Tibor Šoltés: v zákonoch sa vyznám, z titulu svojej práce

Hovoria o ňom, že nie je odtiaľto, predtým sa povrávalo, že kvôli jeho rozhodnutiu kandidovať bola jeho mama prepustená z pracovného pomeru. Do schránok dostali obyvatelia Podhradia začiatkom týždňa leták s programom a plánmi, uprostred týždňa sa chystá jeho predvolebný míting.  Prečo sa rozhodol takto, ako to vlastne celé bolo, o tom porozpráva nezávislý kandidát na starostu Krásnohorského Podhradia – Tibor Šoltész.

Predstavili by ste sa? Povedali niečo o sebe?

Mám pomaly 30 rokov. Pracujem v colnej správe ako referent špecialista na útvare alebo na oddelení špeciálnych technológií. Narodil som sa v Rožňave a momentálne mám trvalé bydlisko v Krásnohorskom Podhradí.

Aj ste predtým býval v Rožňave?

Áno.

Ako dlho?

No asi 13 rokov od narodenia, takže už väčšinou som tu.

Dobre teda, rozhodol ste sa kandidovať za starostu?

Áno.

A už si to nerozmyslíte do volieb?

Nerozmyslím!

A môžem sa spýtať, prečo? Veď hovoríte, že máte zaujímavé povolanie, pracujete v štátnej správe, čo ja viem, nie je to istá pozícia? S výsluhovým dôchodkom?

No istá je a aj keď teraz kandidujem a trebárs vyhrám ale po 4 rokoch by sa náhodou stalo, že nie, že ma nezvolia znovu, tak sa tam môžem vrátiť, bez toho, aby som musel robiť nejaké prijímacie konania – v podstate ja tam budem stále zamestnaný. Len budem prepožičaný na vyššiu funkciu, alebo na funkciu v rámci verejného záujmu.

Rozumiem. Prečo práve teraz ste sa rozhodol?

Prečo teraz? Preto teraz, lebo ma požiadali o to, resp. prišli za mnou s takou myšlienkou a aj žiadosťou niektorí občania, bolo ich viacej v rámci obce. V podstate to nevyšlo z mojej vlastnej hlavy.

Teda, najprv vás oslovili občania a začali ste nad tým rozmýšľať?

Áno.

Nie ste členom žiadnej strany?

Nikdy som nebol, nie som a ani nemôžem byť členom žiadnej strany kvôli svojej funkcii.

Takže ako nezávislý, celkovo – „na papieri“ aj v skutočnosti?

Áno.

Ani žiadnu podporu nemôžete prijať od žiadnej strany ani neoficiálnu?

Nie, žiadnu. Ani v rámci financií ani pomoci myslím nefinančnej, vôbec nič.

Povráva sa, že vás na to nahovorila mama, keď bola po 12 rokoch prepustená z obecných služieb. Vlastne sa to stalo zhruba v rovnakom časovom horizonte, jej prepustenie a vaše rozhodnutie.

Nie, nenahovorila. Je pravda, že ma v tom podporuje, ale vôbec mi to nevravela ona, prišlo to od úplne cudzích ľudí, čo ja osobne som tiež bolveľmi prekvapený, ale fakt to nie je v rámci rodiny. Podnet priešiel  od inej rodiny.

Takže ináč potom znie ďalšia klebeta: potom, keď ste sa vy rozhodol kandidovať, prepustili vašu mamku?

No to ja neviem, to bolo v rámci toho, že jej končila pracovná zmluva a v podstate sa rozhodli, že ju nepredĺžia. Odpoviem otázkou: povie niekto ten pravý dôvod niekedy?

Pohnime sa ďalej od pohnútok: tak nám povedzte, čo by bolo najakútnejšie tu v Podhradí riešiť?

No, bolo by toho viacej. Čiže tých dôležitejších vecí. Športovci nemajú urobené žiadne parkovisko, príjazdovú cestu k ihrisku, klub dôchodcov by sa mal dokončiť, lebo viem, že nie je, čistička odpadových vôd by potrebovala renováciu. Potom, autobusové zastávky chýbajú na Pačanskej ulici, v podstate na Lipovej,  trebalo by ich dokončiť.

Aj viete približne alebo presne, ako by sa to dalo realizovať?

Je tam viacej možností, len záleží od toho, odkiaľ by sa dalo výhodnejšie a lepšie napríklad požiadať o eurofinancie, alebo v rámci štátu. Všetko sa bude musieť riešiť potom, či už to budem ja alebo niekto druhý, tak to budem riešiť potom. lebo teraz je veľmi ťažké niečo začínať bez toho v podstate nie som ešte v tom angažovaný. Myslím si, že by to nebol problém, všetko by sa dalo do tých 4 rokov bez problémov.

