskytol realistický pohľad na to, v akom čase vedia hrad obnoviť „. Nebol ale príležitosťou na poukázanie na doterajšie chyby. Takou môže byť napr. zatekanie múrov v časoch silnejších dažďov a lejakov (na snímke strecha nad pôvodným Františkiným múzeom, odkvapové rúry zrejme nepohlcujú všetku dažďovú vodu).

Úplná netrpezlivosť podľa ministra  nie je namieste. Majú ambíciu, aby sa dostal do stavu pôvodného stavu, dokonca prapôvodného spred 200 – 300 rokov. Podľa jeho názoru sa práce vykonávajú s maximálnym úsilím, sledujúc tie ciele , ktoré spomenul. Určite mu počas prehliadky nebolo spomenuté, že od dočasného prekrytia hradu sa na hrade zdržiavali iba členovia strážnej služby a personál, ktorý bolo vidieť sa v areáli hradu pohybovať sa počas kontrolného dňa nie je pridelený na hrad každý deň.  Stále hradné lektorky sú dočasne prerozdelené do ostatných expozitúr Múzea Betliar – jedna do Kaštieľa Betliar, druhá do Mauzólea Andrássyovcov. Vzhľadom na to, že v kaštieli je návštevnosť vyššia a vedenie múzea sprístupnilo expozíciu kaštieľa v období od 1. júna do 31. augusta 2012 aj v pondelok, obe budú už za prácou cestovať z Podhradia do Betliara. Upratovacie služby na hrade potrebné momentálne nie sú (?), členky upratovacej čaty tiež presunuli – do Mauzólea. Tento stav trvá viac ako mesiac.  Je pravdou,  že v exteriéri sa začali práce na elektrickej prípojke a odborní pracovníci v súčasnosti identifikujú zničené zbrane.

Na účte Slovenského národného múzea sa momentálne podľa Rastislava Púdelku, generálneho riaditeľa tejto inštitúcie, nachádza 104.000 ,- €, týždenne pribúda zhruba 1.000,-€ od darcov. Pre TASR obaja spolu s ministrom potvrdili, že poškodenie hradu je vážne a prvotné odhady týkajúce sa škody nie sú presné a škoda je vyššia ako 8 miliónov eur.

Foto: ŽpH, čitateľ

 

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.