Cmorik je najlepší Osud

V piatok, 20. septembra 2013 sa uskutočnila slávnostná slovenská premiéra muzikálu Krysař. Večer o 19.-tej zhasli svetlá divadla Cassia v Košiciach, reflektory sústredili svoje lúče na javisko, kde sa zjavil Osud s pomocníkmi Dobrozlom a Zlodobrom, aby neskôr sprevádzal celým príbehom.

Peter Cmorik – jeden z najlepších spevákov na slovenskej hudobnej scéne, niekoľkonásobný zlatý Slávik – a medziiným aj čestný občan našej obce, je podľa režisérky Mirjam Landovej „najlepší Osud, odkedy sa muzikál hrá„. Toto hodnotenie zverejnil riaditeľ divadla Cassia Vladimír Tamaškovič  v komentári k článku na www.topky.sk.

Ako Cmorik pre médiá priznal,  zatiaľ sa mu darilo „vyberať si“ postavy, ktoré sa veľmi nehýbu a tak sa vyhýbať tancovaniu. Krysař je jeho treťou muzikálovou rolou a zatiaľ si vystačil so svojím speváckym talentom. V roli Osudu pridal mimiku a gestá a stvárnenie postavy sa tým stalo dokonalým. Je to druhá muzikálová príležitosť, v ktorej účinkuje so svojou priateľkou Mirkou.

Kultový muzikál Krysař  patrí medzi naúspešnejšie pôvodné české muzikály. Prvýkrát bol uvedený na scénu v roku 1996 a odvtedy na svoje konto pripísal viac ako tisíc repríz.  Muzikál doteraz videlo viac ako pol milióna divákov, albumy Krysař I a Krysař II prekročili v predajnosti 50.000 nosičov a boli ocenené Zlatou deskou.

Legenda o Krysařovi je príbehom hrdinu – cudzinca – hubiaceho krysy, prinášajúceho do malého mestečka nešťastie a strach. Hlavnej úlohy sa zhostil superstárista Lukáš Adamec, ktorý za ňu vďačí náhode a stretnutiu s  Petrom Cmorikom a Mirkou Partlovou v jednom z košických pubov, v predvečer konania konkurzu. Nacvičil si vedľajšiu úlohu, režisérka ho však obsadila do hlavnej.

Rolu rybára Štěpána hrá našincom nemenej známy Jaro Mojžiš (na snímke vľavo), bývalý člen SEXITu (novšej zostavy), neskôr METALINDy a za stvárnenie rázneho rybára sa vôbec nemusí hanbiť, dokonca by sa dalo povedať, že mu muzikál sadne viac ako účinkovanie v rockovej kapele.

Príbeh tajomného muža s píšťalou a mystickou charizmou, ktorý vďaka hodobnému nástroju narába so životmi, a ktorého sa ľudia boja, môžete na doskách divadla Cassia v Košiciach vidieť aj počas nasledujúcich troch mesiacov: 18. a 19. októbra, 22. a 23. novembra, 13. a 14. decembra. Hrať sa bude aj v budúcom roku a tak si ho nenechajte ujsť.

Dielo manželov Landovcov (autor a režisérka) – malo dokonca dve predpremiéry – prvú 18. septembra pre priateľov a rodinných príslušníkov účinkujúcich, ďalšiu 19. septembra pre tých, ktorí by sa za bežných okolností do divadla nedostali, pretože si to nemôžu dovoliť. Vedenie divadla i sponzori tak umožnili slávny muzikál zhliadnuť aj takým, ktorí zažili návštevu divadla prvýkrát. Viac informácií, všetko o osobách a obsadeniach, termínoch nájdete na: www.divadlocassia.sk.

Zdroj a foto: www.divalocassia.sk, www.topky.sk

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.