Na hrad sa nezvýšilo

V dňoch 1. – 3. júna sa v areáli pod hradom Krásna Hôrka konal benefičný hudobný festival, ktorého výťažok  mal poputovať obci Krásnohorské Podhradie a tá  mala následne určiť, na čo bude využitý. Mala, pretože ho ešte neobdržala a zrejme ho ani nedostane.

Organizátorom podujatia mali byť pôvodne spoločne Nadácia LINAJE, NONSTOP Production a Občianske združenie Tri ruže. Nadácia deklarovala na svojich stránkach i na sociálnej sieti Facebook, že sa rozhodla založiť Iniciatívu na obnovu hradu  a vyhlásila v deň požiaru (10.marca) verejnú zbierku s cieľom pomôcť samospráve v Krásnohorskom Podhradí.  Založili osobitný účet  s názvom „Zbierka Krásna Hôrka“ vedený v Tatrabanke.

V čase pred konaním festivalu i tesne po ňom sme Štefana Pogánya – správcu a predsedu predstavenstva nadácie kontaktovali.  Po prvotnom tichu sa nám po týždni od uskutočnenia akcie ozval a odpovede prisľúbil (budeme aktualizovať). Otázky mali upresniť kto je NON-STOP Production (keďže sme ju v živnostenskom ani obchodnom registri nenašli), odkedy spolupracujú s miestnym občianskym združením a prečo chcú finančné  prostriedky poskytnúť obci a nie Slovenskému národnému múzeu.

Ešte pred konaním podujatia došlo k nedorozumeniu medzi organizátormi, kvôli bezodplatnému poskytnutiu areálu pod hradom (viac čítajte tu).  Za zatvorenými dverami sa po medializácii konfliktu konali pracovné stretnutia členov poslaneckého zboru, starostu a štatutára združenia Tri ruže  Petra Legnára – prvé po rokovaní o areáli pod hradom  –  30. mája a druhé týždeň po skončení podujatia – 12.júna. Tento deň – uplynulý utorok bol dňom, keď sa poslanci dozvedeli podrobnosti o výdavkoch a nákladoch a aj definitívny verdikt – benefit nebude, pretože sa po uhradení všetkých nákladov organizátori dostali do straty.

Odpovede na otázky ohľadne celkového vyúčtovania  z obecného úradu dodnes nedošli. Aj napriek tomu je už dnes známe, že dokopy sa predalo vyše 750 lístkov, príjem z nich bol viac ako 7.700,- €. Vstupenky sa predávali za 15 € na všetky dni, resp.  za 10 na jeden deň. Najviac sa ich predalo na mieste, vyše 200 kusov v predpredaji v miestnej knižnici  a približne 50 v rožňavskom turistickom informačnom centre.  Keďže sa však výdavky organizátora vyšplhali nad 12.000,- eur,  príspevok na obnovu hradu niet  z čoho poskytnúť. Najviac peňazí pohltili podľa konečného vyúčtovania náklady na účinkujúcich a ozvučenie. (Podrobný rozpis nájdete v druhom čísle obecných novín.)

Keďže napriek upozorneniam žiadna zmluva medzi hlavným organizátorom – Občianskym združením Tri ruže  –  a obcou Krásnohorské Podhradie ako jedným zo spoluorganizátorov, uvedených na propagačných materiáloch, neexistovala,  celkový záver je taký,  ako poniektorí jasnozrivci očakávali.  Napriek tomu, že viacerí poslanci potvrdili, že obec dostala prísľub, že na obnovu hradu a okolia poputuje výťažok zo vstupného a na výdavky organizátora sa nebude prihliadať.  Miestni sa dokonca zhostili  role výberu parkovného, predaja lístkov, aj prevádzkovania nízkokapacitných verejných toaliet, keďže mobilné záchody neboli k dispozícii.

