Vybrali dvojníčku Sissi. Medzi adeptkami bola aj dievčina z Podhradia.

Prednedávnom sa rozbehlo pátranie a hľadanie dvojníčky Sissi. Kópiu legendárnej panovníčky hľadali pre Múzeum Betliar. Tam totiž plánujú výstavu s názvom Jej veličenstvo kráľovná a niekoľko sprievodných podujatí. Slávnostné otvorenie výstavy sa bude konať 4. júna o 17-tej hodine a pre verejnosť bude prístupná od 5. júna. Návštevníci Múzea Betliar sa budú môcť prvýkrát na Slovensku oboznámiť so skutočným príbehom cisárovnej a kráľovnej, známej všetkým ako Sissi.

Víťazke dajú ušiť na mieru šaty, ktoré mala cisárovná na svojej korunovácii v roku 1867, v nich by sa mala predstaviť návštevníkom 6. júna. Výherkyňa sa stane tvárou výstavy a jej sprievodného programu počas letnej turistickej sezóny. Bude mať možnosť nafotiť prezentačný book s profesionálnym fotografom Jakubom Gulyásom v historických priestoroch kaštieľa a vyhrá víkendový pobyt na zámku v Bojniciach – tak znela správa z Betliara.

Tento piatok, popoludní, sa už v priestoroch kaštieľa Betliar rozhodlo, ktorá z adeptiek na dvojníčku cisárovnej Alžbety Bavorskej, zvanej Sissi, je tá pravá. Stala sa ňou Erika Došeková z Krásnej Vsi. Nás však viac zaujímalo to, že medzi siedmimi uchádzačkami bola aj Krásnohorčanka Eva Mogyorósiová. Do užšieho výberu sa dostala, lebo spĺňala požadované kritériá – dlhé tmavé vlasy, vek od 20 do 35 rokov, štíhly pás, príjemné vystupovanie. Evka je tichá a skromná a preto mnoho obyvateľov Podhradia ani netušilo, že aj dievča spod hradu sa zúčastnilo výberu. Na to, aby prezradila, aké to bolo, ju ani nebolo treba dlho prehovárať. Najmladšia z troch sestier, študentka manažmentu turizmu (na snímke, v ružových šatách), inokedy tichá osôbka, sa ochotne porozprávala o popoludní v kaštieli, kde sa prechádzali namiesto návštevníkov dievčatá v róbach a cvakali fotoaparáty.

V piatok 17.apríla si sa zúčastnila v kaštieli Betliar kastingu na dvojničku cisárovnej Sissi. Kedy si sa dozvedela o ňom prvýkrát?

O možnosti zúčastniť sa v „súťaži“ o dvojníčku Sissi som sa dozvedela hneď po zverejnení správy od sestry. A bližšie informácie o kastingu až po ukončení možnosti prihlásenia.

Prečo si sa rozhodla do toho ísť? Prihlásila si sa sama, či ťa niekto prihlásil, nahovoril, presviedčal? Ako to vlastne bolo?

Rozhodla som sa preto, lebo sestra, rodičia aj priateľ – tí všetci mi vraveli, že spĺňam kritériá, ktoré boli vyhlásené – napríklad výška cca 170 centimetrov, dlhé tmavé vlasy, atď. – preto som zaslala fotky a čakala na odozvu.

Aké boli podmienky účasti, okrem šiat, čo sme mohli vidieť na fotkách. Čo ešte od vás požadovali?

Mali sme si so sebou priniesť dlhé šaty resp. dlhšiu sukňu a topánky na vysokom podpätku.

Aký bol samotný priebeh konkurzu, máme na mysli či boli kategórie otázok, či ste si losovali čísla? Môžeš to trochu čitateľom priblížiť?

Okolo 13.tej sme sa zišli vo vyhradených priestoroch, všetky účastníčky, vylosovali sme si otázky na konverzáciu s témou o živote Sisi. Dostali sme inštrukcie resp. informácie o priebehu kastingu a od pol druhej do druhej sme mali čas na prezlečenie sa do šiat. Po prezlečení sme sa presunuli do Zlatej sály v kaštieli, kde nás už v miestnosti čakali voľné stoličky, štyria porotcovia a médiá. Po úvodnom slove pán riaditeľ Július Barczi prečítal jednotlivé mená nás dievčat, asi náhodne, ktoré vystúpili (po jednom), predstavili sa, odpovedali na niekoľko otázok a konverzovali na vytiahnutú otázku. Najčastejšie to boli otázky o záľubách.

