Bude sa pod hradom svietiť?

Na svojom poslednom zasadnutí, júnovom, rozhodol poslanecký zbor o tom, že sa vyčlenia potrebné prostriedky na rekonštrukciu osvetlenia v obci a na  osvetlenie areálu pod hradom.

V oboch prípadoch by sa malo jednať o sumu 20 tisíc eur, prvých dvadsať by malo odísť z obecnej pokladne, osvetlenie hradného parkoviska by sa malo financovať zo sponzorského účtu s názvom „Na obnovu hradu a okolia“.

Z cenovej ponuky, ktorú dala obec vypracovať, vyplýva, že v dedine je 136 svietidiel. Ich celková spotreba za rok je 41 000 kWh pri priemernej dennej dobe svietenia 5,68 hodín. Ročné náklady na údržbu majú predstavovať  500 eur, na energiu zas 8 200,- eur.

Rekonštrukcia by mala zahŕňať výmenu svietidiel za nové, úsporné LED svietidlá, pričom by malo dôjsť k celkovej úspore vyššej ako 7 000,- eur, keďže podľa prepočtov by náklady na údržbu nepresiahli 100,- eur a náklady na samotné svietenie, resp. energiu naň vynaloženú cca 1300.- eur.  Podľa predloženej cenovej ponuky košickej firmy by jednorázové náklady na výmenu svietidiel a rekonštrukciu predstavovali 11.931,- eur. Rekonštrukcia by mala zahŕňať aj výmenu rozvodových skríň a príslušenstva a tak došli obecní radní k sume vyššej ako 20 tisíc.

S osvetlením pod hradom je to trochu zložitejšie. Keďže doteraz nebolo realizované, nie je s čím vynaložené náklady a úsporu porovnať. Podľa predbežných odhadov, ktoré má vedenie obce k dispozícii, by mali vynaložiť približne 20 – 21.000,- eur na vybudovanie osvetlenia celého areálu „od podlahy“. Pôvodne malo byť dokonca realizované do termínu konania hradných hier, ktoré sú na programe už tento víkend, v dňoch 2.-4.augusta 2013.

Podľa toho, čo odznelo na zasadnutí, na pracovnom stretnutí, ktoré mu predchádzalo, rozhodli poslanci o tom, že osvetlenie parkoviska bude realizované zo sponzorských darov venovaných na špeciálny obecný účet. Aj keď boli predtým obyvatelia ubezpečení, že bez rozhodnutia zvláštnej komisie sa darovaných peňazí nikto nedotkne. Keďže sa však potrebná suma rovná daru strany Most-Híd a keďže čerpanie navrhla členka strany a poslankyňa Iveta  Breznayová, bude toto rozhodnutie zrejme adekvátne situácii zdôvodnené.

Úspora energie pritom nie je zavrhnutiahodná, väčšinou sa však takéto investície riešia prostredníctvom rôznych fondov a nadácií. Napríklad projekt s názvom „Energetická pomoc pre Slovenské národné múzeum“ inicioval a vypracoval 17-ročný študent rožňavskej obchodnej akadémie Juraj Oravec. Výmena doteraz používaných „obyčajných“ za LED žiarovky vyriešila hlavne značnú úsporu energie, znížila riziko požiaru kultúrnej pamiatky a  ušetrí v budúcnosti peniaze daňových poplatníkov. Výmena osvetlenia bola realizovaná v Kaštieli Betliar i na Krásnej Hôrke – tu len dočasne – na pár dní, natrvalo sa úsporné žiarovky vrátia po ukončení rekonštrukcie. Výmenou klasických 40-wattových žiaroviek za LED žiarovky s výkonom len 4 W sa navyše zvýšila svietivosť, na dôvažok, Múzeum Betliar ročne ušetrí až päťtisíc eur, čo bolo aj zmyslom projektu financovaného nadáciou Ekopolis.

V obci sa teda bude šetriť, na hrade tiež, bude sa aj pod hradom, ak sa tam bude svietiť?

Výpočet úspory energie na nasledujúcich 5 rokov v obci po rekonštrukcii verejného osvetlenia:

 

Foto: ŽpH, príprava na VIII. hradné hry

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.