Avizovaný program bol skrátený z dôvodu neúčasti niektorých umelcov ako boli IMT Smile, Delhusa Gjon, Dušan Grúň, niektorí sa zas pod hrad unúvali ale nevystúpili ako Marián Greksa a GREXABAT.  Program začínal každý deň s oneskorením, podľa návštevníkov bola dôvodom nízka účasť publika. Z tzv. rozprávkového stanu zas zvedavci sklamaní odišli, keď zistili, že premietanie nie je z technických príčin možné. Tí, ktorých sme priamo na mieste vyspovedali sa sťažovali na cenu vstupeniek ale aj nedostatočnú propagáciu podujatia.

Nepeknú škvrnu na podujatí zanechal aj sobotňajší večerný incident, ktorý sa odohral pri spomínaných toaletách, medzi dvoma osobami, práve kvôli ich nedostupnosti a na margo ktorého nám krajský hovorca Policajného zboru SR potvrdil, že „v tejto súvislosti dňa 4.6.2012 rožňavskí policajti prijali oznámenie. Daný skutok policajti zadokumentovali a prešetrujú ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu (podľa § 49 ods. 1 písm. d. Zák. č. 372/1990 Zb.)„.

V nedeľu neskoro večer sme pod hradom zastihli Moniku Kozelovú z NON-STOP Production (na snímke celkom vpravo, vedľa Bibiany Ondrejkovej), rozhovor pre noviny však odmietla a moderátora Petra „Pinďa“ Lengyela, ktorý aj napriek únave na otázky ochotne odpovedal.

Ako to vidia niektorí z účinkujúcich:

Peter Lengyel, pôvodom z Rožňavy (narodil sa v Revúcej, vyrastal v Rožňave), navštevoval  miestne gymnázium, neskôr vyštudoval UKF v Nitre, kde sa aj usadil. Počas markizáckych čias moderoval S*Box -nespite, Kuul Klub, reláciu  Big Brother iné. Po odchode z televízie založil vlastnú agentúru, moderuje firemné večierky, športové akcie, konferencie, plesy.   Peter je srdcom, telom i dušou Rožňavčan – Gemerčan, ako sám hovorí, chlapčisko, ktoré prečítalo snáď celú knižnicu P. Dobšinského v Rožňave.  Pinďo je výrečný – podľa niektorých „ukecaný“ –  moderátor, ktorý „odmoderoval“ dva dni benefičnej akcie pod hradom bez spánku. O tom, čo je charita, sám niečo vie, keďže je dlhoročným podporovateľom detských domovov, domovov sociálnych služieb.  Podporuje aj individuálne prípady – operácie, vytopených, odkázaných na pomoc aj bez  medializácie. Pomoc hradu nemohol odmietnuť.

Vyspovedali sme ho po polnoci, po skončení podujatia, tesne  pred jeho odchodom:

 

Marian Greksa je známy rockový spevák, ktorého predchádzajúce obdobia sa viažu najmä k účinkovaniu v skupine MODUS a neskôr vlastnej formácii DEMIKÁT. Začiatkom 80-tych rokov dokončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Hral a účinkoval doma i v zahraničí, v baroch, na veľkých pódiách, festivaloch i muzikáloch (Hamlet, Kleopatra, Krysař). V súčasnosti hrá so skupinou GREXABAT, venuje sa aj komunálnej politike – je  poslancom v Petržalke s podporou SAS. Tvrdí o sebe, že je šťastný človek lebo sa živí tým, čo ho baví. Hudbou.

O tom, čo sa stalo počas jeho prítomnosti na benefičnej akcii, sme ho  spovedali mailom, na otázky promptne a ochotne reagoval:

V sobotu ste mal vystúpiť na podujatí, podľa avizovaného programu niekedy pred maďarskou kapelou P.Mobil. Zahliadli sme vás v areáli už pred ich príchodom, môžete nám ozrejmiť prečo sa vaše vystúpenie presunulo až na koniec sobotňajšieho programu?

Je to veľmi jednoduché. Pôvodne som mal vystupovať okolo 9tej, tak ako to bolo aj avizované na plagátoch. Zhruba 5-6 dní pred vystúpením mi zavolal Peter Legnár, povedal, že vystúpenie sa posunulo na pol jedenástu a budeme vystupovať až po kapele P. Mobil.

