Niečo v Betliari, niečo v Brne, Bratislave, Budapešti. Kde sú zbierkové predmety z Krásnej Hôrky a v akom stave?

Zdroj: TASR / HSP (text aj na www.hlavnespravy.sk, Foto: archív ŽpH)  

Bezprostredne po požiari hradu Krásna Hôrka vstúpilo Slovenské národné múzeum do rokovaní s partnerskými organizáciami, ktoré ponúkli svoje odborné a vedecké kapacity na konzervátorské a reštaurátorské práce na záchranu požiarom a závalom klenby poškodených zbierkových predmetov.

Ako TASR informoval riaditeľ SNM Rastislav Púdelka, výber poškodených zbierkových predmetov na odborné ošetrenie bol podmienený jednak rozsahom ich poškodenia, jednak časovými a personálnymi nárokmi na zodpovedajúce konzervátorské a reštaurátorské zásahy, ako aj odbornými personálnymi kapacitami jednotlivých pracovísk, pričom ukončenie konzervátorských a reštaurátorských prác je plánované na koniec roka 2015.

Na odborné ošetrenie poškodených zbierkových predmetov sme sa snažili využiť najmä vlastné kapacity. V konzervátorských dielňach SNM – Múzea Betliar bolo očistených do 50 kusov diel výtvarného umenia a do 30 kusov zbierkových predmetov na báze dreva a kovu s miernym rozsahom poškodenia. Vzácna renesančná prikrývka stola, ktorá bola poškodená pri zrútení klenby kongregačnej siene, bola opravená reštuarátorkou textilu Historického múzea v Bratislave. Poškodené archeologické zbierkové predmety v počte 20 kusov boli ošetrené v Archeologickom múzeu v Bratislave v rokoch 2012-2013 a následne vrátené Múzeu Betliar,“ spresnil Púdelka pre TASR.

Pomoc pri odbornom ošetrení zbierkových predmetov poskytli aj múzejné inštitúcie zo zahraničia. Začiatkom roka podpísalo SNM zmluvu o spolupráci s Technickým múzeom v Brne, ktoré je metodickým centrom pre konzervovanie v Českej republike a zameriava sa najmä na odborné ošetrenie zbierkových predmetov z kovov. Na základe uzatvorených zmluvných vzťahov bolo do Brna odvezených 30 zbierkových predmetov z fondu militárií, pričom uprednostnené boli chladné a palné zbrane s najväčším stupňom poškodenia. Spôsob ich odborného ošetrenia bude zvolený individuálne, na základe konzervátorsko-reštaurátorského zámeru, podporeného výsledkami chemickej analýzy a v prípade niektorých zbraní aj röntgenovým výskumom.

Slovenské národné múzeum prijalo pomoc aj od ďalších inštitúcií zo zahraničia. Spolok priateľov egerského (jágerského) hradu, v súčinnosti s riaditeľstvom Hradného múzea v Egri (Jágri) vyslalo do Betliara svojich konzervátorov a reštaurátorov textilu, dreva a kovov, ktorí v zmysle predloženého zámeru konzervátorských prác odborne ošetrili 4 kusy zo zbierky nábytku, 22 kusov zbraní a súčastí zbroja a viacerých doplnkov smútočných šiat Františky Andrássyovej. Išlo o menej závažné zásahy. V prípade šiat a ďalších textílií došlo k poškodeniu vplyvom vysokej teploty priamo v uzavretej vitríne,“ dodal Púdelka, generálny riaditeľ.

Doplnil, že v súčasnosti Múzeum Betliar končí rokovania o spolupráci pri odbornom ošetrení sedemnástich kusov zbierkových predmetov, ktoré boli poškodené následkom pádu klenby v kongregačnej sieni. Reštaurovanie stoličiek s koženým čalúnením, stola, zrkadla, lustra a pohovky sa bude realizovať v reštaurátorských ateliéroch Maďarského národného múzea v Budapešti za finančnej podpory Széchenyiho vedeckého spolku a ukončené koncom roka 2014.

Ilustračné foto: záchrana renesančnej prikrývky stola v kongregačnej miestnosti hradu, spod sutín zo zrútenej klenby, dobrovoľníkmi z obce pod hradom:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.