Petíciu podporil riaditeľ Múzea Betliar, primátor okresného mesta i Cmorik – čestný občan Podhradia

Presne pred 4 týždňami, 28. januára 2015 spustili Peter Bernáth, Štefan Kún a Dávid Baffi petíciu proti výstavbe vysielača – gsm stanice – pod hradom Krásna Hôrka. Počas diskusie na zasadnutí januárového obecného zastupiteľstva predstavili svoje požiadavky, ktoré včera (v stredu, 25. februára) v popoludňajších hodinách spolu s petičnými hárkami odovzdali v podateľni obecného úradu.

Od obce a poslancov žiadajú:

1. aby bola výstavba telekomunikačného stožiaru s okamžitou platnosťou zastavená

2. aby sa všetkými prostriedkami územnej samosprávy zabránilo akejkoľvek ďalšej výstavbe v tejto oblasti a aby sa zachovalo prírodné a historické prostredie okolia hradu Krásna Hôrka

3. aby bol stav pozemku uvedený do pôvodného stavu a stavba premiestnená nie bližšie ako 500 m od obytnej zóny a všetkých historických pamiatok v obci.

V sprievodnom liste k petícii žiadajú aj pozastavenie všetkých prác až do doby vybavenia petície, keďže ďalšie škody obci spôsobovať nechcú a pri objavení pochybenia v konaní spred roka by k ďalším mohlo dôjsť. Po vybetónovaní podkladu pre stožiar v decembri 2014 sa začiatkom februára 2015 začalo s výkopovými prácami pre prívod elektriny k vysielaču. Robotníci najatej spoločnosti, pracujúci na prípojke spomínali, že by mali dokončiť zadanú prácu koncom februára, v marci by sa malo pristúpiť už postaveniu stožiara.

Územné rozhodnutie k stavbe pod hradom, proti ktorej sa zdvihla pred minuloročnými Vianocami vlna rozhorčenia, bolo vydané 14. januára 2014. Práce na vysielači, na úpätí kopca pod národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú v roku 2012 poškodil požiar, začali až v polovici decembra 2014.

Petíciu svojím podpisom aj prítomnosťou na petičnom verejnom zhromaždením podporil Július Barczi, riaditeľ SNM – Múzea Betliar. Umiestnenie vysielača považuje za nešťastné riešenie, o samotnej stavbe sa dozvedel až v decembri, tak ako obyvatelia Podhradia. Svoj podpis pripojil aj primátor okresného mesta Pavol Burdiga, ktorý je spolustraníkom krásnohorského starostu.

Petičný hárok podpísal aj zlatý slávik Peter Cmorik, ktorý do obce pod hradom prichádza často a rád a ktorý je zároveň jej čestným občanom.

Okrem menovaných sa na petičných hárkoch nachádzajú podpisy 1552 občanov Slovenskej republiky, polovica z nich je priamo z obce pod hradom. Pod elektronickou petíciu sa nachádza ďalších 260 podpisov.

Kurióznym naďalej ostáva podpis starostu obce Petra Bolla. Tento ho najprv pripojil pod rozhodnutie, ktorým stavbu povolil, a následne – rok na to, rozporuplne aj pod protest proti tomuto rozhodnutiu. Tento počin je zrejme ojedinelý v histórii odovzdaných petícií široko ďaleko a možno sa zapíše do dejín, minimálne tých slovenských.

Petičný výbor sa chce aj touto cestou poďakovať všetkým, čo pomáhali šíriť protest proti výstavbe priamo v ochrannom pásme hradu, všetkým majiteľom prevádzok v Podhradí i Rožňave, ktorí petičné hárky prijali, dobrovoľníkom, ktorí so zberom pomáhali, obyvateľom okolitých obcí ale aj vzdialených miest a všetkým, ktorí ju podporili, podpísali, šírili ju.

O tom, aký bude jej osud, vás budeme naďalej informovať.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.