V deň vystúpenia sme sa dostavili pod hrad, tak ako inokedy pozreli miesto vystúpenia. Na mieste sme sa dozvedeli, že nastal celkový sklz a P. Mobil začne až o 22.00.

Môžete nám prosím sprostredkovať, čo sa stalo v čase rozoberania ich aparatúry, keď prítomné publikum čakalo na vaše vystúpenie, ktoré sa nakoniec z neznámych dôvodov nekonalo?

Vtedy v sobotu som to neriešil, neuvedomoval som si, že tam nie je dramaturg alebo tzv. pódiový manažer – jeden človek, ktorý to všetko riadi, ktorého počúvajú všetci vystupujúci. Sám som sa snažil zisťovať dokedy budú hrať, koľko skladieb, od organizátora, bol som aj na pódiu za Schusterom Lórántom.

Cítil som sa tam ako piate koleso u vozu. Organizačne to bol amaterizmus najhrubšieho zrna.

P. Mobil končil o polnoci, keď som videl ako dlho skladajú aparatúru a videl ako aj tých posledných 50 ľudí z publika pomaly odchádza, vedel som, že to nevydržia a nevrátia sa.

Mali ste pripravenú rockovú verziu skladby „Krasznahorka Büszke vára“, môžeme niekde túto zhliadnuť, vypočuť si ju?

Poslali mi ju trochu neskoro, pár dní pred konaním podujatia. Naučil som sa ju, mrzí ma veľmi, že som ju nemohol prezentovať a ani odohrať nachystané veci pre prítomných.

Aké sú Vaše dojmy z tohto podujatia? Podelíte sa s nami o vašu skúsenosť?

Na vystúpenie som sa naozaj tešil. Nehral by som pod hradom prvýkrát. Podujatie ako také bolo fajn, ale takto sa to robiť nedá.

V našom prípade by postačovalo, keby sme vystúpili pred maďarskou skupinou P. Mobil. Takto som videl  iba ich vystúpenie a ubytovanie a nadránom sme šli kvôli povinnostiam naspäť. V sobotu som mal byť niekde, aj tak sa môj termín odchodu presunul na nedeľu a preto som nemohol na druhý deň už hrať v náhradnom termíne.

O organizátorovi?

Petra Legnára poznám približne 8 rokov. Je to veselý chlapík, neorganizoval prvé takéto podujatie, možno prvé takéto veľké. Tentokrát to organizačne nezvládol. Ako som povedal, normálne festivaly sa robia ináč. Ak je viacero organizátorov, ako v tomto prípade, kapely a vystupujúcich má na starosti jeden človek, ktorého každý poslúcha. Takto sa to nerobí.

Čo hovorí na zbytočne vydanú energiu, nielen svoju ale aj ostatných a na to, že sa nepodarilo vyzbierať peniaze na obnovu hradu?

Škoda reči.

(Ďakujeme Petrovi Pinďovi Lengyelovi za trpezlivosť a úprimnosť, Mariánovi Greksovi za promptnosť a bezprostrednosť, poslancom obecného zastupiteľstva za dôveru, či už pri spustení portálu, či pri príprave tejto reportáže a tiež šéfredaktorovi za podporu.)

Foto & video: ŽpH

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 komentáre

  1. jaj ten slovenčina píše:

    Iba si prečítam „sa nezvýšilo“ a ani to ďalej nečítam. Odporúčam autorovi, keď už má literárne ambície, venovať sa trocha tomu slovenčinovi, alebo aspoň si to dať niekomu pozrieť.

    • Katarína Prékopová píše:

      Určite zvýšiť sa znamená stať sa väčším (kvalita, objem, sila, krvný tlak… životná úroveň…). Ale zvýšiť sa je správne použiť aj ak hovorím o zbytku, zostatku, zvyšku – ak niečo ostalo/zostalo. Správne je to použiť so „sa“ aj bez. Kľudne navrhnite iný trefný názov príspevku, taký, ktorý by „nevadil slovenčinovi“.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.