Pozemky v osade za 66 centov

Uznesenie obecného zastupiteľstva predávať obecné pozemky v lokalite rómskej osady obyvateľom, ktorí majú na nich vystavané obydlia za 0,66 € platí už tretí rok.

Presnejšie od roku 2009, a to v takomto znení: „ OZ stanovuje jednotnú sadzbu 20.- Sk /0,66 €/ za 1 m2 pre odkúpenie pozemkov v zastavanej časti rómskej osady vo vlastníctve obce pre všetkých záujemcov o vysporiadanie pozemkov , ktoré sú zastavané rodinnými domami a užívajú majitelia rodinných domov.“

Uznesením obecného zastupiteľstva z roku 2009 tak poslanci súhlasili s tým, že obyvatelia domov v tzv. starej osade si pozemky môžu od obce odkúpiť po zameraní za 0,66 €/m2.  Súkromní vlastníci však na túto cenu nepristúpili. Rómovia bývajúci v tzv. novej štvrti by ju  privítali, chceli by ju mať rovnakú, ako tí, čo odkupujú pozemky obecné. (O súčasnej situácii popisujúcej stav súkromných čítajte viac tu.)

Platnosť rozhodnutia predchádzajúceho vedenia obce bola predĺžená na februárovej schôdzi toho súčasného. Cena 0,66 € bude platiť do konca tohto roka.

Na marcovej schôdzi OZ,  okorenej prítomnosťou množstva obyvateľov a ich diskusiou sa dostal na pretras predaj pozemku na základe spomínaného uznesenia pre žiadosť Ladislava Gulykáša (na snímke vľavo sediaci žiadateľ) a Zuzany Gulykášovej o odkúpenie pozemku v lokalite rómskej osady. Zmluva  už bola schválená,  smola žiadateľov bola v tom, že vymeranie pozemku sa nezhodovalo s realitou a tak sa musel predaj opätovne schvaľovať.  Manželia plánujúci pozemok odkúpiť doplatili na zvyšujúcu sa popularitu zasadnutí vedenia obce  a tak sa hneď po otvorení rozpravy o predaji ozvali hlasy z obecenstva požadujúce vysvetlenie, prečo je cena za m2  iba 0,66 € a či je možné za takúto cenu kupovať aj ostatným.

Celá rozprava k tomuto bodu sa niesla v podobnom duchu, čiastočne bola prešpikovaná rozhorčenými ohlasmi z radov prítomných obyvateľov, až do chvíle, kým poslanci po nútenej prestávke potrebnej na formulovanie uznesenia neodložili sporný bod programu na nasledujúcu schôdzu: „Obecné zastupiteľstvo navrhuje vypustenie bodu č .5 z rokovania na základe nových informácií až do budúco mesačného zasadnutia OZ.  Zároveň ukladajú hlavnému kontrolórovi a právnikovi obce preveriť uznesenie č. 7/2012„.

K prerokovaniu predaja pozemku sa obecné zastupiteľstvo dostalo až v 22.mája, keďže v apríli starosta obce zasadnutie nezvolal.

Foto & video: ŽpH

Diskusia počas zasadnutia májového obecného zastupiteľstva:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.