Quo vadis krásnohorský kemping

Gorgei Jozef (8)V Krásnohorskom Podhradí v posledných týždňoch, ba dokonca mesiacoch rezonuje jedna téma viac ako ostatné – predať či nepredať kemping. Situácia z júna sa opakuje, pred pondelkovým zasadnutím obecného zastupiteľstva sa na stole starostu Petra Bolla kopia žiadosti. Možno nezaškodí menšia rekapitulácia:

  •  začiatkom júna 2015 podalo občianske združenie SINE METU, organizujúce v Podhradí Gombasecký letný tábor pomaly už 10.-ty rok, žiadosť o odkúpenie kempingu, k žiadosti pripojili architektonický návrh, prílohu s plánmi, ponúkli obci 150.000,- eur, resp. cenu stanovenú znalcom,
  • vzápätí vysvitlo, že od januára 2015 „trčala“ v zásuvke starostu žiadosť miestneho občana Petra Liptáka, o dlhodobý prenájom, Lipták od žiadosti odstúpil, mal v záujme rokovať o podmienkach pred začiatkom sezóny,
  • tesne pred júnovým zasadnutím obecného zastupiteľstva podali žiadosť Štefan Szaniszló – kúpa alebo prenájom a predseda miestneho futbalového klubu Štefan Kún – obaja neskôr potvrdili, že chceli zabrániť predaju obecného majetku, aj takouto formou, ale prenájmu by sa nebránili.

Najnovšie je záujemcov opäť viac ako dosť:

  • občianske združenie SINE METU podalo žiadosť opakovane, tentokrát z nej vynechali kúpu trávnatej plochy vedľa kempu, miestnym známu ako Királyrét,
  • podnikateľka, majúca sídlo firmy v Krásnohorskom Podhradí požiadala o odkúpenie – tiež sa údajne jedná o opakovaný záujem,
  • Tibor Szarka, miestny podnikateľ, bývalý predseda futbalového klubu, prejavil v priebehu uplynulého týždňa žiadosťou záujem o dlhodobý prenájom,
  • Szaniszló obnovil svoju žiadosť spred troch mesiacov, – kúpa alebo prenájom,
  • Štefan Kún sa rozhodol, že tiež obnoví žiadosť o dlhodobý prenájom pre futbalistov, naviac, poverilo ho tým vedenie futbalového klubu.

Snahu predať toto ubytovacie zariadenie, ktoré je v súčasnosti v zúfalom stave, prejavil aj sám starosta obce, keď bez súhlasu väčšiny poslancov vydal a nechal distribuovať leták, v ktorom naznačuje, že (iba) po predaji by mohli byť v obci realizované viaceré investície. Apeloval v ňom na svedomie občanov, poukazujúc na „našu nemohúcnosť“ a „našu nečinnosť“. Viacerých občanov, ktorých sme sa pýtali na názor, leták urazil. Odpoveď na otázku, či bol agitačný materiál hradený z verejných zdrojov a koľko konrétne odčerpal z obecnej pokladne, sme do dnešného dňa nedostali.

DSC_0118Pýtali sme sa Orosza Örsa  na leták, či o ňom vedel a čo naň hovorí.  Na otázky odovedal promptne, telefonicky: „Vedel som, že starosta plánuje niečo takéto distribuovať medzi občanov, pretože to už dávnejšie spomínal, ale s výrobou a obsahom nemám/e nič spoločné, to je vec štatutára, akým spôsobom oslovuje občanov, nevidím na tom  nič zlého, resp. negatívneho.

On sám, spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia, bol zvedavý na názor občanov, vybrali si formu  osobných stretnutí a anketové lístky: „V priebehu dvoch dní sa nám podarilo získať odpovede na otázky približne od 150tich obyvateľov obce, resp. domácností. Doslova odmietavý postoj mali asi len desiati, mnohí sa s nami dali do reči, pozývali nás do svojich domovov. Chceli sme počuť, čo hovoria na plánovanú rekonštruciu a k tomu nevyhnutný predaj a čo považujú vaši občania za prioritu, ak by obec mala určitý balík peňazí na investovanie. Majorita (asi tak 75%), aj napriek predaju, konkrétne parcely č. 606/6, podporuje plánovanú investíciu.„.

Dodáva, že okrem doterajších investícií, a ďalších v areáli  plánovaných, už v roku 2016, pred konaním letného tábora vybudujú protizvukovú bariéru, ktorá by značne eliminovala zvuk z koncertov ako jeden prvých z ústretových krokov voči obyvateľom obce.

Prichádza zároveň s prekvapivou novinkou:

Okrem uvedeného prezrádza aj návrh nového riešenia, o ktorom je presvedčený, že je dobrým kompromisom, a vďaka nemu „ostane aj ovca celá, aj vlk bude sýty“. Veľká časť areálu tým ostane vo vlastníctve obce a zároveň bude môcť aj SINE METU uskutočniť investície.