Mala si trému?

Trému som mala veľkú, nevedela som vôbec,  čo ma čaká. To, že na kastingu budú prítomné aj médiá, aj všetky účastníčky kastingu naraz, som sa dozvedela len na mieste. Dookola som si opakovala, že načo som sa ja na toto dala. :D

Ktorá kategória či otázka ti robila najväčšie problémy?

Asi tá praktická časť, keď som mala pred porotkyňou Alenou Ďuránovou, ktorá predstavovala moju svokru Žofiu (a ja samozrejme v úlohe Sissi) obhájiť  svoj názor, prečo je dôležitá vo výchove dieťaťa matka.

V prípade výhry to mala byť „čestná funkcia“ s možnosťou účasti na podujatiach. Si študentka, skôr by sme si mysleli, že sa prihlásiš na nejakú letnú brigádu, alebo pochodíš letné festivaly. Bolo by sa to dalo v prípade výhry zladiť?

Od júna by som až do októbra v škole mala voľno, vlastne ho aj budem mať. Nikam do zahraničia som sa nechystala, akurát v júni na brigádu ale dalo by sa.

Je ti smutno, že si nevyhrala?

Ani nie. Dievča, ktoré to vyhralo, som spoznala v deň kastingu. A podľa mňa si výhru zaslúžila. Na praktickej úlohe asi najlepšie z nás všetkých ukázala svoje pohotové reakcie a vyjadrovacie schopnosti.

Ako si sa pripravovala, teda čítala si o Sissi, jej spôsoboch, preštudovala horu materiálov? Či nejak špeciálne? Vlastne po  prihlásení do konkurzu ste už dostali nejaké pokyny, či až na mieste výberu, včera?

Prečítala som si niečo o živote cisárovnej Sissi a pýtala som sa sestry, čo je, resp. môže byť také asi najdôležitejšie, čo by som o nej mala vedieť. Po prihlásení do konkurzu nám bolo oznámené, že sa s nami porota bude rozprávať o histórii všeobecne a o živote Sissi. Prípadne ešte na mieste sme mali možnosť porozprávať sa s pánom Barczim, ak sme mali nejaké nejasnosti s úlohou.

Aké boli rivalky?

Rivalkami by som ich asi nenazvala, skôr kolegyňami, keďže sme v tom nejako boli všetky spolu. Nemôžem na nich nič zlého povedať, ani o nejakom súperení, či závisti, všetky boli veľmi zlaté a ochotné. Milé. Ako Sissi.  :D

Aká bola výberová komisia, sedeli v nej predsa zvučné mená ako návrhár Boris Hanečka či herečka Alena Ďuránová. Akí boli? Kto bol z nich naprísnejší?

Celá komisia, vlastne porota, bola veľmi sympatická. Hneď na začiatku nám adresovali pár milých slov, celý čas sa na nás usmievali a vtipmi sa snažili zlepšiť situáciu, zľahčiť napätie. Prísny z nich asi nebol ani jeden, konverzovali sme hlavne s pánom Barczim, ostatní sa zapájali len sporadicky.

Výherkyňa je z Krásnej Vsi. Odkiaľ boli ostatné konkurentky?Mala si ty tip na víťazku? Prezradíš, ktorú z adeptiek si tipovala na víťazku?

Boli to dievčatá z celého Slovenska, od Bratislavy, cez Sereď, Bojnice a Lučenec až po Košice. Taký jasný tip, na jednu jedinú, som ani nemala, keďže som si nevedela vybrať ktorá z účastníčok je najviac podobná Sissi. Ale z nás siedmich dievčat som myslela na tri, ktoré ich najskôr zaujali. Jednou bola aj víťazka Erika, keďže veľmi pekne vyriešila svoju úlohu, druhou bola mladá operná speváčka Beatrice z Košíc, ktorá bola taký reprezentatívny typ a ďalšou bola Anka z Bojníc, ktorá o sebe povedala, že má okrem fyzickej podoby veľmi veľa spoločného so Sissi, ako napr. písanie básni, melancholickú povahu a tiež možnú reinkarnáciu.

V čom okrem výzoru sa podľa teba podobáš na Sissi?

Neviem povedať. Možno tiež v povahe, keďže mi vravievajú že som melancholik. Ale na rozdiel od nej ma baví varenie, pečenie a maľovanie. Na záľuby sa nás pýtali včera.

