Na stretnutie družobných obcí odišli zástupcovia Podhradia aj s bryndzou

Od včerajšieho dňa v obci „vládne bezvládie“.  Podľa našich informácií, okrem poslancov Ivety Breznayovej a Ladislava Katonu, odišlo celé vedenie vrátane starostu i zástupcu do družobnej obce Berekfürdő v rámci podujatia „Testvérvárosi kapcsolatok a Kárpát-medencében és azon túl “ (Družobné vzťahy v karpatskej kotline aj za jej hranicami).

Kompletný program tradičnej akcie nájdete na portáli http://www.infosarvar.hu/program/v:testvervarosi-talalkozo-berekfurdon-10-09/#.UfJQKdK8DPI.  Naši sa podľa pozvánky predstavia ostatným zajtra o 14.00.

Počas tejto udalosti predstavujú družobné obce svoju gastronómiu a kultúru. Celý program sa odohráva na tamojšom kúpalisku, kde pozvaní i oddychujú a sledujú pripravený program ostatných účastníkov.

Krásnohorské Podhradie reprezentuje mužský spevácky zbor, fujaristky Anna a Eszter, husľový virtuóz Viktor Darvaš a na osobné pozvanie tamojšieho starostu i Štefan Hundža. Ostatné osadenstvo vyberalo vedenie obce, do vyše 200 kilometrov vzdialenej dedinky šli aj viacerí členovia miestneho Csemadoku s partnermi a dve pracovníčky obecného úradu.  S mnohými poslancami cestovali do Berekfürdő aj ich zákonité polovičky a partnerky, tie sa postarajú o prípravu bryndzových halušiek, ktorými našu obec i región prezentujeme. Kvôli mimoriadnej obľube tohto slovenského národného jedla sa nikdy nepomýšľa na predstavenie iného, typického pre túto oblasť. Samozrejme, ingrediencie musia cestovať spoločne s  delegáciou reprezentujúcou Krásnohorské Podhradie, u našich južných susedov sa nedajú zadovážiť.

Neprítomnosť väčšej časti vedenia nie je ojedinelá, v obci sa počas posledných dní nestalo nič dramatického, štvrtok je nestránkovým dňom a v piatok sú pracovníčky na obecnom úrade iba v doobedňajších hodinách. Aj keby bol zástupca štatutára obce ostal doma, jednalo by sa o situáciu podobnú predchádzajúcim. Ten totiž nemá starostom stanovené právomoci a do kancelárie hlavy obce ho púšťa osadenstvo obecného úradu s veľkou neochotou. V tomto prípade by možno bolo potrebné zjednať nápravu.

Kvôli neprítomnosti väčšej časti vedenia obce je preložené aj stretnutie petičného výboru s občanmi ohľadne odstránenia zbytočných prieťahov v správnom konaní Obce Krásnohorské Podhradie ako stavebného úradu, vo veci nepovolených stavieb na cudzích pozemkoch.  Stretnutie sa uskutoční v náhradnom termíne – v utorok 30.7.2013,  so začiatkom o 18:00 v klube pri kultúrnom dome v Krásnohorskom Podhradí. Starosta obce i zástupca boli totiž naň členmi petičného výboru osobitne pozvaní.

Foto: Archív ŽpH, zástupcovia obce v Berekfürdő za čias bývalého vedenia

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.