Verejná súťaž o krásnohorský kemping

12291314_993499744022769_3357808509502393966_oPo prijatí uznesenia o dlhodobom prenájme kempingu v Krásnohorskom Podhradí, ktoré odhlasovalo sedem poslancov z deviatich, počas novembrovej schôdze obecného zastupiteľstva, je tu tretí pokus o vyhlásenie verejnej súťaže. Už dvakrát sa totiž na návrh poslanca Kúna odložilo hlasovanie (nie rozhodovanie) o tom, za akých podmienok sa chátrajúca chatová osada poskytne do prenájmu. Starosta Bollo návrhy Kúna, aby sa podmienky detailne vypracovali označil ako účelové konanie.

Zo zdrojov blízkych obecnému úradu so starostom po posledných troch schôdzach – novembrovej (neprešiel predaj), decembrovej (na Kúnov návrh prenájom stiahnutý z rokovania), marcovej (návrh opäť stiahnutý) – nebola reč, zamestnanci sa mu oblúkom vyhýbali, aby si zlosť nevybíjal na nich.

Kemping sa má dať do prenájmu na 25 rokov, podmienky spracoval štatutár obce, po poslednom stiahnutí z rokovania poslancov už v spolupráci s obecným právnikom.

O tom, že starosta Peter Bollo má zrejme osobný záujem na tom, aby sa krásnohorský kemping prenajal, nesvedčí len jeho chovanie, farbisto opisované zamestnancami miestnej samosprávy (ktorí si nežiadajú byť menovaní), ale aj to, že obec by mohla toto ubytovacie zariadenie prevádzkovať sama a má k dispozícii niekoľko elegantných spôsobov riešenia. Jedným z nich je možnosť čerpať prostriedky zo združenia MAS GEMER, kde je obec členom a krásnohorský starosta dokonca členom výkonného orgánu, spolu so starostami Betliara, Lipovníka a rožňavským primátorom.

záujemcaĎalšími členmi tohto združenia sú z Podhradia Tibor Szarka /na snímke vľavo/ a jeho firma T.Sz. Invest a manželka štatutára Beáta Bollová. Ostatní podnikatelia, občania či združenia z obce o možnosti vstúpiť do tohto zaujímavého spolku informovaní neboli. Táto skutočnosť je dôležitá hlavne preto, že štatutár obce má uprednostňovať verejný záujem pred súkromným a nemá sprostredkovaž sebe, rodinným príslušníkom, ani osobám blízkym „biznis s obcou“. Aj v združení, ktorého členom je obec, by preto mal podporovať  záujmy obce a nie miestneho podnikateľa.

Prenájom kempingu sa na rokovacom stole ocitne dnes po tretíkrát. Aký bude verdikt poslancov, či budú prekopávať podmienky, či budú rovno hlasovať a ak, kto bude za a kto proti, to by sme sa mali dozvedieť podvečer. Rómski poslanci Gunár a Darvaš sa už vyjadrili, tak ako aj pri tlakoch pri odsúhlasovaní predaja schátralej „chatovej základne“ – nechcú po obci, ani po osade chodiť so sklonenými hlavami a nechcú, aby si na nich a ich deti ostatní občania ukazovali prstom a obviňovali ich z napomáhania zbavovania sa obecného majetku.

Zatiaľ zverejňujeme podmienky, ktoré si občania mali prečítať až na verejnej tabuli, po vyhlásení verejnej súťaže o dlhodobý prenájom majetku, ktorý im v podstate patrí všetkým, tie, o ktorých sa doteraz rokovalo za zatvorenými dverami zasadacej miestnosti obecného úradu. Zaujímavé v nich je (aj) to, že predmet nájmu môžete po vyhratí verejnej súťaže a podpísaní nájomnej zmluvy s obcou hneď prenajať tretej osobe a aj to, že nie je presne uvedené, či bude preinvestované prostriedky nájomcovi obec odrátavať z nájmu, či vracať po ukončení zmluvy (aj predčasnom). Vynechanie takejto dôležitej veci a možnosť ďalšieho prenájmu môže svedčiť o tom, že pravý záujemca je ukrytý v pozadí a otvorenej súťaže sa nechce zúčastniť a aj o tom, že ak bude budúci nájomca žiadať investované financie refundovať, obec bude musieť kemping „pustiť“, lebo 200.000,- € mať k dispozícii nebude. Či sa tieto domnienky potvrdia (boli by sme radšej, keby nie a záujem bol úprimný), ukáže blízka budúcnosť.

Podmienky verejnej súťaže:

Podmienky prenájmu kempingu

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.