Vylúčený kandidát ešte nepovedal posledné slovo (?)

Ešte pred 21. septembrom, kedy bol posledný termín na podanie kandidátnych listín do volieb do samosprávy obcí, sme postupne začali spovedať jednotlivých kandidátov. Začali sme s Jozefom Görgeim , vtedy ešte netušiac, že do boja o starostovské kreslo 15. novembra nezasiahne.

Kedy si sa rozhodol kandidovať na post starostu a prečo?

Pamätám sa na voľby spred štyroch, keď už v tých časoch sme si viacerí hovorili, že obec potrebuje nejakú zmenu – omladenie na poste starostu alebo minimálne ,,novú krv“ do zastupiteľstva. Takže vtedy som si už vravel, že by som to s tou kandidatúrou skúsil. Ako však vidíte, pre mňa ten čas prišiel teraz. (Alebo neprišiel, keďže osud to zariadil inak? :-) )

Keďže si sa rozhodol kandidovať, je zrejmé, že si chcel niečo robiť  inak, resp. niečo sa ti nepozdáva na výkone práce doterajšieho vedenia. Čo?

No, dá sa to tak povedať. Nemám nejaké konkrétne výhrady voči práci terajšieho vedenia, ale na druhej strane, určité veci sa dajú robiť efektívnejšie. Veľa vecí, príležitostí je tu pre obec, len si ich treba všimnúť a pracovať s nimi. Čo sa týka mojich výhrad, upovedomil som terajšieho starostu, ak sa mi niečo nezdalo, buď či už k spokojnosti alebo nespokojnosti jedného alebo druhého.

Pár dní pred podaním kandidátok bolo zrejmé, že o poctu slúžiť občanom sa hlási 8 záujemcov. Po vylúčení troch, opätovnom zaregistrovaní dvoch a rozhodnutí jedného kandidátku nepodať  je jasné, že ostali 6-ti uchádzači. Nie je to veľa? Zastávaš názor, ktorý v obci koluje (aj koloval počaspredchádzajúcich volieb), že by sa mali kandidáti dohodnúť a zriecť sa v prospech tých silnejších, favorizovanejších? Aby sa netrieštili hlasy? Alebo aby nezvíťazil Róm, čo bola najakútnejšia obava (časti) občanov? Ak áno, ty by si sa vzdal?

Áno pár dní pred uzavretím možnosti podania kandidátok bolo 8 uchádzačov o post starostu. Z môjho hľadiska má každý právo na takýto krok, to či to je už veľa alebo málo, je ťažko povedať. Občania si budú mať možnosť vybrať. O odstúpení v prospech ,,silnejších“ som neuvažoval, pred vylúčením a neuvažoval by som ani teraz. Som typ, ktorý ak niečo začne, tak to aj dokončí a v prípade prekážok hľadám možnosti ako postupovať ďalej, každopádne sa nevzdávam, lebo vzdať sa to je najľahšie. Vzdanie sa je povaha práve tých slabších.

Nebol v správnom čase na správnom mieste? Nevzdáva sa.

Miestna volebná komisia po svojom prvom sedeni 24. septembra vylúčila z radov kandidujúcich dvoch nezávislých poslancov, kandidátnu listinu strany Most-Híd a troch starostovských kandidátov. Keďže práve Dodo, ako ho familiárne všetci nazývajú nebol v čase doručovania rozhodnutí doma, neobrátil sa na súd s námietkou a žiadosťou o zaregistrovanie a ostal vylúčený. Počet kandidátov uchádzajúcich sa o starostovskú stoličku sa ustálil na čísle 6.

Po príchode zo zahraničia, kde sa vopred plánovaný čas zdržiaval a po prevzatí rozhodnutia o nezaregistrovaní navštívil právnika, kvôli možnostiam ďalšieho postupu. Kandidátnu listinu s podpismi občanov podal včas, vedomý si skutočnosti, že žiadnu chybu neurobil. Keďže všetci vylúčení mali rovnaké pochybenie, a vzhľadom na to, že príslušný súd vrátil dvoch naspäť do hry, lopta je momentálne na jeho strane ihriska. Zákon totiž, okrem trojdňovej lehoty na odvolanie a zaregistrovanie do zoznamu kandidátov pripúšťa ďalšiu možnosť.

Čo by malo a mohlo nasledovať

Görgei môže namietať porušenie svojich základných práv a slobôd zaručených ústavou postupom miestnej volebnej komisie. Termín na takéto podanie zatiaľ nevypršal.

Voľby sú demokratickým prostriedkom pravidelného obnovovania verejnej moci občanmi, presnejšie voličmi, to znamená osobami oprávnenými voliť. Podstatou ochrany ústavnosti je ochrana základných práv  – v tomto prípade predovšetkým aktívneho a pasívneho volebného práva. Ústava garantuje všetkým oprávneným voličom voliť svojich zástupcov do voľbami kreovaných orgánov verejnej moci (aktívne volebné právo), pričom zároveň garantuje tiež možnosť (právo) občanov uchádzať sa o zvolenie do funkcie starostu obce alebo funkcie poslanca obecného zastupiteľstva za rovnakých podmienok.

V prípade Jozefa Görgeiho bolo toto právo porušené. Bude namietať nezákonnosť a neústavnosť volieb? Môže uspieť?  Bude sa v Podhradí voliť dvakrát? Ústavný súd môže vyhovieť volebnej sťažnosti, ak sú splnené zákonné predpoklady: dôležitým aspektom pri rozhodovaní volebného súdnictva je zisťovanie intenzity volebných nedostatkov z hľadiska ich vplyvu na rozhodovanie voličov a najmä na výsledok volieb.

O ďalšom vývoji situácie budeme priebežne informovať.

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.