Kotleba v Podhradí

Na tragédiu požiarom zničeného hradu reaguje každý svojím spôsobom, smútkom, rozhorčením, tí aktívnejší organizovaním zbierok a pomoci. Nie je tomu inak ani v prípade Mariana Kotlebu, predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko.

Na nedeľu, presne týždeň po požiari a konaní parlamentných volieb zvolal do Krásnohorského Podhradia verejné zhromaždenie. Toto však starosta obce Peter Bollo prečítaním oznámenia v miestnom rozhlase, deň pred konaním stretnutia, označil za neoprávnené, keďže  si podľa neho zvolávateľ nedeľňajšieho zhromaždenia  nesplnil povinnosť, vyplývajúcu zo zákona o zhromažďovacom práve.  Podstatnou chybou malo byť, že  „nepredložil oznámenie písomne ani osobne.“

Po vyzvaní obcou aby si splnil zákonom stanovené povinnosti ako zvolávateľ, s obcou odmietol spolupracovať a komunikovať pri organizovaní zhromaždenia a od zhromaždenia sa dištancuje” uviedol  ďalej v rozhlase i v oznámení  vyvesenom na úradnej tabuli obce. Tým oprávnenie zvolávateľa zaniklo, pretože nebola splnená zákonom predpísaná oznamovacia povinnosť.

Na základe vyššie uvedeného definoval  zhromaždenie zvolané na 18. marca v čase od 15tej do 18tej hodiny  na parkovisku pod hradom ako neoznámené. Následne ešte upresnil: „zhromažďovanie, ktoré sa koná bez toho, že bolo riadne oznámené v zmysle zákona, musí byť rozsputené, ak nastanú okolnosti, ktoré by odôvodňovali jeho zákaz”.

Starosta oznam prečítal v slovenskom aj v maďarskom jazyku,  v maďarskom jazyku si ho môžete prehrať tu:

Po počiatočných pochybnostiach, či sa bude zhromaždenie vôbec konať,  sa na sociálnej siet Facebook.com objavil oznam o presunutí konania stretnutia na súkromný pozemok pri obecnom úrade aj s uvedením, že namiesto verejného zhromaždenia sa má v nedeľu popoludní konať súkromné stretnutie.

V nedeľu popoludní, krátko po 14tej nič nenasvedčovalo tomu, že by sa malo konať súkromné zhromaždenie: príchod ťažkoodencov a jazdeckej polície,  zástupcovia tlačených i elektronických médií, prenosové vozy televízií, pozatvárané prevádzky v okolí konania stretnutia.

Pod sa hradom zišlo viac ako 500 účastníkov na tzv. súkromnej akcii, ktorá sa konala vedľa obecného úradu na pozemku vo vlastníctve miestnej obyvateľky. K zhromaždeným prívržencom Mariána Kotlebu z blízkeho okolia i vzdialenejších kútov Slovenska sa pridali aj zvedavci z radov domácich. Podľa niektorých vyjadrení bola účasť miestneho obyvateľstva zahanbujúco nízka.

 Zhromaždeným, ktorí sa na avizované miesto stretnutia nezmestili a zaberali aj verejné priestranstvo, sa prihovoril líder ĽS NS  Kotleba i Ivan Pavlisko, pôvodne člen Slovenskej ľudovej strany. Prejavmi sa ako nosné myšlienky niesli témy ako zničenie kultúrnej pamiatky, zodpovednosť štátu, absencia zodpovednosti Rómov. Počas prestávky dostali prítomní možnosť podpísať petíciu za oslobodenie policajtov odsúdených v kauze Sendrei.

Nepriamo sa Kotleba prihovoril i prítomným policajným zložkám, keď ich pripravenosť prirovnal k policajným manévrom, zdôraznil, že v prípade ich zásahu je pripravený na snímky a záznam z lietadla, ktoré rotovalo nad hlavami zhromaždených.

V závere stretnutia spomenul rómske obydlia na nevysporiadaných pozemkoch, vzápätí ozrejmil spôsob riešenia -priamo v deň zhromaždenia v podobe prevodu pôdy od miestnych majiteľov a naznačil aj neskoršie riešenia. Pozval všetkých prítomných na obhliadku svojho „budúceho vlastníctva“. Dav sa k nemu krátko po 17tej pridal. Policajné zložky i veliteľ sa ich pokúsili osloviť a zastaviť na prvej odbočke smerom k rómskym obydliam, vyzvali ho, aby upustil od svojho konania, keďže však na čele masy ľudí kráčal s Kotlebom i majiteľ väčšiny pozemkov, v plánovanej snahe učiniť obhliadku sa pokračovalo.

Ostatné prístupové cesty mala už polícia zatarasené ťažkoodencami, jazdeckou políciou, pripravené bolo i vodné delo. Polícia zatarasila hlavné prístupové cesty k rómskej osade, po tom, ako zistila, že dav vedený Kotlebom a miestnym majiteľom pozemkov si vybral cestu pomedzi domami, presmerovali zložky i tam a aj na samotný hradný kopec. Tu boli účastníci pochodu druhýkrát vyzvaní, aby sa v pokoji rozišli,  zástupca starostu prečítal prehlásenie zoštylizované obecným úradom o nezákonnosti zhromaždenia.

Polícia nebola nútená použiť donucovacie prostriedky a  dav sa po 18tej hodine postupne rozišiel. V osade čakali Rómovia na vývoj situácie, väčšinou vyzbrojení palicami, pre prípad obrany. Marián Kotleba sľúbil, že sa kvôli obhliadke svojich „budúcich pozemkov, na ktorých mieni vybudovať rekreačnú zónu“ vráti inokedy. Špeciálne jednotky, vodné delo i ťažkoodenci z miesta odišli pred devätnástou, polícia monitorovala stretnutie do nasledujúceho rána.

Po tejto udalosti, počas nasledujúceho týždňa, starosta spolu s rómskym vajdom prečítali všetkým obyvateľom Podhradia spoločné vyhlásenie, v ktorom požiadali všetkých aby zachovali pokoj a rozvahu a nevyvolávali zbytočné konfliktné situácie medzi majoritou a minoritou.

Foto: ŽpH

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.