Výzva pre Krásnohorčanov v otvorenom liste: mali by si vstúpiť do svedomia! Podľa písomnosti starosta svojím prístupom zraňuje občanov.

Včera mohli obyvatelia Podhradia nájsť v schránkach list s nadpisom „TAKTO SA TO NEROBÍ !!!“  Odosielateľ (odosielatelia) v ňom opisujú júnové zasadnutie obecného zastupiteľstva a hlasovanie o odpredaji obecných pozemkov v rómskej osade tamojším obyvateľom: „So zatrpknutím sme asi 20 minút počúvali ako pán starosta obce Peter Bollo čítal svoju „obdarovaciu“ listinu, ktorú potom následne bez mihnutia oka naši mladí poslanci jednohlasne odsúhlasili“. Pisatelia majú na mysli schválenie zámeru predaja obecných pozemkov žiadateľom, ktorí si na nich postavili bez stavebných povolení obydlia.

V liste sa píše, že občania, ktorí sa zasadnutia zúčastnili, sú sklamaní z toho, ako vedenie obce nakladá s pozemkami. Pôdu označujú za „najdrahocennejšie, čo máme“.

Odosielatelia opisujú aj chúlostivú situáciu, ktorá sa počas schôdze odohrala: „… v diskusii sme samozrejme reagovali a vyjadrili nesúhlas. Koniec koncov máme na to právo ako občania sa k tomu vyjadriť, lenže v okamihu tieto pripomienky nášho pána starostu tak nahnevali, že vyskočil na prítomných občanov s rozhorčením pričom z jeho úst odznelo aj veľmi urážlivé slovo k****a.“.

Aj keď otvorený list poukazuje na hrubé správanie počas diskusie na zasadnutí, mimochodom,  zdokumentované aj obecnou videokamerou, aj v samotnom texte sa nachádza niekoľko chýb – gramatických i faktických.

Z listu cítiť výčitky, voči tým spoluobčanom, ktorí sa zasadnutí nezúčastňujú, tých podľa pisateľov nezaujíma to, „aká budúcnosť ich čaká „. Podpis síce chýba, ale z obsahu a štýlu je evidentné, že a jedná o majiteľov pozemkov v osade, ktoré sú už niekoľko desaťročí predmetom sporu, ktorému sa zrejme ani v blízkej budúcnosti nedostane riešenia. Takého, ktoré by uspokojilo všetky zainteresované strany.

Je faktom, že rokovací poriadok obce by si zaslúžil prinajmenšom mierne opravy, v rámci zákonných ustanovení, najmä v pasážach, kde si mýli rozpravu poslancov s diskusiou občanov. Práve tieto nezrovnalosti sú barličkou pomoci v prípade, ak si vedenie obce neželá vypočuť názory prítomných.

Faktom je však aj to,  že občania Krásnohorského Podhradia nevyužívajú dostatočne svoje práva a zákonné nástroje a domnievajú sa, že svoj názor môžu vyjadriť iba na zasadnutiach prostredníctvom diskusie. Pravdou je, že po zverejnení zámeru predaja obecného majetku nebola v stanovenom termíne doručená na obecný úrad ani jedna námietka, čo potvrdilo vedenie obce vrátane väčšiny poslancov.

Aj keď pomenovanie obce nie je identické s pomenovaním stredovekého hradu, týčiaceho sa nad ním, v závere textu autor upozorňuje, že Podhradie sa môže onedlho stať čiernou dierou a z názvu Krásna Hôrka sa môže stať Čierna Hôrka, čím nepriamo upozorňuje na fakt, že podľa posledného sčítania obyvateľstva žije na území obce viac Rómov ako pôvodne majoritného obyvateľstva.

Celý text včera doručenej písomnosti si môžete prečítať tu:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.