O požiari v roku 1817

Nemali sme v úmysle začínať historický seriál o hrade práve článkom o požiari, ale zasiahol osud a tak uvádzame informácie o požiari v 19.-tom storočí, ktorý bol spôsobený bleskom, nie ľudským zavinením.

Požiar na hrade Krásna Hôrka v roku 1817

Ničivý požiar z 10. marca tohto roku nebol v pohnutých dejinách hradu Krásna Hôrka prvý. V roku 1817, teda pred 195. rokmi, zasiahol hrad blesk, ktorý podobne ako teraz tento posledný požiar,  najviac poškodil najstaršiu a najvyššie položenú časť hradu. Podľa archívnych záznamov – výkresov strešnej konštrukcie hradu z roku 1764, mohla mať vtedajšia šindľová strecha 53 rokov. Starobylé rodové sídlo v tom čase Andrássyovci už neobývali. Život jeho posledných majiteľov, grófa Štefana III. Andrássyho a jeho manželky Márie, rodenej Festetichovej, ich viazal k životu v Monoku na Zemplíne, kaštieľu v Krásnohorskom Podhradí a Košiciam, kde gróf v roku 1812 zomrel. Grófka Mária, ktorá prežila svojho manžela Štefana o 15 rokov, prejavila záujem o celkový prevod správy hradu na mladšiu, monockú vetvu rodu a nechala požiarom zničený hrad opraviť. Ďalšie zveľaďovanie hradu malo pokračovanie za života ich syna, grófa Juraja (IV.) Andrássyho. O význame panstva Krásna Hôrka pre pozostalých svedčí viacero rodinných dohôd, ktoré boli predmetom deľby a spoločnej starostlivosti o hrad v rozmedzí 17. až začiatku 20. storočia.

Zdroj: Mgr. Silvia Lörinčíková, SNM – Múzeum Betliar

Vo fotogalérii zverejňujeme snímky hradu spred 10.marca 2012, ktoré sú už teraz – paradoxne históriou.

Foto: Žph, Ladislav Mikula,  Zsolt Török,  Štefan Kún, Štefan Fábián (GOLD FOTO)

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.