Ako prebehlo prvé zasadnutie a vylučovanie kandidátov

Presne pred týždňom, v stredu 24. septembra zasadla miestna volebná komisia v Krásnohorskom Podhradí, aby skontrolovala podané kandidátne listiny a zaregistrovala kandidátov pre komunálne voľby. Keďže jej prvé sedenie zvolal starosta obce, pri prvej príležitosti boli povinní zvoliť si predsedu (aj podpredsedu).

Volebné komisie sú utvorené z rovnakého počtu zástupcov politických strán a politických hnutí a koalícií politických strán a politických hnutí, ktoré nominovali kandidátov do volieb, v Podhradí ich je 12. V Krásnohorskom Podhradí,  museli z jedenástich prítomných členov predsedu žrebovať, keďže medzi zúčastnenými nedošlo k dohode. Podľa slov člena komisie až na štvrtýkrát sa podarilo vylosovať člena, ktorý bol ochotný prijať zodpovednú funkciu. Predsedkyňou sa stala Eva Szenderáková, delegovaná stranou Most-Híd, pracovne zaradená ako samostatná referentka na obecnom úrade – inak podľa ostatných zamestnancov úradu aj dohodárov a návštevníkov – pravá ruka terajšieho starostu Petra Bolla (Most-Híd). Podpredsedu podľa niektorých členov zvoliť zabudli, na zápisnici, ktorú boli neskôr, po jej vyhotovení podpísať, však už uvedený bol.

V ten pamätný prvý večer volebná komisia vylúčila, resp. nezaregistrovala pre formálne chyby troch kandidátov na starostu, dvoch nezávislých kandidátov na poslanca a celú kandidátnu listinu strany Most-Híd so šiestimi menami. Aj keď o pár dní na to okresný súd v skrátenom konaní rozhodol, že všetci vylúčení (okrem jedného, ktorý sa neodvolal) musia byť zaregistrovaní, otázniky ostávajú.

————————————————————————————————————————————————————————

Reaktor rádia Patria, János Vasík, v piatok 26.9., po vylúčení takého množstva kandidátov, kontaktoval predsedkyňu komisie s otázkami. Tí, ktorí ste si nestihli alebo nemohli premiéru ani reprízu pondelkového raňajšieho vysielanie na Patrii vypočuť, uvádzame preklad rozhovoru:

Začnime teda od začiatku. Koľko členov má miestna volebná komisia a ktoré strany jednotliví delegáti v nej zastupujú?

Komisia pozostáva z 12tich členov, z nich bolo na zasadnutí prítomných 11. Jednotlivé strany, ktoré zastupujú, sú Nova, Strana rómskej únie na Slovensku, 99%-občiansky hlas, Strana maďarskej komunity, Slovenská národná strana, Kresťanskodemokratické hnutie, Sieť, Most-Híd, Občianska konzervatívna strana, SMER-sociálna demokracia, SDKU a Ľudová strana Naše Slovensko.

Toto je dosť početná komisia. Ako prebiehalo jej prvé sedenie? Teda to povestné sedenie, kde sa rozhodlo, koho zaregistrujete a koho nie? Koľko vlastne bolo kandidátov na post starostu?

Na post starostu sa hlásilo 7 kandidátov, z toho sme 4 zaregistrovali.

Aký bol problém s tými troma nezaregistrovanými?

Tí traja nemali kompletné petičné hárky.

Títo kandidovali za politickú stranu alebo ako nezávislí?

Všetci traja boli nezávislí. Kandidátov politických strán sme zaregistrovali. (Boli dvaja – poznámka redakcie)

Museli ste sa o vylúčení diskutovať, resp. hádať sa?

V tomto prípade sme veľmi nediskutovali. Každého sme preberali po jednom. Všetko sme prezreli a nakoniec sme rozhodli ako sme rozhodli, že kandidatúru neprijmeme.

Aká je situácia s tými, čo kandidujú do poslaneckého zboru? Treba vedieť, že mnohí považovali za zvláštne, že terajší starosta Peter Bollo a súčasne kandidát Mostu o znovuzvolenie, mal kandidatúru v poriadku a zároveň tá poslanecká nebola.

V tomto prípade boli nedostatky, ktoré chýbali na tlačive, len formálne.

Ani v tomto prípade sa nediskutovalo?

Ale áno, rozhodnutie o tejto kandidátke si komisia nechala na koniec zasadnutia a 6 hlasov rozhodlo (6:5 – pozn.redakcie), že kandidátna listina tejto politickej strany sa nezaregistruje.

