Veľa pamiatok, málo ochrany

V Krásnohorskom Podhradí, v obci kde žije vyše 2,5 tisíc obyvateľov, je kultúrnych pamiatok požehnane. Tých, ktoré sú zaradené do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu Slovenskej republiky, je tiež viac ako dosť.  Nie je zrejmé, že by bola na Slovensku ešte jedna takáto obec, v ktorej by ich bolo viac, v jednom katastrálnom území. Preto je o to čudnejšie, že práve v tejto dedine, dýchajúcej históriou, majú problémy s ich ochranou. O najničivejší zásah sa síce 10. marca 2012 postaral oheň, kedy ľahla popolom strecha hradu Krásna Hôrka, núdza tu však nie je ani o ľudské pričinenie pri pošliapavaní histórie. Stačí spomenúť neodborné zásahy pri tzv. opravách pamiatok, alebo najnovšie, kontrovezné povolenie  výstavby v ochrannom pásme hradu Krásna Hôrka, ktoré zdvihlo vlnu rozhorčenia medzi miestnymi obyvateľmi. Väčšinu Krásnohorčanov totiž pobúrila stavba, ktorej základy sa objavili 16.decembra 2014, deň po ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného obecného zastupiteľstva priamo pod starobylým hradom, ktorý je po požiari dlhodobo uzatvorený pre rekonštrukciu. Územné rozhodnutie základňovej gsm stanice pre 4G sieť bolo vydané 14.januára, stavba započala o 11 mesiacov neskôr.

O novej stavbe môžete čítať tu: Utajovaná stavba je GSM stanica telekomu, tu: Barczi:Neostáva mi nič iné, len pamiatkarom dôverovať a tu: „Rozhodnutie o stavbe podpísal starosta v čase dovolenky“ .

Z historických skvostov malebnej obce, nachádzajúcej sa pod hradom, podľa ktorého dostala pomenovanie, sa nedá nespomenúť rímskokatolícky kostol, ktorý bol tiež začiatkom minulého roka podrobený zásahu, priečiacemu sa pamiatkovému i stavebnému zákonu. Do jeho sakristie bola, po niekoľkých storočiach zavedená voda, bez toho aby sa niektorá z príslušných inštitúcií o tom dozvedela, okrem tunajšieho stavebného úradu, resp. štatutára obce. Na dôvažok, počas výkopových prác boli odkryté v tesnej blízkosti kostola ľudské pozostatky a ani ich nález neprinútil kompetentných ohlásiť túto skutočnosť pamiatkovému úradu, ktorý by v tomto prípade nariadil archeologický výskum. Tí, čo vodovod v kostole potrebovali, ho celkom nedokončili, voda totiž nemá kam odtekať a tak je odtokom pre tečúcu vodu nahradený praobyčajným vedrom.

O odkrytých kostiach a prekládke vodovodu môžete čítať tu: Kosti, tu: Kosti II. a tu: Kosti III. .

Pre miestnych, pre tápajúce vedenie obce i návštevníkov, resp. všetkých čo nevedia čo je ochranné pásmo a ktorým kultúrnym pamiatkam ochrana prináleží, ako rekapitulácia poslúži nasledujúci zoznam, aj s rozhodnutím a mapkami.

V Krásnohorskom Podhradí sú do pamiatkového fondu zaradené nasledujúce nehnuteľné kultúrne pamiatky: Hrad Krásna Hôrka, Andrássyho galéria, Mauzóleum a park, Pomník s areálom (zvaný aj Františkin obelisk s areálom), Rímsko-katolícky kostol Všetkých svätých, Škola a sadovnícka úprava.

Všetky sú pod ochranou pamiatkového úradu a podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu – v územnom či stavebnom konaní, v konaní o povolení zmeny stavby, o dodatočnom povolení alebo zmene v užívaní stavby, resp. v kolaudačnom konaní, o povolení terénnych úprav – de facto všetkých v ochrannom pásme, rozhoduje stavebný úrad na základe záväzného stanoviska príslušného krajského pamiatkového úradu.

Verejná vyhláška, ktorou Pamiatkový úrad Slovenske republiky stanovil ochranné pásmo pamiatok a jeho sektory: 

Vyhlásenie ochranného pásma národných kultúrnych pamiatok v Krásnohorskom Podhradí

Hranice ochranného pásma a jeho sektory: Vyznačenie nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, územie ochranného pásma a tzv. chránenné pohľady:

Foto: Žph (búranie poslednej stavby bývalého majera), Autor: zivotpodhradom.sk (kat)

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.