Napadnutím pokračuje spor o pozemky

Podľa policajnej správy z KR PZ v nedeľu 1.apríla okolo 10.40 predpoludním na Mierovej ulici doposiaľ presne nezistení páchatelia a za doposiaľ presne neobjasnených okolností, fyzicky napadli 44-ročného miestneho muža.

Napadnutie podľa správy prebiehalo nasledovne: jeden z páchateľov ho opakovane udrel dlaňou do tváre, následne ho ďalší dvaja páchatelia postupne zozadu chytili rukami za krk. Ďalší z páchateľov ho udrel neznámym predmetom po pravej ruke. Spôsobili mu zranenia s dobou liečenia do 7 dní.

Podľa svedka a účastníka udalosti traja rómski občania napadli Štefana Szaniszlóa pred jeho domom. Vyhrážky aj napadnutia majú mať súvislosť s prítomnosťou Mariána Kotlebu v obci a so zámerom Szaniszlóa previesť naňho pozemky pod rómskou osadou. Policajné hliadky v nedeľu a až do nasledujúceho rána dohliadali na verejný poriadok v obci, najmä v okolí, kde sa incident odohral. V súčasnosti polícia prípad vyšetruje ako prečin výtržníctva.

Ohľadne incidentu, ktorý ani zďaleka nie je prvoprílovým žartom sme vyspovedali  obe strany:

Mária Darvašová spomína na nedeľnú udalosť takto: „Práve som varila obed, keď mi volala susedka, ktorá videla, ako môjho muža napadli. Hovorila, aby som utekala na cestu smerom ku koncu dediny.“ Dodáva, že manžel pracuje ako aktivačný pracovník, na striedačku strážia objekt tzv. zberného dvora, kam obyvatelia nosia odpad.

Jej slová upresňuje manžel: „Šiel som sa domov najesť. Mal som pri sebe vozík, na ktorý niekedy pozbieram nepotrebné veci, čo ľudia vyhodia, vhodné na spálenie. Niekedy sú to aj konáre obrezaných stromov, drevený odpad.“  Na úseku cesty medzi jeho domom a smetiskom zastalo auto, nestihol sa spamätať, dostal úder a spadol do priekopy.

Zavolali syna, spolu s manželkou  nasadli do auta a vybrali sa k Štefanovi Szaniszlóovi po vysvetlenie.

Ten tiež popisuje nedeľné udalosti, pýtame sa ho na pôvod konfliktu. V rukách drží papiere – predbežná škoda na aute, ktoré bolo popísané hanlivými slovami a vyhrážkami sa podľa prijímacie technika v autoservise bude pohybovať okolo 350,- €. Doba liečenia ruky – minimálne týždeň. „Do roboty takto nemôžem, auto tiež nebudem môcť používať, kto je tu diskriminovaný?“ – pýta sa on.

Potvrdzuje, že po ceste domov zo stajní, kam chodí každý deň, stretol jedného z Darvašovcov. Aj to, že pri ňom zastal, aby skontroloval jeho náklad – „Kvôli jeho synovi sme už chodili po súdoch. Dokonca ho aj odsúdili za krádež dreva. Tú rodinu poznám. Netajím sa, že som ho aj tentokrát podozrieval. Som predsedom  urbárneho spoločenstva a môžete sa prísť pozrieť, ako vyzerajú lesy na tej strane obce, kde to kontrolujem a nebojím sa ozvať. “ Dodáva, že videl čerstvé odrezky, hrubšie ako 2 cm a na tieto treba  mať certifikát pôvodu, povolenie na výrub nežiaducich drevín: „Jeho syn, Aladár Darvaš, nie je prvý, ktorého som nachytal a takisto to nie je prvýkrát v jeho prípade. V roku 2008 bol za krádež dreva dokonca odsúdený„.

K incidentu na príjazdovej ceste k jeho domu pridá svoj pohľad na vec: „Zistil som, že celý pravý bok auta je dočmáraný. Volal som majiteľa miestneho portálu, aby to nafotil, býva totiž neďaleko. Medzitým však došli Darvašovci, po vystúpení z auta sa na mňa vrhli a nebyť prítomného svedka, ktorý zavolal aj políciu, sa to mohlo skončiť ináč.“

Štefan Szaniszló je jedným z majiteľov pozemkov pod rómskou osadou. Tie jeho sa rozprestierajú pod tzv. novou štvrťou, pod domami bez súpisných čísiel.          O vysporiadanie vlastníckych vzťahov sa usiloval už jeho otec. On sám v tom pokračoval, doma má množstvo žiadostí a oznámení, výpisov a podaní. Aj keď v niektorých rozhodnutiach má čierne na bielom, že príslušné orgány nepostupujú  v súlade so zákonom, v praxi sa mnoho neudialo. Až do chvíle, pokým nezhorel hrad.

Aby sme však nepredbehli udalosti, je nutné uviesť časovú súvislosť. Pred pár mesiacmi sa rozhodol predať nehnuteľnosti v Podhradí a odsťahovať sa aj s rodinou za bratom do Čiech. Inzeroval prostredníctvom internetu, ozval sa mu Miroslav Belička. „O nehnuteľnosti v rómskej osade nikto nejaví záujem. Prečo by som nemal reagovať, keď sa konečne niekto  ozve?“ – opisuje udalosti.

Medzitým, ako konečné riešenie predložil členom rómskej komisie vo februári svoj návrh: odpredá všetky pozemky pod osadou za jednotnú cenu 7,- € za m2. Požiadal o tlmočenie návrhu ostatným. Potom prišiel osudný požiar hradu a keď sa chýry o vinníkoch rozniesli medzi obyvateľov, pre Štefana to znamenalo jedno: „ nepredám, teraz už nie.

Keď sa neskôr dozvedel, že Belička je realitným poradcom Mariána Kotlebu, neprekvapilo ho to, ani nepohoršilo. Stretol sa s ním osobne počas zhromaždenia v obci. Rozhodol sa mu časť pozemkov darovať.

Či má aprílový incident niečo spoločné s plánmi darovať pozemky v rómskej osade Kotlebovi, alebo nie, vyšetria orgány činné v trestnom konaní.

Foto & video: ŽpH

Opis udalosti protistrany:

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.