Videla si film o nej? Aj viackrát? Zaujímala ťa ako postava z dejín aj predtým?

Film som videla niekoľkokrát, keďže aj mama aj sestra ho majú v obľube. Priznám sa úprimne, že história je moja slabina, takže žiadne širšie alebo extra vedomosti som o nej nemala.

Kto bola cisárovná Alžbeta 

Alžbeta Amália Eugénia (ako znelo jej celé meno) bola dcéra bavorského vojvodu Maximiliána Jozefa (* 1808 – † 1888) a vojvodkyne Ludoviky Wilhelminy Bavorskej (* 1808 – † 1892). Mala sedem súrodencov, narodila sa ako tretia v poradí. V útlom detstve mala najbližšie ku svojej staršej sestre Helene.

Na rozdiel od väčšiny vtedajších princezien vyrástla z nej vzdelaná, ambiciózna, nekonvenčná, slobodomyseľná a citlivá dievčina. Ako dieťa žila v tieni Heleny. S ňou sa pôvodne počítalo v sobášnych plánoch Žofie Bavorskej ako s nastávajúcou manželkou jej syna Františka Jozefa. K zasnúbeniu páru malo dôjsť v cisárskom letnom sídle v Bad Ischl,  kam Ludovika cestovala s oboma dcérami. No tu sa cisár zamiloval do mladšej z nich, Alžbety, a aj napriek protestom svojej matky sa s ňou 23. apríla 1854 oženil. Pôvodne šťastné manželstvo narážalo od samého počiatku na úskalia spôsobované neprimeranými zásahmi Alžbetinej autoritatívnej svokry Žofie. Aj napriek tomu, že to s ňou Žofia myslela dobre, bola prezieravá a myslela politicky, Sissi na viedenskom dvore trpela.

Všeobecne bola známa jej náklonnosť k Maďarom. Na cisárskom dvore presadzovala maďarské záujmy, v úzkej spolupráci najmä s uhorským politikom Gyulom Andrássym. Vehementne sa zasadzovala za ústupky Maďarom v r. 1867. Neváhala sa stýkať ani s bývalými revolucionármi z rokov 1848 – 1849, vďaka čomu je dodnes v Maďarsku uctievaná ako „národná“ kráľovná.Veľmi dôverne sa zblížila práve s Júliusom Andrássym, účastníkom povstania, ktorý bol odsúdený na trest smrti a neskôr omilostený. V roku 1867 sa už stal uhorským ministerským predsedom. Alžbeta bola podozrievaná, že je jeho milenkou, dokonca že Andrássy je otcom jej dcéry Valérie.

V 60-tych rokoch 19. storočia Alžbetu považovali za najkrajšiu panovníčku na svete. Preslávila sa ako skvelá jazdkyňa. Držala prísne diéty a neustále cvičila. Veľmi si zakladala na svojich vlasoch a ich úprave venovala aj niekoľko hodín denne.

Povinnosti rakúskej cisárovnej nevykonávala, venovala sa takmer výlučne vlastnej osobe. Obrovským psychickým šokom bola pre ňu samovražda jej syna Rudolfa. Z tejto traumy sa až do konca života nespamätala. Odvtedy chodila zásadne v čiernom oblečení a vyhýbala sa Viedni. Často cestovala do Mníchova.

V júli 1898 podnikla cestu do Švajčiarska. Počas nej v Ženeve pri prichádzaní k prístavisku ju s jej spoločníčkou Irmou Sztárayovou prepadol 10. septembra 1898 taliansky anarchista Luigi Lucheni. Spáchal na ňu atentát, bodol ju trojhranným pilníkom a Alžbeta tomuto zraneniu podľahla. Atentátnika zadržali, svoj čin však nikdy neoľutoval. Odsúdili ho na doživotie, ale vo väzenskej cele spáchal samovraždu.

„Narodená na Štedrý deň s jedným mliečnym zubom..“ – povery vraveli, že takéto deti boli predurčené na šťastný život. Tento Sissin zub je vystavený vo Viedni. Ovládala vraj 11 jazykov. Okrem toho bola vraj veľmi poverčivá a zúčastňovala sa aj špiristických seáns.

Osobnosť „Sissi“ azda najviac preslávil rakúsky rovnomenný film Ernsta Marischku z roku 1955 s herečkou Romy Schneider v hlavnej úlohe.

Zdroj: wikipedia, Foto: rozsnyovidek.sk, Autor: www.zivotpodhradom.sk (kat)

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.