Gombasecký letný tábor vrcholí

Už po ôsmykrát sa v obci pod hradom odohráva letná akadémia a festival v jednom, podujatie maďarskej mládeže na Slovensku. 6 dní, 140 organizátorov, 240 prednášok a rozhovorov, športové hry a súťaže a 20 koncertov. To je v kocke tohtoročný letný tábor študentov, vymenovať týždňový program by bolo vyčerpávajúce, tak ako i zúčastniť sa všetkých jeho zaujímavých eventov a podujatí.

Okrem toho politické debaty, spoločenské témy, remeselné dielne, divadelné predstavenia v Slamenom divadle (Szalmaszínház) ale aj free internet a bankomat v areáli miestneho kempingu a tento rok aj gombasecká škôlka (Gombaovi). Nespočetné možnosti vyžitia na niekoľkých stovkách metroch štvorcových.

V prvý táborový den hostili Karla Schwarzenberga, neštítili sa pozvať aj prezidenta Kisku. Jediný, kto odmietol pozvanie organizátorov, bol predseda Mostu Béla Bugár. V debate ho nahradila Mária Prékop, odborníčka na školstvo za stranu Most-Híd, ktorá diskutovala s Lászlóom Szabóom z SMK – obe debaty si vyslúžili zvýšený záujem účastníkov a prítomných.

Labyrint s čajovňou, kaviareň, minikúpalisko (bazén uprostred lúky), lezecká stena, nadrozmerná hojdačka – to všetko sa dá počas jedného týždňa nájsť v kempingu v Krásnohorskom Podhradí a priľahlom areáli, niektoré z vybudovaných atrakcií v Podhradí ostávajú.

Ne nedeľu, 19.7., je pripravená ešte prednáška Júliusa Barcziho s názvom „Múzeá v 21. storočí“ od 12.30, či spoločný jarmok gombaseckého remeselného domčeka a Gemerských remeselníkov so začiatkom o 14.30. Nedeľa je určená výberu maďarských kapiel na Slovensku, vystúpia Ghymes, Rómeo vérzik, Spliff 447.

Prekvapením má byť dnešné špeciálne osvetlenie hradu, zapnuté bude počas konania nedeľňajších koncertov. Viac ako 100 led reflektorov, ktoré budú umiestnené okolo hradných múrov, budú meniť farbu osvetlenia, tým aj hradu. Ako hovorí hlavný organizátor, Orosz Örs, na niekoľko hodín sa pokúsia predstaviť  hrad “ v iných farbách“, aby sa na chvíľu zabudlo na smutnú udalosť spred troch rokov.

Tábor si našiel pred 8 rokmi svoje miesto pod hradom, v trochu spustnutom kempingu, do ktorého rok čo rok vracia život viac ako tisícka študentov. V septembri sa pravdepodobne definitívne rozhodne či ostane Krásnohorské Podhradie dejiskom stretnutia slovenských Maďarov alebo nájdu domov niekde inde, či ostanú v regióne alebo investujú do kúpy vlastného, stáleho domova v inej usadlosti. „Hríboklincový“ letný tábor, (ako ho museli kvôli oznámeniu nazvať  a použiť aj slovenské plagáty na propagáciu) dnešným programom uzavrie dianie pod hradom. V auguste sa budú ešte konať hradné hry a na december naplánovala kultúrna komisia Vianočný koncert a Andrássyho deň – tým sa tohtoročné aktivity dovŕšia. Po zajtrajšom  odchode organizátorov sa uzavrú pre tento rok aj brány miestneho kempu.

Výber najzaujímavejších momentiek z tábor môžete vidieť tu: http://ujszo.com/foto/2015/07/16/a-gombaszogi-nyari-tabor-eddigi-legjobb-kepei.

Zdroj a foto: gombaszog.sk, Autor: www.zivotpodhradom.sk (kat)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.