Poverený riaditeľ SNM: Nemáme čo tajiť

S týmto podtitulom priniesol portál parameter.sk rozhovor Jánosa Vasika s Viktorom Jasaňom, ktorý je od konca januára poverený vedením Slovenského národného múzea /SNM/. Inštitúcie, ktorá má v správe hrad Krásna Hôrka, ktorého rekonštrukcia napreduje od 19. októbra 2012 len veľmi pomaly a okrem toho ju sprevádzajú nespočetné komplikácie a peripetie. Prvá pracovná cesta povereného generálneho riaditeľa viedla na požiarom spustošenú Krásnu Hôrku. Na hrade sa zdržal viac ako dve hodiny, do areálu neskôr vpustil i novinárov. Ako pozdejšie v rozhovore s  Vasikom uviedol, bol nemilo prekvapený, z toho, v ako zlom stave pamiatka je.

PhDr. PaeDr. Viktor Jasaň bol riaditeľom Spišského múzea, bol kurátorom výstav, pedagógom, je historikom umenia, oceňoval Warholove obrazy, pochádza z Poproča. Vo funkcii dočasne (možno nielen) nahradil Rastislava Púdelku, ktorý odišiel z vedenia na vlastnú žiadosť k 31. januáru 2014. Túto kultúrnu ustanovizeň viedol 4 roky. Aj napriek tomu, že oficiálnym dôvodom jeho odstúpenia sú zdravotné problémy, špekuluje sa o tom, že mu zlomila väz práve dlhotrvajúca prvá etapa rekonštrukcie Krásnej Hôrky a k odchodu bol prinútený.

Nový riaditeľ ako prvé stopol informačné embargo uvalené na dianie okolo hradu samotného i jeho rekonštrukcie. Počas návštevy uviedol, že odpovede na otázky môže poskytovať i riaditeľstvo SNM – Múzea Betliar, prisľúbil i pravidelné informovanie počas kontrolných dní. Prítomným taktiež oznámil, že SNM spúšťa novú stránku, venovanú hradu Krásna Hôrka i jeho rekonštrukcii, takú, prostredníctvom ktorej bude môcť verejnosť klásť otázky i diskutovať o momentálnom stave aj o ďalšom osude kultúrnej pamiatky.

Do areálu pozval počas svojej stredajšej návštevy i prítomných novinárov, aby sa presvedčili o postupe prác (na snímke delová terasa, kde prebieha pamiatkový výskum). Redaktor rádia Patria János Vasik využil príležitosť a s novým riaditeľom sa porozprával:

Vy ste tu vlastne prvýkrát odvtedy, ako rad vyhorel. Aké sú vaše prvé dojmy?

Ako prvé ma zarazilo, aké sú škody veľké, pretože koľkokrát som šiel okolo a pozrel sa na hrad, videl som aký je pekný a vedel som, že je sprístupnený. To znamená, že tu je naozaj ešte kopec roboty. Zas môžem povedať i to,že pre mňa je to veľká výzva,že mi minister (Marek Maďarič-pozn.redakcie) zveril túto veľkú úlohu, že budem živou garanciou úspešného zavŕšenia rekonštrukcie . Keďže pochádzam odtiaľto, napriek tomu, že je tu veľa roboty a veľa problémov, ktoré treba vyriešiť, úprimne povedané: teším sa na to…

Od politikov, ale i od iných odznelo veľa rôznych termínov otvorenia hradu, resp sprístupnenia jeho časti. Vy už máte nejakú predstavu spojenú s otvorením?

Povedal by som to asi takto: táto otázka je dosť unáhlená, v tomto štádiu. Práve prehliadam všetky podklady, týkajúce sa obnovy, prezerám zmluvy. Jediné,čo môžem s kľudným svedomím nateraz povedať – mám poradcu, ktorý bude celú svoju energiu venovať iba Krásnej Hôrke a ja tu budem tiež častokrát. Toto je zatiaľ garancia toho, že niektoré termíny sa skrátia – to je jedna vec. Druhá zas, že môže nastať situácia, ktorá, aby som to presne vyjadril, sa bude týkať firiem, ktoré môžu prísť do úvahy v ďalších, už rýchlejších konaniach.

Aj vy ste už spomenul (v priebehu rozhovoru s novinármi – pozn. redakcie), že hrad bol uzavretý, pred každým. Pravdepodobne preto vznikali dohady a tzv. zaručené správy o tom, čo sa na hrade deje. Čo sa odteraz zmení?

Zmení sa to, že zástupcovia médií a miestni – a vlastne všetci obyvatelia Slovenska – budú pravidelne a tak , ako budú postupovať práce, informovaní o tom, čo sa deje. Prvým krokom je to, že ste teraz tu. A práve to som chcel, aby som už pri svojej prvej ceste sem a prvej príležitosti mohol pred vás predstúpiť a informovať vás. Druhým krokom bude realizácia portálu, prostredníctvom ktorého bude verejnost informovaná – napr. o pamiatkovom výskume na hrade a objavoch, o dohodách so stavebníkmi, o rozhodnutiach ministra a ministerstva, kde bude zverejnené všetko. Bude mať aj časť s diskusným fórom, kde budú môct záujemcovia klásť otázky, na ktoré budeme odpovedať. Pre mňa je záhadou, prečo sa uzavreli brány hradu (pred tokom informácií) a prečo tie tajnosti. Nerozumiem, čo tu treba utajovať. Skôr naopak. To je vlastne aj vízii: hrad sa stane krajším, lepším, bohatším. Práve preto, že si ľudí vypočujeme – odborníkov, muzeológov, odborníkov na turistiku i miestnych, aj pamätníkov. Veď cestovný ruch nie je iba záležitosťou Slovenského národného múzea, je aj vecou Košického samosprávneho kraja, rožňavského okresu – to predsa na seba naväzuje. Momentálne navštevujem postupne všetky ustanovizne, ktoré spravuje SNM – a nechcem rokovať iba s ich riaditeľmi a zamestnancami ale i predstaviteľmi ostatných inštitúcií , ktoré s nimi spolupracujú. A môže to byť trebárs obecný či mestský úrad, škola, závod… Práve o to mi ide, vidieť, ako dokážu spolupracovať, ako dokážu zúročiť potenciál, ktorý máme k dispozícii, vedieť, ako sa staviame ku kultúre Slovenska, národnej kultúre. Nielen odborníci a platení zamestnanci, ale všetci.

Na základe toho, čo ste dnes tu videl, ste spokojný s postupom prác, harmonogramom, rýchlosťou? Spomínal ste i takéto zmeny …

Na túto otázku odpoviem radšej pri ďalšej príležitosti, pri moje nasledujúcej návšteve. Dovtedy môžem s určitosťou prehlásit, že urobím všetko preto, aby to šlo lepšie a rýchlejšie.

Zdroj a foto: parameter.sk, Vasik János

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.