Bude sa v osade búrať? Rozhodnutie padne do 30 dní.

Dnes predpoludním sa uskutočnilo prvé konanie o odstránení stavby v rómskej osade. O tom, čo tomu predchádzalo sme písali v článku „Pozemok v osade prechádza z rúk do rúk. Najnovšie sa bude riešiť búranie stavby na ňom.„. Paradoxne, okrem samotných manželov Darvašovcov, ktorí konanie sami spustili,  sa dnes väčšina zúčastnených vyjadrovala prekvapene k skutočnosti, prečo sa má búrať práve táto stavba.

Vysvetlenie je jednoduché – práve majitelia domu podali na príslušnom stavebnom úrade 19. septembra 2012 žiadosť o dodatočnú legalizáciu svojej stavby, pôvodne postavenej na pozemku, ktorý im nepatril. Paradoxne, v čase, keď žiadosť podávali, boli spolumajiteľmi spomínaného pozemku, tak ako Marián Kotleba a ďalších 11 obyvateľov Podhradia. Podiel v parcele nadobudli 6. júna 2012 podpísaním kúpno-predajnej zmluvy, odkúpením od jedného z pôvodných majiteľov.

Podiel je však už naspäť u pôvodného vlastníka, uzavrel totiž s manželmi dohodu o odstúpení od kúpnej zmluvy. Tento sa dnešného pojednávania, kde sa mohol vyjadriť, resp. podať námietku, však už nezúčastnil.

Neprišiel ani Marian Kotleba, ďalší  zo spolupodielnikov parcely, práve v čase, keď sa „láme chlieb“. V čase, keď sa rozhoduje o tom, či sa stane táto stavba precedensom pri riešení ostatných v Podhradí. Podľa tých, čo v zasadacej miestnosti obecného úradu dnes boli, prišiel síce jeho zástupca, budovu však musel opustiť, keďže nepredložil splnomocnenie od vlastníka. Tak isto pochodila ďalšia osoba, ktorá prišla v zastúpení iného spolupodielnika.

Po hodine rokovania obecný úrad postupne opúšťali vlastníci, časť z nich sa presunula k domu s číslom 526 v osade, takisto ako i zástupca spoločného stavebného úradu spolu so starostom. Predmetný dom si pozreli a krátko po jedenástej predpoludním sa z osady potichu vytratili.

Médiá tak boli už len svedkami vyjadrení Štefana Szaniszlóa, Imricha Lázára (prišiel v zastúpení vlastníkov) manželov Adely a Štefana Darvašovcov a miestneho vajdu Ľudovíta Gunára.

Čo je výsledkom dnešného „šetrenia“? Podľa Imrich Lázára sa treba riadiť heslom „padni komu padni“. Podľa starostu obce Petra Bolla sa dočkáme výsledku v priebehu 30 dní, v lehote ktorých príde rozhodnutie. Príslušný stavebný úrad sa bude riadiť zákonom. Manželia Darvašovci nepredložili list vlastníctva, ani doklady potvrdzujúce, že dodatočná legalizácia stavby nie je v rozpore s verejným záujmom. Ako asi rozhodne?

Manželia by chceli pozemok pod domom odkúpiť, podľa ich vyjadrení v ňom bývajú už viac ako 17 rokov. V čase, keď žiadali legalizáciu stavby mali v spomínanej parcele podiel. Od kúpnej zmluvy odstúpili po tom, ako sa zľakli súdneho sporu a poplatkov s ním súvisiacich. Na súd sa však obrátia, ak budú musieť odvrátiť rozhodnutie o odstránení stavby.

Verejnú obecnú tabuľu však medzitým zdobí od 23.mája výzva Obvodného pozemkového úradu v Rožňave. Upozorňuje majiteľov, nájomcov a užívateľov poľnohospodárskej pôdy, aby (pod hrozbou sankcií) zabezpečili základnú starostlivosť o poľnohospodársku pôdu. Z uvádzaných 4 bodov výzvy sa pôdy v rómskej osade týka najmä usporiadanie a zosúladenie s jeho evidenciou v katastri. Jedná sa o výzvu toho istého pozemkového úradu, ktorý rozhodnutím z  októbra 2010 značnú časť parciel v rómskej osade (aj tú,na ktorej je dom Darvašovcov) preklasifikoval na zastavanú plochu.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.