Čo by ste odkázal tým ľuďom, ktorí vás nepoznajú? Teda tým, ktorých prvá otázka, aspoň tu v Krásnohorskom Podhradí je taká „kde ten človek bol doteraz, zjavil sa z  ničoho“?

Doteraz? Keďže už 7 rok pracujem v colnej správe, tak môj voľný čas väčšinou som v podstate trávil prípravou na prácu a keď som bol v práci, tak som bol v práci,snažil som sa robiť pre štát, už 7 rok. A myslím si, že väčšina ľudí ma už pozná, pretože predtým som robil v taxislužbe, hlavne tí mladší ma všetci poznajú.

Chcete sa vyjadriť k doterajšiemu pôsobeniu predchádzajúcich starostov? Kandidujete predsa kvôli zmene.

Myslím, že to nie je na mne, aby som ja posudzoval nejaké predchádzajúce funkcie alebo ich činy.Každý musí vedieť sám a posúdiť, či spravil dobre či nie.

Myslíte, že by ste dokázal vyriešiť dlhotrvajúci problém týkajúci sa pozemkov v rómskej osade?

Vyriešiť? No minimálne nejaká náprava by sa dala urobiť, možno že to nebude v rámci prvých mesiacov, ale do tých 4 rokov myslím, že by sa dalo prísť k nejakému kompromisu, aby bolo vyhovené aj jednej strane aj druhej strane.

Čo hovoríte na to, že sa táto problematika začala riešiť jednak pozde a nakoniec nie práve najšťastnejším, extrémnym spôsobom. Pôsobíte v štátnej správe, ktorá má určitý zásadný postoj k tejto veci.

No, nie je to najšťastnejší spôsob, pretože ja si osobne myslím, že nejakými vyhrážkami a útokmi sa nič nedá vyriešiť, len sa ten problém bude nejak prehlbovať. Skôr by trebalo prísť k nejakému rozumného riešeniu, ktoré by sa v podstate dal dosiahnuť, len si treba sadnúť so všetkými, ktorí sú zainteresovaní v tejto veci a spoločnými riešeniami, silami, prísť k spoločnému rozhodnutiu ako ďalej.

Kde vlastne pracujete? Mám na mysli miesto, mesto.

Colná správa – Košice. V Košiciach.

Dochádzate do Košíc – do práce, a preto asi nemáte voľného času asi nazvyš?

Samozrejme.

Ale bývate na Pači, to nie je tajomstvom ?

Nie nie, nie je to tajomstvo, to vie každý.

Ale keby ste sa stal starostom, porozmýšľate nad nejakou inou alternatívou? Nad zmenou?

No viete čo, to je veľmi ťažko, pretože aj teraz, keď skoro každý deň som v Krásnohorskom Podhradí a nie málo času tu trávim, tak neviem. Záleží to hlavne podľa toho, či vyhrám alebo nie. Zatiaľ vám na to ešte neviem povedať. Toto sú praktické otázky a závisia od toho, čo sa vlastne udeje počas volieb.

Každý starosta, pokiaľ nebude mať okolo seba okruh jemu blízkych poslancov alebo takých, s ktorými si vie predstaviť spoluprácu, už počas kandidatúry, to bude mať ťažké. Neradno sa údajne púšťať do boja o kreslo starostu, bez tímu blízkych ľudí. Máte ľudí o ktorých už viete, že budú kandidovať za poslancov , alebo konkrétnych, s ktorými bude „spolukandidovať“?

Viete, je to tak, že kandidovať môže v podstate bárskto, ale všetko záleží od toho, či uspeje, alebo nie. Zbytočne budem teraz rozprávať, že s tým, alebo s tým, či sa niekto z mojich známych alebo blízkych priateľov dostane tam alebo nie, to teraz neviem.

Ale máte tu v Podhradí niekoho s kým počítate,  ste si myšlienkovo a názorovo blizki?

Viete čo, to nebudem zatiaľ komentovať , lebo teraz ešte neviem, či sa fakt rozhodnú a budú kandidovať.

Prezradíte niečo bližšie o programe, plánoch?

Viete čo, to si radšej nechám na pozdejšie, na mítingy a osobné stretnutia s obyvateľmi.

Ďakujeme za rozhovor.

Foto: Archív Tibora Šoltésa

(Poznámka: otázky boli Tiborovi Šoltészovi po jeho rozhodnutí kandidovať na post starostu obce Krásnohorské Podhradie.)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.