Boj o kemping pokračuje

DSC_0245A tentokrát sa tak deje formou letákov, ktoré sa objavili v nedeľu večer v poštových schránkach obyvateľov Krásnohorského Podhradia. Nevedno, kto ich počas daždivého podvečera pod rúškom tmy poroznášal po obci, ani to, kto ich financoval, ani z akých zdrojov, jedno je však isté – na farebnom dvojjazyčnom letáčiku sa skvie podpis starostu obce, Petra Bolla, tlačeným i písaným písmom.

V letáčiku sa môžete dočítať „ o našich rozvojových plánoch“ (?). Odhliadnuc od gramatických a štylistických chýb musí byť súdne zmýšľajúcim jedincom jasné na prvý pohľad, že sa jedná o preinvestovanie peňazí, ktoré pribudnú na účet obce po odpredaji kempingu a jedine vtedy, ak si pospolitý ľud pod hradom Krásna Hôrka uvedomí, že sa toto ubytovacie zariadenie predá, lebo sa musí predať: „V tomto letáku Vás chceme upozorniť na význam rozvoja kempingu, keďže nečinnosť v minulosti a odmietnutie investorov oddialili dôležitý proces ..“ . Bollo nevysvetľuje, čia nečinnosť, keďže on je starostom obce už 5-ty rok. Odmietnutím investorov má na mysli žiadosť organizátorov Gombaseckého letného tábora a jej zamietnutie poslancami v júli 2015. Nepriznáva však voličom, že on sám zatajil vážneho záujemcu a investora v roku 2013 a žiadosť miestneho občana v januári 2015.

V prospekte sa apeluje aj na svedomie miestnych – „Nemôžeme sa ďalej hanbiť za vlastnú nemohúcnosť, zvážme možnosti a urobme všetko preto, aby sa Krásnohorské Podhradie v budúcnosti opäť stalo turistickým a kultúrnym centrom regiónu.“ Opäť nie je jasné, kto je nemohúci a ako majú obyvatelia rozhodnúť o tom, o čom majú rozhodovať poslanci.

Bollo, resp. ten, kto text štylizoval sa nezdržal typických slovných zvratov a fráz, známych z predvolebných materiálov starostu spred roka i spred piatich rokov : „Takáto investícia, ktorá by bola adekvátne zmluvne ošetrená, by vyriešila aj otázku obnovy a prevádzky kempingu, ale by zvýšila aj príjem obce.  Úspešne fungujúci kemping, z ktorého by sa dal obnoviť klub dôchodcov, vybudovať turisticko-informačná kancelária a pekné obecné centrum, by zvýšil aj cenu ostatných nehnuteľností v obci, resp.by obec zatraktívnil.“  Faktom je, že záujemca o odpredaj ponúkol naposledy, počas júnovej schôdze 150 tisíc eur za kemping a priľahlý areál. Na samotnú opravu ulice Osloboditeľov, druhej najdlhšej, tej, ktorá je v katastrofálnom stave, je potrebných približne 120 tisíc. Ak je starosta taký šikovný, že všetko  vymenované dokáže zrealizovať, je namieste opýtať sa ho, prečo svoje výnimočné schopnosti za posledných 5 rokov už nezúročil v prospech obce.

Doslova smiešne vyznievajú tri, do očí bijúce vety: „Pokiaľ by kemping kúpil investor, ktorý má hotový plán, jeho renovácie, obec by neprišla o majetok, ktorý sa dá zbaliť a zobrať preč. Pozemok zostane naveky v Krásnohorskom Podhradí, bude slúžiť miestnym obyvateľom i podnikateľom.„, a tretia: „Máme v pláne vytvoriť Andrássyho námestie, ktoré by bolo na zatrávnenej ploche, medzi poštou a obecným úradom.“ V Podhradí a v každej inej obci na Slovensku aj malé dieťa vie, že ak na niekoho prevediete svoj majetok – predaj, kúpa, darovanie –  znamená to vždy to isté, prevod majetku. A najlepšie by to mal vedieť štatutár. A tzv. dosah na budúcnosť majetku, ktorý prevediete na niekoho iného, už nie je vo vašich rukách, jedine, ak do „hry“ zapojíte šikovného právnika.

A Andrássyho námestie?  V Podhradí každý, hádam aj malé deti, vie a vedia, že pošta aj obecný úrad sídlia v jednej budove, jedna inštitúcia na prízemí, druhá na poschodí. Medzi nimi voľnej plochy niet, medzi poštou a úradom sú jedine betónové panely.

Nakoniec – ako bonus – korzo s pódiom, šatňou, pieckami, a vyhliadková veža, musia znieť  a aj znejú ako utópia.

O soche, „zvečňujúcej pamiatku rodiny, ktorá sa výrazne zaslúžila o našu obec“ je sa z úcty k slovenskému jazyku a z úcty  k našim predkom vonkoncom zbytočné zmieňovať. Ani na maďarsej mutácii si zhotoviteľ nedal záležať, pritom sa snaží osloviť väčšinu, ktorá je maďarskej národnosti.

Niektorí by si mohli pomyslieť, že sa jedná o predvolebný ťah. Peter Bollo sa totiž na kandidátke svojej materskej strany Most-Híd uchádza o priazeň voličov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách na 105.-tom mieste, potvrdil to sobotňajší republikový snem Mostu. A farebný prospekt s podpisom kandidáta tak na prvý pohľad pôsobí.

Ak túžil autor, či grafik zapôsobiť na starších voličov, mohol zvoliť inú formu. Textu na farebnom papieri je veľa, drobným písmom, dôchodca ho len s námahou prečíta. Peter Bollo nie je rodeným Krásnohorčanom a tak by sa mu poučovanie domácich o vlastnej histórii v takejto forme mohlo aj vypomstiť. Zdroj blízky obecnému úradu prezradil, že autorom skíc/kresieb na letáku je Dávid Baffi, synovec zástupcu starostu Ľudovíta Baffyho (SMK), t.j. istý je len autor ilustrácií.

S otázkou, kto letáky objednal, vytlačil a  z akých zdrojov, sme sa obrátili na obecný úrad i na potenciálneho investora. Ak nám budú zodpovedané, správu aktualizujeme.

Leták Petra Bolla, slovenská časť:

letacisko 2

Leták Petra Bolla, maďarská verzia textu:

letacisko

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.