Koľko bolo teda na zozname kandidátov a koľko ich komisia nakoniec zaregistrovala?

Kandidátov bolo celkovo 45, 8 ich nebolo prijatých a 37 bolo zaregistrovaných.

Tých 8 nezaregistrovaných, to boli všetci za stranu Most Híd?

Nie, za Most-Híd boli šiesti, dvaja boli nezávislí.

Aká bola atmosféra počas stredajšieho zasadnutia volebnej komisie? Došlo aj na konflikty, hádky, resp.nejaké osobné útoky, alebo šlo len o ostrejšiu výmenu názorov alebo vôbec žiadnu?

Nastala ostrejšia výmena názorov, ale to bolo všetko. Skončili sme po 4 hodinách, začali sme o 17.00 a skončili po 21.00.

Na základe uvedeného môžeme teda potvrdiť, že volebná komisia zaregistrovala 37 kandidátov na poslancov a 4 na starostu?

Áno, je to tak.

——————————————————————————————————————-

Doslov:

Práve kvôli tomu, že zákon neurčuje presne a jasne, pre aké chyby sa kandidátna listina zaregistruje alebo nezaregistruje, je práca miestnej volebnej komisie a jej zodpovednosť nesmierne dôležitá. Ich práca sa nekončí dňom volieb. Na starosti majú všetky nasledujúce činnosti:

– preskúmavajú kandidátne listiny a rozhodujú o registrácii alebo o neregistrácii kandidátov,

– dohliadajú na pripravenosť okrskových volebných komisií zabezpečujú úlohy podľa tohto zákona,

– vyhotovia zápisnicu o výsledkoch volieb do obecného (mestského) zastupiteľstva a volieb starostu obce (primátora), ktorú podpíšu členovia komisie; zápisnicu s originálnymi podpismi členov komisie dostane každý člen komisie,

– vydávajú zvoleným kandidátom osvedčenie o zvolení,

– odovzdajú volebné dokumenty do úschovy obci.

Kandidátnu listinu strany Most-Híd podľa člena komisie Lázára vylúčili, lebo podľa nich neobsahovala náležitosti, ktoré ukladá zákon. Ten hovorí, že okrem názvu politickej strany, mena a priezviska, akademického titulu, veku, povolania a trvalého pobytu kandidáta/ov a ich poradia na kandidátnej listine musí táto obsahovať aj meno a priezvisko splnomocnenca politickej strany a jeho náhradníka s uvedením adresy – čo v tomto prípade chýbalo.

Súd rozhodol v prospech tých, čo sa odvolali a preto je v Kránohorskom Podhradí 6 kandidátov na starostu a 45 na poslancov. Aktualizovaný zoznam nájdete na obecnej webstránke.

Foto: Archív ŽpH, okná zasadacej miestnosti obecného úradu

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentáre

  1. Vasik János píše:

    Néhány dolgot helyre kell tenni a cikkben. 1. a beszélgetés még pénteken lett rögzítve és hétfőn reggel ment adásba – a cikkből EZ nem derül ki világosan, olyan érzetet keltesz, mintha a bírósági döntést követően született volna meg, ami nem felel meg a valóságnak.2. telefonon is elmondtam Neked, hogy ha egy 11 tagú, különböző pártok által delegált választási bizottság valamit nem állapít meg és azt nem jegyzőkönyvezteti, az NINCS, nem történt meg. Azért van a bizottság, hogy az ott helyben orvosoljon dolgokat vagy a tagok tegyenek feljelentést a bíróságon. Ha ezt nem teszik meg, annak két oka lehet – vagy az, hogy a dolog NEM történt meg, vagy az, hogy ők nem végezték el a munkájukat. Az olyan történések, mint „Údajne až na štvrtýkrát sa podarilo vylosovať člena“, vagy „podľa niektorých členov zvoliť zabudli“ ebbe a kategóriába tartoznak.Nem tudom, hogy számodra milyen ködös dolgok és kérdőjelek maradtak, mindenesetre én nem azok miatt mentem PÉNTEKEN a bizottság elnökéhez, hanem amiatt, mert ritka dolog, hogy ennyi jelölt essen ki – akár polgármester, akár képviselő. Korrekt válaszokat kaptam, a bíróság pedig döntött – ez utóbbiról holnap reggel még beszélünk a Pátria Rádióban.Kérlek, ha idézel tőlünk anyagot, azt korrekt módon tedd, a szövegkörnyezetre vonatkozóan is. Köszönöm!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.