Vysvetľuje nový návrh: „Namiesto pôvodne plánovaných parciel – 606/6 a 3730 – by sme odkúpili len prvú menovanú. Ale podrobný návrh rekonštrukcie resp. výstavby celkom nového kempingu vypracujeme na celý areál, tak ako sme to predstavili prostredníctvom vizualizácie a dáme to celé vyhovotviť na naše náklady.

Hovorí taktiež, že do roku 2017, kedy sa plánuje so začiatkom prestavby, by sa obec mohla rozhodnúť, či bude na druhej parcele (č. 3730) spoluinvestorom, teda či bude spolu s občianskym združením aj podnikať, alebo ju dá do dlhodobého prenájmu. To v prípade, ak by nevedela investovať: „Takto by obec mohla ostať spolumajiteľom nového, moderného kempingu a súčasne by mohla profitovať z prenájmu vlastnej nehnuteľnosti, ktorú by sme tiež zveľadili.

Kontaktovali sme ďalších záujemcov, so žiadosťou o vyjadrenie, prečo záujem o tento spustnutý areál, prečo práve teraz:

DSC_0703Kún: „Členovia klubu a priaznivci futbalu už niekoľkokrát, počas existencie dokázali, že vieme veľa vecí zrealizovať svojpomocne. Ak kolegovia poslanci tvrdia, že sa nedá dať kemping do poriadku, nedá sa pohnúť vecami dopredu, moja odpoveď je, že by sme sa potom mali vzdať mandátov“. Kún bol počas predchádzajúceho volebného obdobia zástupcom Petra Bolla, zároveň predsedom kultúrnej komisie: „Viem, že sa dajú podujatia organizovať tak, že vám pomáhajú dobrovoľníci, nadšenci a miestni obyvatelia a sú ziskové. Veď obec kúpila len z výťažku zo zábavy pod holým nebom malotraktor, výťažok z charitatívneho vianočného koncertu bol vysoko nad naše očakávania, tiež sa investoval do obecného, presnejšie do obnovy pamiatok.“ Dopĺňa, že len z predaja jedál počas majálesu dokúpila mládež drobnú elektroniku do klubu mladých a boli nadšení.  Tvrdí, že je komické, keď predseda finančnej komisie (Ladislav Katona – pozn.red.) vyhlási, že akcie sa nerobia nikdy pre zisk.

Na pracovnom stretnutí poslancov mal záujemca o dlhodobý prenájom tejto nehnuteľnosti – Tibor Szarka  – ponúknuť obci ročný nájom vo výške 5-6.000,- eur a preinvestovať ďalších 300.000,- , nešpecifikoval však podrobnejšie, z akých zdrojov.

Szaniszló obnovuje svoju žiadosť, tentokrát hovorí, že to nevzdá,  presnejšie nestiahne späť: „Ak sa schváli napr. len prenájom, pôjdem do súťaže.  A dodáva: „Nerozumiem, prečo sa obec zbavuje silou mocou sliepky, ktorá jej bude znášať zlaté vajcia.

Odporcovia predaja neostali pasívni

Deň po roznosení starostových letákov do schránok Krásnohorčanov, 23.novembra, spustili Jozef Görgei a Zoltán Molčan petíciu proti rozpredávaniu obecného majetku, nielen proti predaju kempingu. V texte petície je vymenovaných niekoľko ďalších nehnuteľností – areál pod hradom, bývalá žandárska stanica (teraz sídlo klubu dôchodcov – pozn.red.), budova bývalého obecného úradu.

Gorgei Jozef (7)Prečo deň po distribuovaní farebného starostovho prospektu? „Nebol to zámer, skôr náhoda.“ – odpovedá Görgei a ˇvysvetľuje: „Rozhodnutie spustiť petíciu proti predaju kempingu padlo už pred troma mesiacmi, keď som sa dozvedel, že bude zamietnutá žiadosť podaná opäť, vlastne hneď po júnovom zasadnutí obecného zastupiteľstva. Nechal som text petície ešte skontrolovať po právnej stránke, mali sme tu už totiž príklad, že petícia občanov nebola vybavená tak, ako mala byť.“  Prečo je proti, sa ďalej pýtame: „Nie som proti investíciám, ani rozvoju, len si nemyslím, že by obec nemohla požiadať o zdroje z fondov. A to sa týka aj budovy, v ktorej sa schádzajú dôchodcovia aj areálu pod hradom.

Prečo potom takáto iniciatíva? „Bývam tu 26 rokov, nie som rodený Krásnohorčan, ale na tejto dedine mi záleží. Preto si myslím, že to čo nám tu vybudovali a zanechali predkovia, nesmieme rozpredať, ani rozdať, lebo neskôr to budeme veľmi ľutovať.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.